Duplicatul certificatului de deces reprezintă un act juridic, emis în baza certificatului de deces original, care confirmă oficial decesul unei persoane. Solicitarea unui duplicat presupune că decesul a fost deja înregistrat şi s-a eliberat deja un certificat de deces. 

eliberare duplicat certificat deces

În situaţia în care au fost pierdute, sustrase, deteriorate sau plastifiate, certificatele de deces se pot elibera la cerere. Cererea se depune la starea civilă care are în păstrare actul de deces, la starea civilă a locului de domiciliu sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României.

 

Când se poate solicita duplicat de pe certificatul de deces?

Solicitarea unui duplicat de pe certificatul de deces se poate face în următoarele situații:

  • Când certificatul de deces original a fost pierdut 
  • Când certificatul de deces original a fost deteriorat 
  • Când se solicită certificat de deces de model nou la transcrierea acestuia

 

Acte necesare pentru eliberarea unui duplicat de pe certificatul de deces

  • act de identitate solicitant
    • pentru cetățenii români cu domiciliul în ţară: carte de identitate, buletin de identitate, carte de identitate provizorie
    • pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate şi pentru cetățenii străini sau apatrizi : pașaportul

*În cazul cetățenilor străini ale căror acte de identitate nu sunt emise într-o limbă de circulație internațională sau nu conțin date înscrise prin utilizarea alfabetului latin se solicită traducerea legalizată a filei care conține datele de identificare ale persoanei;

**Dacă din documentele străine prezentate nu rezultă în mod distinct care este numele de familie şi prenumele se solicită declaraţia notarială a titularului în acest sens.

  • actele care confirmă gradul de rudenie cu persoana decedată
  • certificatul de naștere al persoanei decedate, inclusiv certificatul de schimbare a numelui (dacă s-a întâmplat acest lucru)

*Dacă titularul actului şi-a schimbat numele şi/sau prenumele în străinătate, se anexează şi fotocopia şi traducerea documentului, din care să rezulte schimbarea de nume

  • bonul privind achitarea serviciului (taxa poate fi între 10 lei și 260 lei)
  • extras din cartea de imobil, dacă certificatul de deces a fost pierdut ca urmare a unui incendiul
  • timbru fiscal de 4 lei
  • cerere tip (Model cerere eliberare duplicat certificat deces primarie)
  • procură specială sau împuternicire avocațială dacă solicitantul este o persoană împuternicită sau avocat

*Dacă cererea se face prin împuternicit cu procură specială aceasta se prezintă în original. Procura se poate face la un notar public din țară ori din străinătate sau de oficiul consular român. În cazul în care este eliberată de un notar din străinătate aceasta trebuie să poarte apostila/supralegalizarea și să aibă traducere legalizată, după caz.

**Dacă cererea se face prin avocat cu împuternicire avocațială aceasta se prezintă în original cu semnătura mandantului (clientului).

 

Foarte important! Cererea pentru eliberarea noului certificat trebuie să cuprindă, în mod amănunțit, împrejurările în care acesta a fost pierdut, furat sau distrus, dacă este cazul.

 

Cine poate solicita duplicat de pe certificatul de deces?

  • membrii familiei
  • persoane îndreptățite (care au un contract de întreținere, testament, un drept de uzufruct viager etc.)

 

Care este termenul de eliberare a unui duplicat după certificatul de deces?

Daca v-ați prezentat personal la oficiul Stare civilă, plătind taxa de stat și cea pentru prestarea serviciului, eliberarea duplicatului certificatului de deces, în regim de urgență, poate fi în decurs de 1 oră. Însă, în alte cazuri, termenul de eliberare a duplicatului la certificatul de deces poate dura până la 30 zile. La fel se va proceda și în cazul în care aveți nevoie ca documentele să fie verificate sau să fie examinate suplimentar, termenul poate fi până la o lună. 

Dacă ți-au fost utile aceste informații, lasă-ne un comentariu.

Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?

vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții

vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces