Activitatea de pompe funebre este menită a veni în sprijinul familiilor îndurerate care, în momente de durere și tristețe profunde, au nevoie de servicii funerare de calitate, prestate cu respect și profesionalism.

reglementari pompe funere

Am prezentat în câteva articole care sunt documentele necesare autorizării prestatorilor de servicii funerare (vezi articol aici), precum și care sunt avantajele noastre, în calitate de client, pentru a colabora cu o firmă de pompe funebre (vezi articol aici). Articolul curent face referire la toate reglementările ce stau la baza activității de pompe funebre, precum și alte informații utile. Este important să cunoști legislația fie în calitate de prestator de servicii funerare, cât și în calitate de client ce apelează la aceste servicii.

Legea 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare 

Capitolul I - Dispoziții generale

  • Secțiunea 1 - Principii
  • Secțiunea 2 - Definiții
  • Secțiunea 3 - Cimitirul
  • Secțiunea 4 - Înființarea, închiderea, desființarea și redeschiderea cimitirelor
  • Secțiunea 5 - Întreținerea și functțonarea cimitirelor
  • Secțiunea 6 - Înmormântarea
  • Secțiunea 7 - Servicii funerare
  • Secțiunea 8 - Prestatorul de servicii funerare
  • Secțiunea 9 - Transportul persoanelor decedate
  • Secțiunea 10 - Incinerarea
  • Secțiunea 11 - Întreținerea cimitirului
  • Secțiunea 12 - Sancțiuni

 

Capitolul II - Dispoziții finale

(sursa: aici)

 

HG 741 / 2016 privind normele tehnice și sanitare din 12 octombrie 2016 privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea și reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum și criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare și nivelul fondului de garantare (publicată în MO nr 843 din 25.10.2016)

Capitolul I Norme tehnice și sanitare ale serviciilor funerare

Capitolul II Criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare

Capitolul III Norme privind metodele și tehnicile de îmbălsămare și tanatopraxie

Capitolul IV Norme privind cimitirele, înhumarea, exhumarea/deshumarea și reînhumarea

Capitolul V Norme privind crematoriile umane și incinerarea

Capitolul VI Fondul de garantare

Capitolul VII Contravenții și sancțiuni

Capitolul VIII Dispoziții tranzitorii și finale

 

Anexa nr. 1 - Autorizarea sanitară pentru prestarea de servicii funerare

Anexa nr. 2 - Specificații tehnice pentru autovehiculele societăților de servicii funerare

Anexa nr. 3 - Certificat de îmbălsămare / tanatopraxie

Anexa nr. 4 - Autorizarea sanitară pentru activități de înmormântare/înhumare (cimitire)

Anexa nr. 5 - Aviz sanitar pentru transportul cadavrelor umane

Anexa nr. 6 - Aviz sanitar pentru deshumarea, transportul și reînhumarea cadavrelor umane

Anexa nr. 7 - Pașaport pentru transport cadavru uman

Anexa nr. 8 - Autorizarea sanitară pentru activități de incinerare a persoanelor decedate (crematorii umane)

(sursa: aici)

 

Condiții privind acordarea ajutorului de deces

Informații privind condițiile pentru acordarea ajutorului de deces sunt prezentate pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (vezi: aici) , iar pentru Municipiul București vezi descris în detaliu: aici.

 

Informații privind ce puteți face în cazul unui deces în străinătate

Dacă un membru al familiei sau o rudă a dumneavoastră, cetăţean român, a decedat în străinătate, accesati site-ul Ministerului Afacerilor de Externe și consultati recomandările prezentate pentru această situație (vezi: aici)

 

Traducerea certificatului de deces străin

Cetăţenii români aflaţi în străinătate pot solicita transcrierea care îi priveşte în registrele de stare civilă române de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României, a certificatelor sau extraselor de stare civilă eliberate de autorităţile străine, în cazul în care înregistrarea actului sau faptului de stare civilă a fost făcută în prealabil la autoritatea din statul de reşedinţă. (vezi mai multe informații: aici)

 

Informații privind pașaportul mortuar

Pentru punerea în aplicare în mod unitar a reglementărilor legale, transporturile funerare conținând corpurile neînsuflețite ale persoanelor decedate în străinătate, în vederea înhumării acestora pe teritoriul României, se autorizează de către secțiile consulare ale misiunilor diplomatice sau de către oficiile consulare de carieră române din străinătate prin eliberarea unui pașaport mortuar. (vezi: aici)

 

Pensii de urmaș și ajutoare de deces

Când o persoană decedează, rudele apropiate ar putea avea dreptul de a solicita pensie de urmaș. Prestațiile și posibilii beneficiari diferă de la o țară la alta. Pentru mai multe informații consultați site-ul oficial al Uniunii Europene, vezi aici

 

Codul CAEN pentru desfășurarea activității de pompe funebre și similare - 9603

Această clasă include:

  • înhumarea și incinerarea corpurilor umane sau de animale și activități conexe:
  • pregătirea decedaților pentru înhumare sau incinerare și servicii de îmbălsămare
  • asigurarea serviciilor de înhumare sau incinerare
  • închirierea de spațiu utilat în saloane de pompe funebre
  • închirierea sau vânzarea locurilor de veci
  • întreținerea mormintelor și a mauzoleelor

Această clasă exclude: 

  • servicii religioase legate de funeralii, vezi cod CAEN 9491
  • activități de grădinărit în cimitire, vezi cod CAEN 8130

În revista Universul Juridic Premium nr. 7 din 2017, Silviu Dorin Șchiopu - Doctorand la Facultatea de Drept, a specificat unele delimitări conceptuale privind serviciile funerare şi prestatorii acestora. Mai jos, este un extras din acest articol:

“În materie funerară trebuie să distingem între serviciile funerare, serviciile religioase oficiate de reprezentanţii cultelor, activităţile legate de întreţinerea şi funcţionarea cimitirelor, a operelor comemorative sau a crematoriilor umane, precum şi alte servicii prestate în cadrul cimitirului de către operatori economici sau de persoane fizice autorizate.

În ceea ce priveşte prestatorul de servicii funerare, art. 25 alin. (1) din lege precizează însă că pot presta servicii funerare operatorii care îndeplinesc criteriile prevăzute de lege şi de norme şi care obţin avizul consiliului local al unităţii administrativ-teritoriale în care îşi desfăşoară activitatea. Cum legea a consacrat o viziune ce are ca pilon central protecţia consumatorului de produse şi servicii funerare (9), pentru înţelesul noţiunii de "operator" ar trebui să ne raportăm la Codul consumului (10). Acesta defineşte operatorul economic ca fiind persoana fizică sau juridică, autorizată, care în cadrul activităţii sale profesionale fabrică, importă, depozitează, transportă sau comercializează produse ori părţi din acestea sau prestează servicii. Astfel, prestatorul de servicii funerare ar putea fi atât o persoană fizică autorizată, cât şi o persoană juridică.

Normele ce explicitează prevederile legii impun însă ca, anterior efectuării activităţilor specifice, prestatorii de servicii funerare să fi obţinut, pe lângă avizul consiliului local al unităţii administrativ-teritoriale, şi o autorizaţie sanitară de funcţionare emisă de către direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

În vederea obţinerii autorizaţiei sanitare, potrivit alin. (2) lit. b) din anexa 1 la norme, prestatorul de servicii funerare trebuie să depună la direcţia de sănătate publică inclusiv o copie de pe certificatul de înregistrare a societăţii la registrul comerţului. Faţă de această cerinţă, o persoană fizică autorizată nu va putea avea calitatea de prestator de servicii funerare, numai o societate putând avea această calitate. Prin urmare, numai operatorul economic, persoană juridică care îmbracă forma unei societăţi (ex. S.R.L. sau S.A.) va putea presta serviciile funerare prevăzute de Legea nr. 102/2014 şi de normele sale de aplicare.

Prestatorii de servicii funerare nu pot realiza însă întregul spectru de servicii funerare enumerate la art. 21 alin. (1) din lege şi art. 2 alin. (1) teza a II-a din norme. Unele servicii funerare nu pot fi efectuate decât de anumite persoane anume desemnate în mod expres de lege, precum este cazul exhumărilor şi reînhumărilor care pot fi realizate numai de către administraţiile cimitirelor, în prezenţa familiei persoanei decedate sau a unui reprezentant al acesteia şi a administratorului cimitirului, cu respectarea normelor sanitare antiepidemice. Cimitirele sunt unicele în măsură a desfăşura şi activităţile de înmormântare / înhumare, la fel cum numai crematoriile umane pot incinera persoanele decedate.

Deşi cimitirele şi crematoriile oferă servicii funerare (ex. coborârea sicriului în mormânt, deschiderea şi închiderea mormântului), nu sunt prestatori de servicii funerare în sensul legii. În timp ce, precum am văzut, prestator de servicii funerare nu poate fi decât o societate înscrisă în registrul comerţului, cimitirele şi crematoriile umane, potrivit art. 1 alin. (2) lit. a) din lege, se pot afla în proprietatea sau în administrarea "cultelor, bisericilor şi comunităţilor religioase, [...] autorităţilor administraţiei publice locale (13), operatorilor economici, fundaţiilor şi asociaţiilor". Unele cimitire se află proprietatea publică a statului şi sunt administrate de Ministerului Apărării Naţionale (14).”  Pentru cei interesați, găsiți tot articolul: aici

Dacă ai cunoștință și de alte reglementări în domeniul funerar, lasă-ne comentariul tău mai jos.

Comentarii
#1
Nelu
7 iul. 2022, 12:36:37
Pot presta servicii funerare și asociațiile. Astfel, potrivit art. 2 din Legea nr. 540/2002 privind casele de ajutor reciproc ale pensionarilor, actualizată, ,,Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor se realizează în baza prevederilor referitoare la asociaţii din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii (...)”. Totodată, potrivit art. 8 lit. d) din lege ,,Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor pot desfăşura şi alte activităţi şi servicii decât cele enunţate prin scopul principal: d) efectuarea de servicii funerare pentru membrii decedaţi ai caselor de ajutor reciproc: confecţionarea de sicrie şi asigurarea transportului;” Putem concluziona că serviciile funerare pot fi efectuate și de către asociații, chiar dacă acestea sunt limitate, totuși reprezintă servicii funerare...
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?

vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții

vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces