Conform Bisericii Ortodoxe, moartea reprezintă despărțirea sufletului de trup. Atunci când cineva părăsește această lume, trupul este dat pământului, iar sufletul se întoarce la Dumnezeu. Cei adormiți sunt pururea pomeniți de cei rămași pe pământ, cei care i-au iubit și îndrăgit și care își doresc ca amintirea lor să rămână veșnică. Pomenirea are ca scop iertarea păcatelor, rememorarea amintirilor avute cu aceștia și transmiterea rugăciunilor către Dumnezeu pentru aducerea odihnei lor.
Parastasul reprezintă slujba care se face pentru cei adormiți. Deseori, aceasta are loc la mormântul persoanei trecute la cele veșnice, dacă slujba se ține pentru o persoană și nu pentru mai mulți decedați. Dacă se pomenesc mai mulți morți sau dacă mormântul este mai departe, slujba pentru parastas are loc în biserică.
La fel ca la parastasele de 40 de zile, 6 luni sau 1 an, pomenirea de 7 ani are loc în urma slujbei ținute de preot. După ce pachetele au fost sfințite, mormântul vizitat și preotul a urmat toate rânduielile bisericești, poate avea loc pomana propriu-zisă. Rudele și cei apropiați primesc mâncare, vin și lumânări de la familia decedatului, pentru a o pomeni.
Ce semnificație are parastasul de 7 ani și ce se dă de pomană urmează să citești în acest articol.
Semnificația parastasului de 7 ani
Așa cum știm și din articolele noastre precedente privind zilele în care îi putem pomeni pe cei adormiți, pomenirea morților la intervale regulate se face până la data de 7 ani, când se consideră că sufletul mortului intră în rândul moșilor și strămoșilor. După 7 ani, pomenirea se poate face în zilele de pomenire generală a morților.
Pomenirea timp de 7 ani amintește de cele 7 zile ale creației. Totodată, împlinirea a 7 ani de la decesul unei persoane poate însemna plecarea definitivă a sufletului celui răposat în așteptarea vieții de apoi. Se mai zice că în 7 ani trupul se descompune complet, până la os, de aceea se mai procedează uneori la deshumarea osemintelor.
Ce este necesar a fi adus la biserică și cimitir pentru pomenirea de 7 ani?
Pomenirea de 7 ani este similară celei de la 1 an (citește tot articolul: aici)
La Biserică, după Sfânta Liturghie, preotul se roagă pentru iertarea păcatelor celui decedat și apoi sfințește pachetele pregătite pentru a fi date de pomană. La cimitir, se aprind lumânări, preotul stropește cu vin mormântul și face "Veșnica pomenire".
În ceea ce privește cele necesare pentru biserică, familia răposatului va aduce:
- o colivă
- un colac sau o prescură
- lumânări
- o sticlă cu vin roșu
- pachete cu mâncare care se vor da de pomană
Pentru cimitir, va fi nevoie de :
- o colivă
- un colac
- o sticlă cu vin roșu
- două prosoape și lumânări (pentru preot și dascăl)
- cărbune, tămâie și tămâier
- pânză albă sau față de masă nouă necesară a fi așezată peste mormânt
- pachete cu mâncare, colivă, colac, vin și lumânări care se vor împărți persoanelor prezente la mormânt, dar și altor persoane aflate în nevoie
Ce se dă de pomană la 7 ani de la deces?
În funcție de posibilitățile fiecărei familii, ceea ce se dă de pomană este mai puțin important decât cui se dă de pomană. În general, este recomandat să oferi pomană celor care au într-adevăr nevoie, și nu către cei care îți sunt ție apropiați și îți e mai ușor să le împarți. Adevărata milostenie o arăți celor săraci, celor bolnavi ori celor flămânzi.
La pomenirea de 7 ani poți împărți:
- farfurii cu mâncare (de dulce, de post sau pește, în funcție de perioada în care este pomenirea)
- pahare sau căni
- prosoape
- lumânări
- colivă
- vin
- colaci
- haine noi
Catering pomeni parastase - un ajutor de nădejde
În prezent, în România, sunt foarte multe firme care își oferă serviciile de catering pentru organizarea pomenilor și parastaselor. Așadar, dacă nu te descurci cu pachetele, dacă nu ai timp sau pur și simplu nu te pricepi, nu ezita să apelezi la o astfel de firmă care îți va fi alături cu toate cele necesare pentru biserică, cimitir și pentru masa de pomenire. Au trecut mulți ani de la decesul persoanei dragi, dar păstrarea memoriei acesteia prin comemorarea ei an de an este dovada iubirii, respectului și omagiului pe care vrei să i-l aduci.
“Pentru ca rugăciunile noastre să devină mai puternice, trebuie să trăim cât mai curat.”
Având în vedere că cei trecuți în lumea de dincolo nu mai pot face nimic pentru mântuirea lor, se cuvine ca noi să ne rugăm cât mai des pentru ei. Să nu uităm că Dumnezeu dorește ca toți oamenii să se mântuiască. Astfel, rugăciunile noastre pentru cei morți sunt plăcute Domnului. IPS Bartolomeu Anania ne spune că dacă ne dorim ca rugăciunea noastră să fie putere pentru cei morți, e necesar ca noi să devenim puternici, adică lipsiți de păcat. Să căutăm și noi să trăim cât mai curat, ca și rugăciunile noastre să devină mai puternice. (sursa: aici)
Lasă-ne comentariul tău dacă dorești să împărtășești cu noi informații legate de pomenirea de 7 ani sau dacă ai întrebări.
Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?
vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri
Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă
afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir
Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții
vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces