Potrivit calendarului creștin ortodox, Sfânta Maria se sărbătorește de două ori pe an: 08 septembrie - Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului și 15 august - Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Deși Sfânta Maria este sărbătorită în aceste două momente diferite, importanța și venerația acordată ei sunt aceleași. Ea este considerată un model de sfințenie și un intermediar puternic în rugăciuni către Dumnezeu. Sărbătorile ei oferă o oportunitate de a aduce omagiu și recunoștință pentru contribuția sa în planul mântuirii și pentru influența sa în viața creștinilor.

sfanta maria

Ambele sărbători sunt cu cruce roșie ceea ce subliniază importanța acestora. Fiecare dată din calendar are o semnificație aparte, fiind încărcată de simboluri. În Biserica Ortodoxă, Maica Domnului este la loc de cinste și este pomenită totdeauna după Domnul nostru Iisus Hristos.

Nașterea Maicii Domnului - 08 septembrie (Sfânta Maria Mică)

Cea dintâi mare sărbătoare din anul bisericesc ortodox, este Naşterea Maicii Domnului, prăznuită la 8 septembrie. Sărbătoarea a fost stabilită în a opta zi din anul bisericesc, pentru că cifra opt simbolizează ziua veșniciei, viața fără de sfârșit, iar datorită ei, Iisus Hristos - Fiul Cel veșnic al lui Dumnezeu S-a întrupat, a biruit moartea și a dăruit oamenilor viață veșnică în Împărăția Cerurilor. 

Sfânta Scriptură nu ne oferă informaţii despre Naşterea Maicii Domnului. Acest eveniment este relatat numai de Tradiția Bisericii, consemnată în cărțile de cult și în unele scrieri, precum Protoevanghelia lui Iacov, din secolul al II-lea. (sursa: aici)

În ziua de Sf. Maria Mică creștinii țin candelele aprinse în dreptul icoanei Maicii Domnului și se merge la biserică cu fructele toamnei ca să fie sfințite și apoi împărțite celor sărmani.

Sărbătoarea marchează începutul anului bisericesc și anunţă începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.

Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, dar mărturii despre existenţa ei nu există decât începând din secolul al V-lea. În această zi, creştinii ortodocşi comemorează moartea şi învierea Fecioarei Maria. Încă din cele mai vechi timpuri, la români, această sărbătoare a fost însoţită de mai multe tradiţii şi obiceiuri, în unele zone ale ţării fiind şi astăzi respectate cu stricteţe. Potrivit Tradiției, Maica Domnului a mai trăit 11 ani după înălțarea Mântuitorului. A fost înștiințată de îngerul Gavriil de ziua în care va trece la cele netrecătoare. Trupul ei nu a rămas în mormânt, pentru că Fiul ei, Cel care a biruit moartea, l-a ridicat la cer. 

Ierusalim, Oraşul Sfânt, este considerat locul de origine al sărbătorii. Aici se păstrează până astăzi, în apropierea Grădinii Ghetsimani, mormântul Maicii Domnului şi biserica zidită pe acest mormânt. În spatele mormântului Maicii Domnului din această biserică se află icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni (Ierusalimitissa),  unde pelerinii vin să se închine.

Maica Domnului are în calendarul ortodox 9 zile de pomenire:

  • 8 septembrie - Nașterea Maicii Domnului
  • 1 octombrie - Acoperământul Maicii Domnului
  • 21 noiembrie - Intrarea în biserică a Maicii Domnului
  • 9 decembrie - Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana
  • 26 decembrie - Soborul Maicii Domnului
  • 25 martie - Buna Vestire
  • 2 iulie - Așezarea veșmântului Născatoarei de Dumnezeu în Vlaherne
  • 15 august - Adormirea Maicii Domnului  
  • 31 august - Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului

Aspecte importante legate de rolul Sfintei Maria în creștinism

Sfânta Maria este mijlocitoarea noastră, speranța celor neajutorați și vindecătoarea celor bolnavi. Ea are unul dintre cele mai grele roluri și anume, acela de a se ruga pentru mântuirea sufletelor noastre. Se crede că rugăciunile noastre fierbinți adresate ei pot fi purtate înaintea lui Dumnezeu în favoarea credincioșilor. Ea este adesea invocată în rugăciuni și închinăciuni de către creștini, care cer ajutorul și intervenția sa în diferite aspecte ale vieții lor spirituale. 

"Pe Preasfânta, curata, preabinecuvântata, mărita stăpâna noastră, de Dumnezeu Născătoarea și pururea Fecioara Maria, cu toți sfinții pomenind-o, pe noi înșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm".

Îndemnul pe care ni-l dă Biserica acum, să o pomenim pe Maica Domnului, cuprinde în contextul lui șapte calități care țin de Maica Domnului. Mai întâi, pe Maica Domnului, pe Fecioara Maria, o numim Preasfânta; după aceea, Curata; apoi, Preabinecuvântata - a treia; Mărita - a patra; Stăpâna noastră - a cincea; de Dumnezeu Născătoarea - a șasea; și Pururea Fecioara Maria - a șaptea. 

Despre Fecioara Maria aflăm și din Sfânta Evanghelie de la Luca (1, 28): "Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău". Totodată, îngerul binevestitor, după mărturia Sfântului Evanghelist Luca, i-a zis Preasfintei Fecioare Maria, când i-a vestit că este aleasă să-L nască pe Fiul lui Dumnezeu: "Bucură-te, cea plină de dar, Domnul este cu tine; binecuvântată ești tu între femei". Iar Sfânta Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul, purtându-l în pântecele său pe Sfântul Ioan Botezătorul și primind vizita Preasfintei Fecioare Maria, care ii era rudenie și care îl purta în pântecele ei pe Mântuitorul lumii, a zis către Maica Domnului: “Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău" (Luca 1, 42) și apoi a pus întrebarea: "De unde mie cinstea aceasta, ca să vină Maica Domnului meu la mine?"

Toate slujbele Bisericii Ortodoxe o au în vedere și pe Maica Domnului. La Sfânta Liturghie, preotul rostește cuvintele: "Ale Tale dintru ale Tale, Ție îți aducem de toate și pentru toate", credincioșii cântă: "Pe Tine Te lăudăm, Pe Tine bine Te cuvântăm, Ție îți mulțumim, Doamne, și ne rugăm Ție, Dumnezeului nostru". (sursa: aici)

Fecioara Maria este venerată de multe religii și culturi în întreaga lume. În multe locuri, Fecioara Maria a devenit un simbol al devotamentului matern și al compasiunii. De asemenea, este considerată un simbol al speranței și al credinței, un simbol al fericirii și al pacei.

Când se spune La Mulți Ani de Sfânta Maria?

Deși sunt multe persoane care spun că la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții și că onomastica celor care poartă acest nume poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, la Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, Biserica spune că nu este greșit să spui și să trimiți urări de La Mulți Ani sărbătoriților și cu această ocazie.

De Sfânta Maria, peste 2 milioane de români își serbează onomastica: Maria, Marinela, Mariana, Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marița, Marina, Marilena, Mari, Mărioara, Meri, Măriuța, Mara, Marioara, Marusia, Ana-Maria, Mimi, Marinel. 

Aşteptăm şi ideile şi sugestiile tale în comentarii pe pagina noastră de facebook. Orice idee este binevenită, utilă şi apreciată.

Comentarii
Articole recomandate
Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Moșii de Vară 2025. Sâmbăta Morților

află pe ce dată se sunt Moșii de Vară în 2025, ce se dă de pomană, tradiții și obiceiuri, spune o rugăciune de Sâmbăta Morților

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

află când începe și cât durează postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel în 2025, vezi istoric, semnificație, rostește o rugăciune către aceștia