Postul Sfinților Petru și Pavel (denumit popular și Postul Sânpetrului), care precedă sărbătoarea comună a Sfinților Apostoli Petru și Pavel (29 iunie), este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante. Prin respectarea acestui post se cinstesc darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime; de aceea, în trecut, acest post se numea Postul Cincizecimii.
Scurt istoric
Primele mărturii despre Postul Apostolilor Petru și Pavel le avem din secolul al IV lea, în Constituțiile Apostolice, Cartea V, cap. 20: „După ce veţi serba Cincizecimea, mai serbaţi o săptămână, şi după aceea postiţi o săptămână; căci este drept să vă bucuraţi de darul lui Dumnezeu, şi să postiţi după odihnă, deoarece şi Moise şi Ilie au postit patruzeci de zile…”
Mai târziu apar informații despre acest post la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului și Leon cel Mare. Potrivit cercetătorilor, acest post era ținut la început numai în cercurile monahale și abia mai târziu s-a extins și la credincioși.
Data şi durata postului au fost uniformizate pentru întreaga Ortodoxie la Sinodul local din Constantinopol (1166) prezidat de împăratul bizantin Manuil I şi patriarhul ecumenic Luca.
Când începe postul și cât durează Postul Sfinților Petru și Pavel în 2024?
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu are o durată fixă, deoarece începutul lui depinde de data variabilă a Sfintelor Paști. În 2024, postul începe în data de 26 iunie și se încheie în data de 28 iunie, înainte de Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel (29 iunie).
Semnificația și importanța postului
Sărbătoarea celor doi mari Apostoli, Petru și Pavel, este precedată de post pentru a fi cinstit cum se cuvine rolul major pe care ei l-au avut în răspândirea credinţei creştine şi a mărturisirii lui Hristos. Acest post se mai numește și “Postul de Vară” și este o perioadă în care trebuie să facem mai multe fapte bune, să ne rugăm mai mult și să cerem iertare pentru păcatele noastre. Postul în sine înseamnă renunțarea la răutate, egoism și invidie pentru a face loc iubirii, credinței și generozității.
În acest post, creștinii țin seama de scopul misionar pe care l-au avut Apostolii Petru și Pavel și încearcă să pună în practică exemplul lor în propria viață. Acum e momentul să fie citite lecturile celor doi, diverse cărți bisericești, este timpul pentru rugăciune și smerenie.
Ce nu ai voie să faci în Postul Sfinților Petru și Pavel?
Pe întreaga durată a acestui post, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți, botezuri sau cumetrii, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu petrecerile care însoțesc de regulă aceste evenimente. Biserica spune că nu se cântă și nu se dansează. De asemenea, nu se bea alcool și nu se fumează.
Ce să mănânci în post?
În Postul Sfinților Petru și Pavel, în zilele de miercuri și vineri consumăm hrană fără ulei, joi avem dezlegare la hrana gătită cu untdelemn, iar sâmbăta și duminica se mănâncă pește.
În Postul Sfinţilor Petru şi Pavel nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
Femeile gravide, lăuzele, copiii şi bolnavii pot fi scutiţi de la postul alimentar, însă trebuie să facă rugăciuni şi fapte bune.
Rugăciune către Sfinții Apostoli Petru și Pavel
„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.
Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine. Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru. La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin.
Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului. Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin. Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică. Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ. Amin”.
Rugăciune care se citește în post
“Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”
Cele 4 mari posturi din an (Postul Paștelui, Postul Crăciunului, Postul Sfintei Mării și Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel) constituie cu siguranță cele mai bune perioade ale anului pentru pocăinţă şi mărturisire, cercetare a cugetului şi curăţire pentru primirea Sfintelor Taine. Postul, atât trupesc, cât și sufletesc, reprezintă o datorie creștinească cu o mare importanță socială. Este o jertfă liber consimțită, o dovadă de ambiție și de voință. Pentru creștin, postul reprezintă cea mai bună cale pentru progresul său pe calea sfințirii sale.
Comentarii
Articole recomandate
Rugăciuni pentru iertarea păcatelor celor adormiți
citeste o rugăciune pentru iertarea păcatelor și mântuirea celor adormiți sau pentru bunul sfârșit al vieții
Rugăciuni de mulțumire
fii recunoscător pentru binefacerile primite, citește cele mai puternice rugăciuni de mulțumire către Maica Domnului, Dumnezeu, Îngerul Păzitor, Sfânta Treime și alți Sfinți
Moșii de Vară 2024. Sâmbăta Morților
află pe ce dată se sunt Moșii de Vară în 2024, ce se dă de pomană, tradiții și obiceiuri, spune o rugăciune de Sâmbăta Morților