Pierderea cuiva drag vine, de multe ori, pe neașteptate și poate aduce, pe lângă durere, și griji financiare. Costurile unei înmormântări sunt adesea mari, iar uneori nu ești pregătit pentru astfel de cheltuieli. Din acest motiv, statul oferă un sprijin numit ajutor de deces, menit să acopere o parte din costurile legate de înmormântare.
Acest ajutor financiar poate fi un sprijin esențial pentru tine și familia ta în astfel de momente dificile. Cu o simplă cerere și câteva documente necesare, poți beneficia de acest sprijin pentru a face față mai ușor cheltuielilor neprevăzute și pentru a te concentra pe ceea ce contează cu adevărat: comemorarea persoanei dragi.
Află care sunt condițiile de acordare a ajutorului de deces, cine îl poate solicita și care este cuantumul actual al acestuia.
Condiții de acordare a ajutorului de deces
Ajutorul de deces se acordă în cazul decesului:
- asiguratului;
- pensionarului;
- persoanei care, în ultimele 6 luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în această perioadă;
- persoanei aflate în timpul concediului pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap până la 3 ani, respectiv până la 7 ani, dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu;
- unui membru de familie al asiguratului, pensionarului sau al persoanei aflate în timpul concediului pentru creşterea copilului, care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
Ajutorul de deces se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare, astfel:
- în situația decesului asiguratului/pensionarului sau persoanei aflată în timpul concediului pentru creşterea copilului de către casa teritorială de pensii în a cărei rază îşi are domiciliul persoana decedata;
- în situația decesului unui membru de familie, neasigurat, al asiguratului/pensionarului sau persoanei aflată în timpul concediului pentru creşterea copilului – de către casa teritorială de pensii în a cărei rază îşi are domiciliul asiguratul/pensionarul sau persoana aflată în timpul concediului pentru creşterea copilului care solicită ajutor de deces pentru membrul de familie. (sursa CNPP)
Urmare intrării în vigoare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii (la data de 1 septembrie 2024) facem următoarele precizări:
Potrivit art.111 alin.(2) din Legea nr. 360/2023, ajutorul de deces se acordă și în cazul decesului persoanei care, în ultimile 6 luni anterioare decesului, a avut calitate de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în această perioadă.
Subliniem faptul că dispozițiile art.,111 alin.(2) nu se aplică:
- în cazul decesului pensionarului, și nici în vederea acordării ajutorului de deces prevăzut la art.112 din lege, în cazul decesului unui membru de familie care, la data decesului, nu era asigurat sau pensionar al sistemului public de pensii.
Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, în cadrul termenului general de prescriptie, prevăzut de lege, calculat de la data emiterii certificatului de deces (și nu de la data decesului), potrivit dispozițiilor art.116 alin.(2) din lege. (Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii (la data de 1 septembrie 2024)
Ajutorul de deces poate fi acordat și persoanei juridice, doar prin virament bancar, în baza documentelor prevăzute la art.101 alin. (2) și (3) din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr.360/2023, aprobate prin HG nr.181/2024.
În cazul persoanei juridice, dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces se face doar cu înscrisuri (ex. Factură). Nu se poate face dovada cu declarație pe proprie răspundere autentificată, conform art.95 alin.(3) din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr.360/2023, aprobate prin HG nr.181/2024.
Competența în ceea ce privește plata ajutorului de deces revine exclusiv caselor teritoriale de pensii, fiind eliminată competența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă privind plata ajutorului de deces în cazul decesului șomerului sau al unui membru de familie al acestuia.
Cererile înregistrate la casele teritoriale de pensii începând cu data de 01.09.2024, se soluționează în temeiul Legii nr.360/2023, chiar și în cazul decesului asiguratului sau pensionarului survenit înainte de aceasta dată, îndeplinind, desigur, condițiile de eligibilitate prevăzute de acest act normativ.
Care este cuantumul ajutorului de deces?
Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut.
Pentru anul 2025, cuantumul ajutorului de deces este:
- 8.620 lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului
- 4.310 lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului
Ajutorul de deces se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare.
Cererile pentru acordarea ajutorului de deces vor fi soluționate, indiferent de data decesului, cu respectarea termenului general de prescripție de 3 ani.
Ajutor de deces vs ajutor de înmormântare
Deși cele două noțiuni (ajutor de deces și ajutor de înmormântare) fac referire la același eveniment, ele se diferențiază în funcție de sursa din care sunt suportate.
Astfel, ajutorul de înmormântare decurge dintr-o clauză a contractului individual de muncă (dacă este prevăzută o astfel de clauză) unde este menționată și valoarea acestui ajutor, pentru situația în care un angajat are un deces în familie. Conform legii, se consideră membru de familie:
- soţul/soţia;
- copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani sau copiii indiferent de vârstă dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;
- în situaţia în care membrul de familie decedat era un copil inapt pentru muncă, în vârstă de peste 18 ani, ajutorul de deces se acordă cu condiţia prezentării unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă cauza care l-a făcut inapt pentru muncă şi data ivirii acesteia;
- în situaţia în care membrul de familie decedat era un copil în vârstă de până la 18 ani inclusiv, ajutorul de deces se acordă indiferent dacă era sau nu la studii;
- în cazul decesului copilului cu vârsta de peste 18 ani, fără a depăşi 26 ani, ajutorul de deces se acordă dacă se afla în continuarea studiilor.
- părinţii (socrii) şi bunicii oricăruia dintre soţi .
Cine poate solicita ajutorul de deces?
În cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al persoanei aflate în timpul concediului pentru creşterea copilului:
Ajutorul de deces se acordă unei singure persoane, care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz:
- soţul supravieţuitor;
- copilul;
- părintele;
- oricare persoană fizică/juridică.
În cazul decesului unui membru de familie, neasigurat, al asiguratului, al pensionarului sau al persoanei aflate în timpul concediului pentru creşterea copilului:
Ajutorul de deces se acordă asiguratului, pensionarului sau persoanei aflate în timpul concediului pentru creşterea copilului, al cărui membru de familie a decedat.
Acte necesare pentru întocmirea dosarului pentru ajutor de deces
I. În situația în care ajutorul de deces este solicitat de persoana fizică, în cazul decesului:
- asiguratului;
- pensionarului;
- unui membru de familie, neasigurat, al pensionarului, al asiguratului sau al persoanei aflate în timpul concediului pentru creşterea copilului,
actele necesare, după caz, sunt:
-
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces ;
- certificat de deces, în original și copie;
- act de identitate al solicitantului, în original şi copie;
- actele de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte calitatea de soţ/soţie, respectiv gradul de rudenie cu decedatul, în original şi copie, după caz;
- dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces, în original;
- adeverință care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii, în original, după caz;
- act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani, în original, după caz;
- dovada calităţii de asigurat în sistemul public de pensii, după caz;
- declarație olografă pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces că membrul de familie, la data decesului, nu era asigurat sau pensionar, după caz;
- procură specială, după caz;
- extras de cont, după caz.
II. În cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al persoanei aflate în timpul concediului pentru creşterea copilului, ajutorul de deces poate fi solicitat de către o persoana juridică, în baza următoarelor documente:
-
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
- certificat de deces în original și copie;
- împuternicirea persoanei care reprezintă persoana juridică, după caz;
- act de identitate al reprezentantului legal/împuternicitului al persoanei juridice;
- dovada că persoana juridică a suportat cheltuielile ocazionate de deces, în original, după caz;
- contract de prestări servicii cu persoana juridică, după caz;
- procură specială prin care persoana juridică este mandată să depună documentele și să încaseze ajutorul de deces, după caz;
- dovada că persoana care a mandatat persoana juridică a suportat cheltuielile de deces, după caz;
- dovada calităţii de asigurat, după caz;
- extras de cont.
III. În cazul decesului unui membru de familie, neasigurat, al pensionarului, al asiguratului sau al persoanei aflate în timpul concediului pentru creşterea copilului, ajutorul de deces poate fi solicitat de către o persoană juridică, în baza următoarelor documente:
-
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces (anexa nr. 12-b la norme);
- procură specială prin care persoana juridică este mandată să depună documentele și să încaseze ajutorul de deces;
- certificat de deces în original și copie;
- împuternicirea persoanei care reprezintă persoana juridică, după caz;
- act de identitate reprezentant legal/împuternicit al persoanei juridice;
- actele de stare civilă ale asiguratului/pensionarului al cărui membru de familie a decedat din care să rezulte calitatea de soţ/soţie, respectiv gradul de rudenie cu decedatul, în original şi copie, după caz;
- dovada calităţii de asigurat în sistemul public de pensii, după caz;
- dovada că asiguratul/pensionarul, al cărui membru de familie a decedat, a suportat cheltuielile ocazionate de deces, în original;
- declaraţie olografă pe propria răspundere că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar;
- adeverință care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original), după caz;
- act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani, în original, după caz;
- contract de prestări servicii cu persoana juridică, după caz;
- extras de cont.
