Florile plantate în locurile de înmormântare au menirea de a transforma peisajul sumbru pe care îl are un cimitir. Alegerea și îngrijirea lor periodică contribuie la exprimarea omagiului adus persoanei pierdute, un tribut adus dragostei și aprecierii față de aceasta.

flori plante pentru cimitir

Este bine de știut, însă, că nu toate plantele sunt menite a rezista într-un cimitir, de aceea e important să cunoști care sunt cele mai potrivite.

În acest articol vei afla ce flori și plante poți alege pentru cimitir, precum și aspectele de care trebuie să ții cont înainte de a face această alegere.

 

Factori esențiali pentru alegerea plantelor din cimitir

Atunci când alegi plante pentru cimitir, trebuie să găsești un echilibru între factorul emoțional și cel practic. Cu siguranță te gândești să alegi niște plante care erau pe placul persoanei dragi pierdute sau care exprimă anumite emoții, însă nu trebuie să omiți faptul că nu toate plantele rezistă condițiilor meteo și solului existent în cimitir.  De aceea, iată câțiva factori extrem de importanți pentru o selecție reușită:

  • tipul de sol existent în cimitir (sol lutos, nisipos sau sol negru - cernoziom)
  • locația locului de veci, al mormântului (la soare sau la umbră)
  • frecvența deplasărilor la cimitir (dacă nu poți merge des, atunci optează pentru plante nepretențioase, rezistente la secetă, umiditate, îngheț și perene)
  • alege plante obișnuite și nu exotice pentru a nu exista riscul furtului (din păcate, este un fenomen foarte întâlnit într-un cimitir)
  • nu în ultimul rând, ține cont și de preferințele celui îngropat în acest mormânt

 

Ce însușiri trebuie să aibă plantele alese pentru cimitir?

Ținând cont de factorii menționați anterior, plantele pe care le alegi pentru a le planta în cimitir trebuie să aibă următoarele caracteristici:

  • adaptabilitate rapidă la diferite condiții meteorologice (îngheț, secetă, ploaie etc)
  • plantele perene să nu fie pretențioase în ceea ce privește compoziția și calitatea solului
  • rezistență la boli și dăunători
  • vitalitate și sensibilitate redusă

Cunoscând tipul de sol existent în cimitir, vei ști ce flori să alegi pentru a înflori vara și a rezista. Dacă locul de veci se află poziționat la lumină, optează pentru flori iubitoare de soare, iar dacă mormântul este situat în apropierea clădirilor sau copacilor, alege flori iubitoare de umbră.

 

10 idei de plante potrivite pentru decorarea mormântului

În continuare, am selectat 10 plante potrivite pentru amenajarea locurilor de înmormântare care se adaptează ușor condițiilor solului, nu prezintă pretenții de îngrijire și nu necesită o divizare frecventă.

flori cimitir brebenoc saschiu

Brebenoc (Saschiu)

Este o plantă perenă, cu tulpini târâtoare, cu frunze ovale, lucioase, verzi și pe timpul iernii. Este o plantă extrem de rezistentă, atât la gerurile iernii cât și la temperaturile extrem de ridicate din timpul verii. Nu este pretențioasă deloc. Se mulțumește cu orice sol obișnuit de grădină și cu precipitațiile de la natură. Nu are nevoie de fertilizare. Crește bine la umbră și înflorește de la începutul lunii aprilie și până târziu în vară. Nu crește foarte înaltă, abia atinge 15-20 de cm, în schimb se întinde foarte ușor formând adevărate covoare de frunze mici, verzi, lucioase, presărate din loc în loc de floricele albastre.

flori cimitir panselutele perene

Panseluțele perene

Panseluțele cresc și înfloresc, de primăvară devreme, până toamna târziu. Floarea face parte din familia Violaceae și este una dintre florile foarte rezistente la frig. Este o plantă de dimensiuni mici,  atinge cel mult 15 cm în înălțime, cu flori care au un diametru de doi-trei centimetri. Florile pot fi purpurii, albastre, galbene sau albe, monocolore, bicolore sau multicolore. Indiferent unde sunt plantate au nevoie de un sol afânat, fertil, trebuie udate cu măsură, pentru că nu suportă apa băltită și au nevoie de soare, cel puțin câteva ore pe zi. Panseluțele sunt un simbol al memoriei și smereniei.

flori cimitir margarete

Margaretele

Fac parte din familia Asteraceae și sunt plante perene cu tulpina ierboasă, care pot atinge o înălțime între 30 și 60 de centimetri.  Margareta este cultivată pe scară largă și disponibilă ca plantă ornamentală cu flori perene pentru grădini și peisaje urbane. Se dezvoltă într-o gamă largă de condiții, dar preferă o locație însorită sau parțială a solului care este umed.  Sunt plante rezistente la condiții nefavorabile și îngrijirea este foarte ușoară. 

flori cimitir crizanteme

Crizantemele de grădină (tufănele sau margarete de toamnă)

Desi se cultivă ca o plantă anuală, crizantema este o plantă perenă. Ea domină grădinile în perioada de toamnă, înflorind începând cu sfârșitul lunii august până la sfârșitul lunii noiembrie. Pentru a se ”comporta” cel mai bine, crizantema necesită un sol bine drenat  expus la soare sau penumbră. Se cultivă în ghivece sau jardiniere. Udarea se face des, dar nu în exces, de preferat dimineața devreme. Dacă este plantată în jardinieră sau ghiveci, necesită lunar o fertilizare obișnuită. Dacă însă este plantată direct în pământul din cimitir nu mai necesită fertilizări suplimentare.

flori cimitir erica gradina

Erica de grădină

Erica (Ericaceae) este un arbust pitic, ce se menține verde chiar și iarna, iar primăvara înflorește devreme. Originară din Africa de Sud, s-a răspândit și în Europa ca plantă decorativă de grădină, dar există și specii ce se cultivă în interior. Frunzele sunt mici, asemeni unor ace, iar florile sunt roz, albe sau grena, asemănătoare unor mici clopoței ce cresc pe crengile flexibile. Este o plantă rezistentă ce se acomodează oricărui tip de sol și nu necesită îngrijire specială. Are nevoie doar de un pământ afânat și o zonă însorită. Înflorește din noiembrie până când începe să se topească zăpada, astfel încât poate fi utilizată ca floare ornamentală în orice loc. 

flori cimitir brumarele scanteiute

Brumărele (scânteiuțe)

Sunt plante perene originare din America de Nord și Asia Centrală. Brumărelele sunt ușor adaptabile și adoră climatul temperat. Deși nu sunt deloc prețențioase, ar fi bine să fie plantate într-o zonă însorită sau parțial umbroasă. De altfel, brumărelele nu tolerează să fie expuse direct la razele soarelui. Zise și scânteiuțe, acestea își manifestă modestia și în alegerea tipului de sol, adaptându-se ușor la un sol alcalin, neutru sau chiar acid. Singura lor preferință este ca solul din zona de plantare să fie fertil și cu un drenaj bun. Brumărerele adoră și solurile umede, dar nu în exces.

flori cimitir menta pisicii nepeta faassenii

Menta pisicii (Nepeta faassenii)

Este o plantă perenă care face parte din familia Lamiaceae și care crește sub formă de mănunchi ce formează un covor întins, dens și bogat. Menta pisicii este o plantă de talie medie care poate să se dezvolte la o înălțime cuprinsă între 30-70 de centimetri. Perioada de înflorire este la începutul verii în luna iunie și înflorește constant până la sfârșitul lunii august. Preferă solurile fertile cu un drenaj bun. Poate fi înmulțită prin butași sau prin separarea rădăcinilor. Este o plantă medicinală perenă, rezistentă la temperaturi joase și foarte robustă.

flori cimitir sapunarita

Săpunărița (Saponaria ocymoides)

Este o plantă perenă care face parte din familia Caryophyllaceae, originară din Europa. Frunzele Săpunăriței sunt ovate-lanceolate în nuanțe de verde cu textură păroasă. Lungimea frunzelor este cuprinsă între 1-3 centimetri. Florile sunt formate din 5 petale. Săpunărița preferă locurile cu mult soare. Solurile preferate de Săpunariță sunt solurile bine drenate, alcaline și neutre. Este o plantă care rezistă la secetă și la temperaturile scăzute. Săpunărița formează covoare impresionante în culori vibrante. Săpunărița în combinație cu piatra oferă un decor minunat. 

flori cimitir lilicelul

Lilicelul (Iberis Sempervirens)

Este o plantă perenă, veșnic verde, cu aspect tufos. Iberisul poate fi găsit în trei variante de culoare a florilor: alb, roșu și roz. Lilicelul preferă locurile bine însorite și solul drenat. Nefiind o plantă pretențioasa, nu are nevoie de fertilizări. Tufa de iberis atinge maxim 30-45 cm înălțime și, dacă este tunsă sistematic, crește foarte deasă și înflorește mai bogat. Florile sunt mici, albe și parfumate, iar perioada de înflorire durează din primăvară până în toamnă.

flori cimitir floarea grasa rosie

Floarea grasă roșie (Sedum spurium) 

Este o plantă suculentă, acoperitoare, veșnic verde, perenă, cu tulpini și frunze cărnoase, cu flori mici de culoare roșie, folosită cel mai des în trasarea aleilor, bordurilor și delimitarea rondurilor cu flori din grădini și parcuri. E bine de știut că floarea grasă roșie adoră umbra, putând fi plantată sub arbuști, tufișuri și copaci. O altă calitate a acestei plante-covor de doar 10 cm înălțime este dată de faptul că pe locurile în care aceasta este plantată nu mai cresc buruieni. Înflorește în lunile iulie și august.

Mai multe idei de plante perene potrivite pentru decorarea locului de veci găsești: aici

 

Alege flori perene nepretențioase pentru plantarea în cimitir

Toți ne dorim ca mormântul celui pe care l-am iubit să arate cât mai îngrijit și frumos decorat. Unii aleg să apeleze la o firmă de lucrări funerare pentru a realiza un monument funerar frumos sau o placă funerară. De asemenea, pentru decorarea cu flori, aceștia optează pentru buchete sau coroane de flori artificiale, dar care își pierd din aspect odată cu așezarea lor la soare. Cu siguranță plantele vii arată mult mai bine. 

Așadar, optează pentru plante perene, nepretențioase la condițiile vremii. Nu alege culori prea strălucitoare, ci flori elegante și emoționante. Orice mormânt trebuie să arate demn. Alege culori simple și discrete, care invocă emoții speciale și ating inima. Optează mai mult pentru nuanțe verzi, argintii cu tonuri reci de albastru, violet, roz. Culorile calde sunt mai puțin frecvente în cimitir.

Tu ce plante ai alege pentru a decora mormântul celui drag? Lasă-ne comentariul tău. Cu siguranță propunerile tale vor fi apreciate de cititorii noștri.

Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?

vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții

vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces