Când o persoană dragă nouă se stinge din viață, suntem copleșiți de durere și tristețe și ne simțim lipsiți de putere pentru a ne putea concentra în privința organizării unei înmormântări corespunzătoare, cu tot ceea ce presupune ea. Suportul oferit de către firmele de pompe funebre și consultanța lor de specialitate sunt absolut necesare într-un astfel de moment. Agențiile funerare acționează prompt și arată tuturor clienților respectul cuvenit, compasiunea și, nu în ultimul rând, seriozitatea.
Nu ești convins dacă e bine să apelezi la o firmă de pompe funebre? Crezi că vei da mai mulți bani decât dacă te-ai ocupa singur?
În primul rând gândește-te că totul trebuie să decurgă foarte rapid: caută medicul pentru constatarea decesului, ocupă-te de locul de veci, alege sicriul, cumpără hainele pentru decedat, vorbește cu preotul, fă pachetele pentru înmormântare, și câte și mai câte, toate într-un timp foarte scurt. Ca să nu mai menționez de starea în care te afli în momentul în care faci toate aceste lucruri și durerea care îți sfâșie inima. În al doilea rând, fii sigur că din punct de vedere timp și costuri ieși cu mult mai bine apelând la o agenție funerară decât dacă te ocupi tu. Și nu în ultimul rând, gândește-te că ai nevoie de acel timp pentru tine, în care să îți plângi durerea și să petreci ultimele momente alături de trupul neînsuflețit.
“Ne ocupăm de absolut tot!”
Așa se promovează cele mai multe dintre agențiile de pompe funebre și, într-adevăr, acestea reușesc să ofere clienților lor tot ceea ce presupune o înmormântare, pentru ca ultimul omagiu și drumul spre eternitate al persoanei dragi să fie lipsite de probleme.
În cele ce urmează sunt prezentate 10 din cele mai importante avantaje pe care le prezintă colaborarea cu o firmă de pompe funebre.
1. Ai parte de consultanță la orice oră din zi și din noapte, 24/7
Indiferent în ce zi sau la ce oră a avut loc decesul persoanei dragi, poți contacta firma de pompe funebre deoarece acestea au program non-stop și răspund imediat solicitării tale. Majoritatea agențiilor de servicii funerare menționează faptul că pun la dispoziția clienților servicii funerare non-stop și că sunt gata să te ajute oricând. De asemenea, acestea oferă consultanță gratuită de specialitate pentru toți cei care vor să se informeze despre serviciile funerare necesare pentru înmormântare și despre costuri.
2. Respectarea legislației în vigoare și îndeplinirea tuturor formalităților ce țin de deces
Legislația actuală impune un set de reguli stricte în ceea ce privește modul de manipulare al unei persoane decedate. Pregătirea pentru ultimul drum reprezintă un proces complex care necesită implicarea mai multor specialiști. În primul rând, un medic legist trebuie să declare în mod oficial decesul persoanei în cauză pentru întocmirea certificatului necesar ulterior în vederea obținerii ajutorului de înmormântare și apoi, un specialist în îmbălsămare trebuie să pregătească trupul pentru marele eveniment. Aspectele menționate mai jos nu pot fi îndeplinite de o persoană obișnuită:
- medicul pentru constatarea decesului
- pregătirea decedatului (spălare, toaletare, îmbrăcare, cosmetică mortuară)
- îmbălsămarea decedatului
- manipularea decedatului
3. Suport pentru obținerea actelor necesare înhumării / incinerării și a ajutorului de deces
În prezent, serviciile funerare sunt foarte variate și, totodată, există multă birocrație și practici creștine care efectiv îți dau bătăi de cap. Odată ce treci prin experiența neplăcută a trecerii în neființă a unei persoane apropiate, te lovești și de o mulțime de provocări precum: acte de eliberat, certificate, adeverințe, etc fără de care înhumarea sau incinerarea nu ar fi posibile. În acest sens, multe agenții de pompe funebre vin în întâmpinarea nevoilor tale și se ocupă de tot ceea ce este necesar cum ar fi:
- certificatul de constatare deces
- ajutorul de înmormântare
- certificatul de îmbălsămare
- certificatul de deces
- adeverința de înhumare
- autorizația de la Sanepid pentru depunerea decedatului la capelă
- acte necesare pentru repatriere (daca decesul a avut loc în altă țară)
- acte specifice incinerării (dacă e cazul)
4. Furnizarea unor produse funerare de calitate
Alegerea sicriului pentru persoana trecută în neființă este extrem de dificil de făcut o dată din cauza stării în care te afli, și a doua oară pentru că există o varietate extrem de mare de sicrie, de la material și până la dimensiuni. Specialiștii de la o agenție de servicii funerare te pot consilia în acest sens și îți pot propune cea mai potrivită variantă în acest sens. De asemenea, alături de sicrie, agențiile oferă și alte articole funerare de care ai nevoie:
- sicriu potrivit (atât pentru înhumare, cât și pentru repatriere dacă e cazul)
- aranjamente florale (coroane, jerbe sau buchete funerare)
- urnă cenușă (dacă se dorește incinerarea celui decedat)
- cruce
- alte monumente funerare (cavouri, cripte, vaze, felinare, statuete, împrejmuiri mormânt etc)
5. Transport funerar
Serviciile de transport funerar sunt o parte importantă a ceremoniei și procedurilor de înmormântare, fie că vorbim de transport funerar intern, în aceeași localitate sau între localități, fie că vorbim de transport funerar internațional.
