Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe 27 decembrie pe Sfântul Ștefan, primul care a vestit și mărturisit credința în Iisus Hristos, motiv pentru care a și fost condamnat la moarte de către autoritățile iudaice prin lapidare (anul 33), devenind primul martir creștin al Bisericii. 

sfantul stefan arhidiacon

Odată cu întemeierea Bisericii și apariția creștinilor, rolul apostolilor a devenit foarte important contribuind la dezvoltarea unei Biserici puternice, în care oamenii veneau să-şi caute alinarea sufletească. Astfel, şapte apostoli au fost aleși din rândul comunității, șapte bărbați “plini de Duh Sfât și înțelepciune”, primul dintre ei fiind Ştefan. Alături de ceilalţi şase – Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmenă şi Nicolae, Sfântul Ștefan a predicat cuvântul Evangheliei, a botezat şi a ținut slujbe. 

Cine a fost Sfântul Ștefan, ce rol a avut în Biserica Ortodoxă și ce obiceiuri și tradiții sunt legate de această sărbătoare vei afla în continuarea acestui articol.

Cine a fost Sfântul Ștefan? Istorie și rol

Sfântul Ștefan este recunoscut ca fiind primul martir creștin condamnat de către autoritățile iudaice pentru blasfemie. Numele său provine din limba greacă și înseamnă “coroană”. Din neam de iudei, Sfântul Ștefan cunoștea foarte bine Scriptura și era luat pretutindeni de Iisus Hristos pentru a îl urma și a lua parte la faptele și minunile sale. 

El a fost martorul Învierii Domnului și Înălțării Sale la cer, dar și al Pogorârii Duhului Sfânt. Pentru că el predica aceste adevăruri, a stârnit furia fariseilor și a conducătorilor evrei care îl doreau mort. Astfel, autoritățile iudaice l-au chemat în judecată și l-au acuzat în mod fals de blasfemie contra lui Moise și a lui Dumnezeu. A fost alungat din cetate și lovit cu pietre până la moarte. Cu toate acestea, chiar înainte de a muri, Sfântul Ștefan a cerut iertare pentru ucigașii lui: Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!”.

Locul unde era îngropat Sfântul Stefan a fost descoperit în anul 415, iar din anul 560 moaștele sale se află în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma împreună cu moaștele arhidiaconului roman Laurentius.

 

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Ștefan

De sărbătoarea Sfântului Ștefan se leagă câteva obiceiuri și tradiții precum:

  • Este bine să ai în casă o icoană sfințită cu Sfântul Ștefan mai ales dacă ai probleme de sănătate sau ești în dispută cu persoane orgolioase sau răutăcioase. Este o zi în care buna înțelegere primează.
  • Ziua Sfântului Ștefan este zi de pomenire a sufletelor celor care au murit în împrejurări tragice; după sfințirea pachetelor cu mâncare, acestea se împart inclusiv persoanelor tinere care poartă numele mucenicului Ştefan 
  • Nu face curățenie în această zi și nu spăla haine. Odihnește-te!
  • Să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate; de asemenea, dacă ești certat cu cineva, e bine să te împaci în această zi; nu purta dușmănie cu cei din jur! 
  • În această zi, aventurile montane nu sunt recomandate, deoarece sunt considerate o sfidare la adresa Sfântului Ștefan.
  • În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan, de formă rotundă, alcătuite dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, uns cu miere. Aceste pâinici simbolizează pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan și se sfinţesc la biserică în ziua praznicului, după care se împart copiilor săraci. 

Rugăciuni către Sfântul Ștefan

1. “Sfinte mare mucenice al lui Hristos Ștefane, cel ce ai proslăvit pe Dumnezeu întru mădularele tale cele mucenicești, nu ne trece cu vederea pe noi, cei cuprinși de nevoi și ispite; ci te roagă pentru noi Preamilostivului Dumnezeu ca să împace lumea, și să depărteze de la noi pe tot vrăjmașul cel pornit asupra noastră, prin mânia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre.

Roagă-te, sfinte al lui Dumnezeu cu aceeași căldură cu care te-ai rugat pentru ucigașii tăi; roagă-te să departeze de la noi furia celor fără de Dumnezeu și să ne apere pe noi, poporul Său cel nou ales, ca prin rugăciunile tale fiind mântuiți, să lăudăm bunătatea lui Dumnezeu cea nespusă și pe tine să te mărim în vecii vecilor. Amin!”

 

2, "Sfinte Stefan, tu ești primul care ai pecetluit cu sângele tău mărturia pe care ai dat-o despre Iisus Hristos; esti primul născut pentru cer din numărul imens al celor care îl urmează pe Mielul jertfit, Iisus Hristos. 

Tu ai primit demnitatea de a-i sluji pe primii creștini în calitate de diacon și ai împlinit cu strălucire misiunea încredințată de apostoli, încât nimeni nu putea rezista duhului care vorbea prin tine. Chiar și în martiriu te-ai asemănat cu Regele martirilor - Iisus Hristos- rugându-te pentru prigonitorii tăi.

 Ca dovadă că rugăciunea ta a fost ascultată, Saul, care păzea hainele celor care te omorau cu pietre, s-a convertit și a devenit apostolul popoarelor păgâne. 

Cât de slab sunt eu în credință! Mă cuprinde ruținea și teama, când oamenii din jurul meu constată că sunt creștin, sau văd că mă străduiesc să duc o viață conformă cu învățătura Sfintei Evanghelii și a Bisericii.

O, sfinte Ștefane întărește-mă, în credință: s-o păstrez cu demnitate, s-o apăr cu tărie și s-o fac cunoscută și altora prin exemplul vieții mele, chiar cu prețul oricăror sacrificii. 

Sângele tău să fie ca un germen din care să crească, pentru mine și pentru toți creștinii, încrederea în cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos: „Ce-i folosește omului de-ar câștiga lumea întreagă, dar apoi și-ar pierde sufletul?”; sau: „Nu vă temeți de cei care ucid trupul, ci de acela care poate să piardă și sufletul și trupul în gheena". 

Dacă nu sunt chemat la demnitatea de a fi martir, ajută-mă să-l urmez pe Mântuitorul răstignit pe calea vieții simple, ca să mă bucur la sfârșit în ceata aleșilor săi. Amin. Sfinte Ștefan, roagă-te pentru noi!".

În ziua de 27 decembrie se serbează toți cei care poartă numele de Ștefan, Ștefania, Ștefana sau derivate ale acestora: Ștefănuț, Ștefanela, Ștefănița, Ștefănică, Ștefanos, Ștefanida, Ștefănel, Șteful, Șteflea, Fănica, Fănel, Fane, Fanache, Fana.

Ca semn al iubirii, prețuirii și respectului pe care i-l purtăm Sfântului martir Ștefan este bine ca în această zi să petrecem în liniște, pace și armonie cu ceilalți. Este o zi de odihnă și o zi în care ne gândim și la cei care nu mai sunt printre noi. Cinstește această a treia zi de Crăciun cum se cuvine și “iubește-ți aproapele ca pe tine însuți!’.

Comentarii
Articole recomandate
Moșii de Vară 2025. Sâmbăta Morților

află pe ce dată se sunt Moșii de Vară în 2025, ce se dă de pomană, tradiții și obiceiuri, spune o rugăciune de Sâmbăta Morților

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

află când începe și cât durează postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel în 2025, vezi istoric, semnificație, rostește o rugăciune către aceștia