!!!! După efectuarea plății ajutorului de deces, la sediul casei teritoriale de pensii, plătitorul are obligația de a înscrie pe versoul certificatului de deces original, în baza căruia se solicită ajutorul de deces, mențiunea "ACHITAT", data, semnătura și ștampila.
!!! În situația în care plata ajutorului de deces se face prin virament bancar sau prin mandat poștal, plătitorul are obligația de a înscrie pe versoul certificatului de deces original, în baza căruia se solicită ajutorul de deces, mențiunea "PLĂTIT prin virament bancar/mandat poștal", data, semnătura și ștampila.
Unde se depune dosarul pentru ajutorul de deces?
Cererea şi actele doveditoare se înregistrează la primăria comunei, oraşului, municipiului sau, după caz, a sectorului Municipiului Bucureşti unde domiciliază familia din care a făcut parte persoana decedată sau, după caz, persoana singură decedată a beneficiat de ajutor social.
Te-ar putea interesa și Acte necesare eliberare certificat de deces
Sperăm că toate informațiile prezentate au fost utile. Dacă ai un comentariu sau vrei să ne întrebi ceva referitor la acest subiect, lasă-ne un comentariu și îți vom răspunde.
Comentarii
Ajutorul de deces se acordă unei rude sau oricărei persoane care poate dovedi că a suportat aceste cheltuieli – nu este obligatoriu să fiți moștenitor legal. Nu aveți nevoie de o procură din partea mătușii sau a unchiului cât timp dumneavoastră vă ocupați efectiv de înmormântare. În cazul în care decesul nu a avut loc încă, nu puteți solicita ajutorul anticipat, dar este bine să aveți toate actele pregătite pentru momentul respectiv.
Important: Ajutorul de deces se acordă în baza unui certificat de deces, a actelor de identitate și a documentelor justificative ale cheltuielilor. Dacă mătușa sau unchiul sunt încă în viață, nu puteți face nicio solicitare de acum, iar o eventuală procură nu este necesară.
Mama mea a decedat în urmă cu o lună în România.(fiind pensionară) eu m-am ocupat de înmormântare (am reședința in străinătate)și toate chitanțele sunt pe numele meu. Eu nu sunt asigurata în țară, pot ridica eu ajutorul de deces sau ar putea măcar tatăl meu dacă chitanța e pe numele meu?
Multumesc anticipat
Deoarece chitanțele sunt pe numele Dvs, puteți solicita ajutorul de deces chiar dacă aveți reședința în străinătate și nu sunteți asigurată în România. Nu este o condiție să fiți asigurată pentru a beneficia de acest ajutor dacă ați suportat cheltuielile.
Actele necesare: Certificatul de deces (original și copie); Documentele justificative pentru cheltuielile de înmormântare (chitanțe, facturi pe numele Dvs); Actul Dvs de identitate (original și copie); Cererea pentru acordarea ajutorului de deces (formular disponibil la casa de pensii).
Dacă tatăl Dvs dorește să solicite ajutorul de deces, este posibil să fie respinsă cererea deoarece chitanțele sunt pe numele Dvs, iar casa de pensii solicită dovezi clare că solicitantul a suportat cheltuielile. Soluția ar fi să emiteți o declarație pe propria răspundere prin care să menționați că tatăl Dvs a suportat cheltuielile și să depuneți o copie după chitanțele pe numele Dvs, dar există riscul ca această opțiune să nu fie acceptată.
Recomandare:
Cel mai sigur este să solicitați personal ajutorul de deces, având toate documentele justificative. Dacă aveți nelămuriri, contactați casa teritorială de pensii unde era înregistrată mama Dvs pentru mai multe informații.
Adresa email: petitii.sesizari@cnpp.ro
Nr telefon pentru relatii cu publicul: 031.828.88.00
Vă mulțumesc Mihaela Ulman-Miller
Tatal meu a decedat , nu a fost pensionar a avut doar ajutor social .
Beneficiaza de ajutor de inmormantare ?
Eu nu sunt angajat
Nu am gasit - sau nu am stiut sa caut- informatii despre ajuttorul de deces in cazul pensionarilor decedati si inmormantati in strainatate.
Mama mea, cetatean roman, dar cu domiciul in Canada (ca rezident permanent) a decedat in cursul acestui an. Primea pensie din Romania, dar fara a contribui la asigurarile sociale. Inmormantarea (si toate cheltuielile aferente) au avut loc in Canada.
Pot beneficia de ajutorul de deces?
Daca da, ce cerinte se impun actelor doveditoare (certificat de deces, facturi)?
Recitindu-mi intrebarea, observ ca nu am formulat-o indeajuns de clar: ma refeream la ajutorul de deces din Romania, nu la cel din Canada (la care, apropo, nu are dreptul)
Cum scriam, mama a fost pensionara (pensia i se livra intr-un cont deschis la o banca din Romania), dar nu mai platea CASS de la data stabilirii sale in Canada, intrucat nu s-a mai intors niciodata in Romania. Ma intrebam daca CASS l azi este sau nu o conditie a respectivului ajutor de deces.
Dacă o persoana a decedat în România adresa din buletin București,
Dar lucrează cu contract în Germania
Beneficiază de ajutor de înmormântare în România sau Germania?
Menționez ca decedatului nu a lucrat deloc în România.
Membru de familie, în sensul legii, poate fi:
• soţul/soţia;
• copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;
• părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
Dvs în calitate de frate, sunteți ruda de gradul II și nu veți putea obține ajutor de deces.
De curând am facut rost de o factura pe sicriu pentru ai ajuta .., mai pot solicita ajutorul dacă factura este făcută la o luna diferenta de data decesului..? Va rog răspuns. Mulțumesc
Am si eu o intrebare. Fratele meu a murit in Germania acum 9 luni. Era in ajutor social. Nu stiu ce asigurari avea.L am adus in tara, si i am facut toate ce erau de facut prt inmormantare. Va rog sa imi spuneti daca mama mea, care este pensionara, are vreun drept de ajutor de imnormantare ptr fratele meu.
Multumesc.
Fratele meu a decedat acum câteva zile, 35 de ani, nu avea contract de muncă în momentul asta și se pare că mama nu primeste ajutor (macar jumătate) deșii ea este angajata cu carte de munca.
Fratele meu nu avea handicap diagnosticat, însă el avea probleme cu sănătatea inca de la 20 de ani; tensiune înaltă, atacuri de panica... si altele, am găsit ceva din analizele lui de lungul anilor ăștia (ma gândesc ca poate ajuta să fac o reclamație ceva)
Iar la vârsta de 30 de ani Fratele a rămas fără permis pe nedrept, și asta la incapacitat sa aibă o muncă decenta cu un contract și să nu mai vb despre faptul ca rămânând fără permis toate problemele lui s.au agravat, tocmai chiar cauza decesului este stop cardiac .
Mi se pare nedrept ca mama sa nu poată lua un ajutor, din câte mi.au spus putea soția dar mama nu, ce naiba lege mai e și asta??? Mi se pare incredibil...
Credeți că pot face vreun recurs ceva? Unde pot face asta ?
Mulțumesc mult!
În cazul în care decedatul nu a avut un drept propriu de asigurări sociale, dar un membru de familie (soţ/soţie, fiu/fiică, părinte, bunic/ă) era asigurat în sistemul public de pensii, actele necesare sunt:
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
- certificat de deces (original şi copie);
- dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces, inclusiv declaraţie a solicitantului ajutorului de deces;
- actul de identitate al solicitantului (original şi copie);
- acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
- documente din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul public de pensii al membrului de familie, la data decesului (exemplu: în cazul în care membrul de familie a avut contract individual de muncă – extras REVISAL eliberat de unitatea angajatoare).
Dacă mama decedatului poseda TOATE documentele precizate mai sus, nu ar fi trebuit sa ii fie refuzat dreptul de a primi jumatate din ajutorul de deces. Va recomand sa solicitați din partea Casei De Pensii Pitești un răspuns in scris cu motivul pentru care nu i se acorda acest ajutor.
Da mama are toate actele, am fost la casa de pensii și ne.au spus ca nu poate lua ajutor pt ca nu aplica în cazul ei deșii ea este angajata din cauza faptului ca copilul ei nu avea contract de munca în momentul decesului nu i se da nimic, i-ar fi dat doar în cazul în care el avea mai puțin de 18 ani, sau era student cu vârsta pana la 26 de ani sau dacă el avea vreun handicap detectat pana la vârsta de 18 ani... în cazul în care nu are nici unu din cele menționate doar soția putea lua jumătate dacă ea era angajata, mi se pare incredibil adică mama nu poate lua dar soția putea în aceste condiții... în fine asta e România fac legile după cum le vine, aparent fără logica.... dumneavoastră ma puteți îndruma unde por face o sesizare/reclamatie/plângere??? La ce departament? Nu știu un email, un apel telefonic... orice, cred ca trebuie făcut asa poate țin font și fac o schimbare dacă ne vaitam, și bine ar fi să o facem fiecare când suferim nedreptăți de genul, altfel nu vom schimba nimic niciodată.
Mulțumesc mult de tot pt răspuns!
În cazul în care decedatul nu a avut un drept propriu de asigurări sociale, dar un membru de familie (soţ/soţie, fiu/fiică, părinte, bunic/ă) era asigurat în sistemul public de pensii, actele necesare sunt:
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
- certificat de deces (original şi copie);
- dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces, inclusiv declaraţie a solicitantului ajutorului de deces;
- actul de identitate al solicitantului (original şi copie);
- acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
- documente din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul public de pensii al membrului de familie, la data decesului (exemplu: în cazul în care membrul de familie a avut contract individual de muncă – extras REVISAL eliberat de unitatea angajatoare).
Dacă mama decedatului poseda TOATE documentele precizate mai sus, nu ar fi trebuit sa ii fie refuzat dreptul de a primi jumatate din ajutorul de deces. Va recomand sa solicitați din partea Casei De Pensii Pitești un răspuns in scris cu motivul pentru care nu i se acorda acest ajutor.
Am și eu o întrebare. Soțul meu a decedat acum 3 zile în urmă, iar la momentul decesului el nu era nici pensionar și nici asigurat. Până anul trecut în luna mai el a fost asigurat apoi și-a dat demisia de la firmă, deoarece lucra la o firmă de curierat și nu a mai rezistat din cauza programului de lucru de 12 până la 14 ore pe zi. A avut o vechime în câmpul muncii de 33 de ani iar acum nefiind asigurat de 10 luni de zile eu ca soție voi primi numai jumătate din ajutorul de înmormântare deoarece el nu mai era asigurat? Adică întrebarea este dacă o perioadă foarte lungă a fost asigurat iar acum pentru o perioadă foarte scurtă nefiind asigurat eu beneficiez doar jumătate din sumă?
Actele necesare acordării ajutorului de deces sunt:
• Cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
• Certificat de deces (original şi copie);
• Certificat de naştere fiică, (copie și original);
• Certificat de căsătorie (dacă e cazul), (copie și original);
• Actul de identitate al solicitantului (fiică) (CI/BI), (copie și original);
• Dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (facturi fiscale, original şi copie);
• Calitatea de asigurat la data decesului
Vă recomand să verificați lista de acte solicitate și la casa teritorială de pensii unde trebuie să depuneți cererea pentru obținerea ajutorului de deces.
Am și eu o întrebare, am un frate divorțat de 40 de ani și locuiește la mine(sora) de 14 ani este imobilizat la pat cu AVC și mai multe complicații.Eu ca sora am grijă și am avut de el .
În momentul de fata este pe moarte ,nimeni nu l a vizitat din fosta familie sau sa l ajute cu ceva.Singura am avut grija de el ca sora.
Poate altcineva sa i ia banii de înmormântare care pana în prezent nu a avut nicio treaba cu el?
Eu ca sora sunt cu toată cheltuiala.
Va mulțumesc!
Ce alte optiuni mai am sa pot sa iau ajutorul de inmormantare daca nu am certificat de deces ci soar adeverinta de inhumare?
Cererea şi actele doveditoare pentru un ajutor financiar se înregistrează la primăria comunei, oraşului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului Bucureşti, unde familia din care a făcut parte persoana decedată sau chiar persoana in cauză a beneficiat de ajutor social.
Ajutorul financiar se suportă din bugetul local şi poate fi acordat în bani şi/sau în natură, prin bunuri materiale.
soț/soție; copilul; părintele; tutorele; curatorul; oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate anterior. Teoretic, soțul Dvs va putea solicita ajutor de deces, dar va recomand sa va interesați și la casa teritoriala de pensii sau la primărie (instituția la care se face solicitarea pentru ajutorul de deces).
Am si eu o intrebare am adus mama sā locuiasca la mine in Italia are resedinta a casa mea e pensionata in Romania de mai mult de 27 de ani....vream sā stiu daca are dreptul la ajutor de mormintare in casul ca muare
Multumesc mult
Am o intrebare
A murit vecina mea care nu avea nici asigurare nici pensie
Are 2 copii care nu au luat parte la cheltuielile de inmormintare neavind bani
De toata cheltuiala sa ocupat cuscra ei care este pensionara
Intrebarea mea este:
Cuscra ei fiind pensionara poate beneficia de ajutor de inmormintare ,are si chitanta de la pompe funebre cum a platit sicriul?
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns urgent, la telefon nu raspunde nimeni .
In cazul decesului sotiei (care nu era asigurata sau pensionar )asiguratului, pensionarului(sot)am inteles ca poate depune o cerere pt ajutor deces si va primii jumatate din suma .
Intrebarea este daca el va deceda va primii ajutorul intreg sau se va scadea din ajutorul lui ajutorul dat sotiei . Multumesc
Multumesc
În cazul decesului soțului pensionar, soția (sau copilul, parintele, tutorele, curatorul sau oricare alta persoana care va face dovada cheltuielilor de înmormântare) va putea solicita ajutor de deces și va primi suma integrala a ajutorului de deces.
Tatăl meu a decedat in octombrie si nu am reusit sa luam ajutorul de înmormântare din cauza ca el nu era asigurat, era divortat de mama iar eu sunt in concediu de creștere copil si nu au vrut sa imi acorde. Singura care ar putea sa ia ar fi sora mea, dar factura pentru sicriu este pe numele meu si nu am reusit sa o modificam cu firma de pompe funebre. Speram sa rezolvam partea asta.
In cat timp de la deces se poate depune dosarul? Mai putem beneficia de ajutorul de înmormântare dupa atata timp?
Mulțumesc
In urma cu 3 zile a murit soacra mea
Ea avea ajutor social
Am facut toate cele necesare la o inmormintare si as vrea sa stiu daca pot beneficia de ajutor de inmormintare
Multumesc
Am și eu o întrebare.Tatal meu a murit,nu lucra,era coasigurat la locul meu de munca.Eu in calitate de fiica,asigurata,pot solicita ajutorul de înmormântare?Multumesc
De la primarie ne-au eliberat doar adeverinta de inhumare fara sa ne emita si un certificat de deces.
Multumesc,
• soţul supravieţuitor;
• copilul;
• părintele;
• tutorele;
• curatorul;
• oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus.
Dvs va încadrați la ultima categorie, conform celor relatate de Dvs. Puteți solicita și obține ajutor de deces, dar va recomand sa sunați și la casa teritoriala de pensii.
Am vorbit la primarie, nu ne pot ajuta pa veniturile noastre depasesc 1800 lei si ne-au recomandat sa mergem la casa de pensii si sa cerem o copie dupa registrul de deces si asa poate reusim.
Intrebarea mea este ati mai auzit o astfel de varianta, sau ne puteti ce altceva am mai putea face sa ne recuperam banii, noi avand toate facturile/chitantele?
Multumesc,
Tatal meu a decedat pe data de 1 ianuarie 2023.
Avea o pensie de hándicap .
As Dori SA stiu daca dau ajutor chiar daca EU nu lucrez in tara !
El este ingropat in Romania.
În situația Dvs, pentru a primi un răspuns sigur va sugerez sa sunați la primăria de domiciliu (domiciliul tatălui Dvs). Mulțumim !
• soţul supravieţuitor;
• copilul;
• părintele;
• tutorele;
• curatorul;
• oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus.
Astfel, deoarece ati menționat ca nu exista rude, puteți solicita Dvs ajutorul de deces și, conform CNPP, aveți nevoie de actele care atesta ca l-ați avut în grija pe decedat. Dacă nu dețineți aceste acte, va recomand sa sunați la CNPP sau la casa teritoriala de pensii de unde ar trebui sa primiți ajutorul și sa le explicați situația dvs.
bunica mea a murit, iar tatal meu nu mai are toate bonurile cu cheltuielile. are facturi in suma de aproximativ 1500 lei.
va primi ajutorul la valoarea lui intreaga? (bunica era pensionara)
Dar nimeni nu s a ocupat de ajutorul de deces
Se mai poate lua cumva?
Multumesc anticipat
În cazul în care decedatul nu a avut un drept propriu de asigurări sociale, dar un membru de familie (soţ/soţie, fiu/fiică, părinte, bunic/ă) era asigurat în sistemul public de pensii, atunci doar membrul de familie respectiv poate solicita ajutorul de deces. În situația prezentata de Dvs, nu cred ca nepotul decedatului va putea obține ajutorul de deces. Dar pentru un răspuns sigur, va recomand sa contactați CNPP la nr de telefon 031.828.88.00.
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
- certificat de deces (original şi copie);
- act de identitate al solicitantului (original şi copie);
- acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
- dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
- adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.
Cererea pentru ajutorul de deces este soluționată, indiferent de data decesului, cu respectarea termenului general de prescriptie de 3 ani de către casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu a asiguratului (a decedatului). În cazul decesului asiguratului, cuantumul ajutorului de deces este de 6095 lei.
Pot beneficia de ajutor de deces de pe urma tatalui pensionar asigurat? Eu nu lucrez si nici nu sunt asigurat momentan. Multumesc.
Tatăl meu a Decedat pe data de 25 Mai Dar Decesul a fost în Spania în Spital Actele de deces au fost eliberate după 2 săptămâni în care eu am ajungi țară 5 Sectembrie iar depune actelor la primărie au fost depuse pe data de 6 Sectembrie
Transcrierea actelor de Deces și eliberarea Certificatul Original sa obținut acum doua zile
Ce trebuie sa fac acum
Și dacă exista vreo problema pentru întârzierea actelor
Va mulțumesc
Ajutorul de deces va fi plătit de instituția din țara în care a fost asigurată persoana decedată, indiferent în ce țară din UE locuiesc persoanele îndreptățite să primească ajutorul.
Dacă înmormântarea a avut loc în România și puteți prezenta și dovada cheltuielilor de înmormântare, puteți solicita ajutorul de deces prezentând toată documentația necesară la primăria de domiciliu (domiciliul Dvs, dacă Dvs sunteți solicitantul).
Cui ar trebui să mă adresez pentru a solicita un ajutor pentru înmormântare?
Dacă certificatul de decesului și raportul spitalului nu sunt în limba română, trebuie traduse?
Din câte știm noi, țara care ar trebui sa plătească ajutorul de deces este țara în care a locuit ultima dată ruda decedată, cu condiția să fi primit o pensie acolo (sau țara în care a cotizat cel mai mult la fondul de securitate socială).
Actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite la autorităţile străine, au putere doveditoare în România numai dacă sunt transcrise în registrele de stare civilă române.
Tat meu a primit pensia doar din România pentru că avea 76 de ani și s-a mutat în Ungaria în urmă cu doar 6 săptămâni. De asemenea, a plătit asigurări sociale doar în România.
Este suficientă o traducere oficială a certificatului de deces?
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
b) certificat de deces transcris (original și copie);
c) act de identitate al solicitantului (original și copie);
d) acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original și copie);
e) dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie).
Pentru mai multe detalii legate de transcrierea certificatului de deces în străinătate, vă recomandăm să citiți și articolul nostru https://www.condoleante.ro/articole/transcriere-certificat-deces-emis-in-strainatate.
Mulțumesc!
Mentionez ca decedatul nu era asigurat (salariat sau pensionar), dar avea asigurare de sanatate.
Va multumesc anticipat!
Da, și Dvs puteți solicita ajutorul de deces dacă veți prezenta actele de stare civilă prin care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul (alături de celelalte acte necesare, prezentate în articolul de mai sus).
Membru de familie, în sensul legii, poate fi:
• soţul/soţia;
• copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;
• părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
Foarte important de menționat că solicitantul ajutorului de deces va trebui să facă dovada cheltuielilor suportate pentru înmormântare și să prezinte actele care confirmă gradul de rudenie.
Pentru mai multe informații, intrați pe https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces sau sunați la nr de telefon pentru relații cu publicul 031.828.88.00.
Asadar, in cazul decesului pensionarului, ajutorul de deces se acorda pe baza documentelor mentionate mai jos de catre casa teritoriala de pensii in evidenta careia se afla persoana decedata la data decesului.
Potrivit dispozițiilor legale ajutorul de deces se acordă, pe baza următoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
b) certificat de deces (original si copie);
c) act de identitate al solicitantului (original si copie);
d) acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie);
e) dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original si copie).
Ajutorul de deces poate fi solicitat, o singură dată, pe baza actelor justificative, în cadrul termenului general de prescripție, calculat de la data decesului, respectiv în termen de maxim 3 ani de la data decesului. Ajutorul de deces se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare.
Pentru mai multe informații, va rog sa sunați la nr pentru relații cu publicul de la CNPP 031.828.88.00.
(scuzați, va rog, greșelile gramaticale din mesajul anterior)
Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
În situația Dvs, sora pensionară sau fratele mamei care primește ajutorul social poate depune cererea pentru ajutor, cât timp solicitantul face și dovada suportării cheltuielilor pentru înmormântare. Totuși, vă recomand să luați legătura mai întâi cu Ambasada României în Cipru (00357/97812277) și ulterior la CNPP - relații cu publicul, 031.828.88.00. Este o situație specială și este important să solicitați un răspuns avizat.
În legătură cu adeverința de asigurat, vă recomand să solicitați informații la ANAF. Dânșii se ocupă de regulă cu emiterea adeverințelor pentu asigurați.
Actele necesare în vederea acordării acestor sume sunt, după caz:
- cerere;
- certificatul de deces, în original şi în copie;
- actul de identitate al solicitantului (original şi în copie);
- acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original şi copie);
- certificatul de moştenitor (original şi copie);
- copia talonului de plată a pensiei persoanei decedate, după caz.
Pentru mai multe informații, contactați Casa Națională de Pensii Publice, la nr de telefon pentru relații cu publicul.
Am și eu o întrebare
Socrul meu a decedat în Suceava și tot acolo a fost și înmormântarea. Ajutorul de înmormântare se poate face în al județ? Întreb pentru ca noi locuim în Bihor.
Membru de familie, în sensul legii, poate fi:
• soţul/soţia;
• copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;
• părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
Totuși, vă recomandăm să îi contactați telefonic și pe cei de la CNPP. O zi bună!
solicit in numele meu ajutorul de deces? multumesc
in cazul decesului mamaei mele, care are o varsta inaintata, peste 100 de ani, suntem 2 fiice,
cu una are contract de intretinere, dar nu se mai ocupa de ea din urma cu 5ani, iar eu sunt cealalta fiica, care ma ocup de ea, de 5ani incoace.
Eu ii voi face inmormantarea desi cealalta e obligata prin contractul de intretinere.
Este vreo problema?
daca decedatul nu era asigurat , are doi copii, copii pot beneficia de pensie de urmas?
• soţul/soţia;
• copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei
• părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
1. In cazul decesului (si inmormantarii) in strainatate a unei persoane pensionare se acorda ajutor de inmormantare?
2. Daca da, fiul decedatului poate imputernici pe altcineva (prin Notariat) sa ridice ajutorul de inmormantare?
Va multumesc anticipat!
1. DA, se acordă ajutor de înmormântare chiar dacă decesul survine în altă țară. Ajutorul de deces va fi plătit de instituția din țara în care a fost asigurată persoana decedată.
2. Ajutorul de deces se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces și DA, fiul decedatului poate împuternici pe altcineva să ridice ajutorul de înmormântare. Se poate întreba și la o firmă de pompe funebre dacă vă poate ajuta cu ridicarea ajutorului.
"În cazul decesului unui membru de familie, cu drept la pensie de urmaş, se acordă asiguratului un ajutor de înmormântare egal cu jumătate din pensia minimă integrală pentru limita de vârstă."
Aveţi dreptul sàsolicitați la Starea Civilă un Extras al Actului de deces, contracost. Acest Act are valoarea unui Certificat de deces si il puteti folosi la dosarul pentru ajutorul pe care il solicitati.
Articole recomandate

Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?
vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă
afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Calendarul Ortodox OCTOMBRIE 2025 - Principalele sărbători creștine din luna octombrie
află care sunt principalele sărbatori religioase ale lunii octombrie și ce datini și obiceiuri au loc în această perioadă