Comparativ cu serviciile de transport obișnuite, cele funerare sunt prevăzute în legislație și sunt supuse unor proceduri foarte importante prin care să se asigure transportarea trupului defunctului în cele mai bune condiții de la domiciliu sau din locația în care a survenit decesul, până la biserică sau capelă, ulterior la cimitir.
Transportul funerar se efectuează doar de către persoane sau firme autorizate care dețin mașini funerare autorizate, în baza adeverinței de înhumare, a certificatului de deces și de îmbălsămare și a adeverinței de la Sanepid pentru transportul funerar.
În situația în care vă confruntați cu un deces al unei rude aflate peste hotare, există firme funerare de repatrieri care vă pun la dispoziție transport internațional funerar pentru ca persoana dragă trecută în neființă să se întoarcă acasă la familie în condiții excelente din punct de vedere igienic, estetic, sanitar și nu în ultimul rând legal.
6. Pachete de servicii funerare la prețuri pentru toate buzunarele
Prima întrebare care apare atunci când te gândești dacă să apelezi la o agenție de pompe funebre sau nu este cea legată de costuri: nu cumva mă costă mai mult înmormântarea? Răspunsul este simplu și asta și datorită firmelor de servicii funerare care pun la dispoziția clienților pachete funerare pentru toate buzunarele.
Cu toții știm că resursele financiare într-un asemenea moment pot reprezenta o problemă. Ajutorul de deces oferit de stat este obținut abia după înmormântare de către aparținător, însă un mare avantaj oferit de firmele funerare este faptul că acceptă plata fie în rate, fie în baza talonului de pensie pentru pensionarii decedați. Ce înseamnă asta? Mergi la agenție, alegi pachetul funerar dorit și achiți cu talonul de pensie, firma recuperându-și banii la acordarea ajutorului de înmormântare. Mai mult, dacă alegi un pachet de servicii mai ieftin decât ajutorul de deces, atunci firma îți dă diferența înapoi (sunt firme care îți restituie această diferență pe loc).
7. Organizarea unei înmormântări ce respectă ritualul religios
Un alt aspect deloc de neglijat al contractării unei firme de pompe funebre este acela care ține de religie. Mai exact, dacă alegi o firmă specializată în servicii funerare ce respectă religia decedatului, vei putea să onorezi trecerea în neființă a persoanei dragi așa cum se cuvine. De exemplu, în religia ortodoxă, firma funerară îți va pune la dispoziție toate informațiile legate de parastasele ce nu trebuie neglijate, ce și când anume trebuie să oferi de pomană, precum și relația cu biserica și practica cimiterială în aceste momente. Să fim serioși, nu sunt mulți care cunosc cu exactitate toate obiceiurile și, dacă persoana decedată și-ar fi dorit să fie respectate, cu siguranță îți va fi util ajutorul celor de la servicii funerare.
8. Ai posibilitatea de a te concentra doar pe lucrurile care contează
Într-un moment atât de dureros, cel mai important este să fii alături de cei dragi și să te ocupi de vindecarea propriilor răni sufletești, decât de organizare și de aspecte tehnice ce țin de înmormântare. Acceptă ajutorul specialiștilor și depășește acest moment dificil în liniște și pace, pe cât se poate.
9. Profesionalism și empatie
Dacă vei apela la o agenție de servicii funerare cu vechime și recomandări bune, vei observa că profesionalismul își spune cuvântul. Pentru multe agenții este suficient doar să le contactezi și din acel moment se vor ocupa de tot ce trebuie, fără a te implica deloc. Ai nevoie de o agenție care oferă servicii de calitate, la un preț corect și care să răspundă prompt la solicitările tale. Alege corect și vei vedea că nu ai de ce să regreți!
10. Consiliere predeces (plan funerar)
Deși poate părea ciudat, planul funerar este un beneficiu pe care ți-l oferă anumite agenții de servicii funerare. Mai exact, acesta reprezintă un contract preplătit prin care prestatorul și contractantul aleg împreună serviciile și produsele ce urmează a fi necesare la înmormântare, în deplin acord cu dorințele beneficiarului. Un avantaj al acestui plan este faptul că, indiferent de cât de mult cresc prețurile în timp, la momentul decesului înmormântarea va fi organizată așa cum s-a discutat inițial, cu serviciile și produsele stabilite, fără niciun cost suplimentar. Planul funerar este, de fapt, o modalitate de protejare a familiei și celor dragi pentru a îi ajuta să treacă mai ușor peste acest moment inevitabil.
Încă nu te-am convins?
Oricât de mult ți-ai da silința, ajutorul oferit de niște profesioniști în servicii funerare este imposibil de egalat cu munca pe care ai depune-o tu într-un moment în care starea ta emoțională este extrem de fragilă și puterea de concentrare este aproape inexistentă din cauza durerii. Persoana trecută la cele veșnice merită cu prisosință un ultim omagiu respectuos, organizat ca la carte, astfel încât amintirea ei să fie una plăcută și memorabilă. Apelarea la o firmă de pompe funebre este un semn de respect față de defunct în primul rând, și față de familia și prietenii dragi ai acesteia în al doilea rând.
Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?
vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri
Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă
afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir
Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții
vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces