Pentru păstrarea în bune condiții a mormintelor, respectiv a locurilor de veci, mulți români aleg să le curețe de cel puțin două ori pe an sau înaintea unei sărbători importante. Și totuși, există numeroase situații în care proprietarii locurilor de veci nu ajung să efectueze curățenia fie din considerente medicale, fie pentru că au reședința în altă localitate sau chiar în străinătate.
În România au apărut multe firme specializate în domeniul amenajării și întreținerii mormintelor care vin în întâmpinarea cererilor celor care nu au posibilitatea de a se ocupa personal. Angajații acestor firme se asigura că locul de veci este bine îngrijit, curățat periodic și, totodată, pot oferi și servicii de aprindere a unei candele sau a mai multor lumânări atunci când se solicită.
Dar ce presupune îngrijirea mormintelor? În acest articol, vei afla cum poți reuși să menții locul de veci, respectiv mormântul curat și ce poți face pentru a-l amenaja cât mai frumos.
Cum se îngrijește locul de veci?
În funcție de bugetul și dorința familiei, un mormânt poate fi realizat cu capac de ciment și cruce de piatră, poate fi din marmură. granit sau mozaic, sau poate fi mormânt de pământ sau criptă de familie. Așadar, modul de îngrijire a mormântului și respectiv a locului de veci depinde foarte mult de cum a fost realizat mormântul.
Morminte de pământ
În cazul mormintelor de pământ, serviciile de amenajare și întreținere pot presupune următoarele activități:
- suplimentarea cu pământ
- plivirea și îndepărtarea buruienilor
- strângerea frunzelor uscate
- colectarea și evacuarea gunoiului
- greblarea și aranjarea pământului
- plantarea de flori sau arbuști de sezon (de preferat, să se aleagă flori rezistente, care nu necesită udare frecventă)
- fixarea de jardiniere și plasarea vazelor cu flori
- udarea florilor și a plantelor existente
- vopsirea gărdulețului ce împrejmuiește mormântul (dacă există)
- curățarea sau înlocuirea crucii
- schimbarea lumânărilor periodic, menținerea candelelor aprinse
- repararea gardului sau a porții mormântului dacă e necesar
Morminte cu capac de beton sau piatră
În această situație, activitățile de curățare a mormântului și locului de veci sunt puțin mai simple decât la cele din pământ. Acestea presupun:
- curățarea mormântului de frunzele și buruienile căzute
- strângerea gunoiului și evacuarea acestuia
- interiorul cadrului de beton se poate umple cu pământ și se pot planta flori sau iarbă verde sau artificială
- peste cadrul de beton se poate așeza un postament din granit sau mozaic unde se pot grava diverse inscripții, mesaje sau epitafe
- așezarea de vaze sau felinare pe postamentul mormântului, cruci, lumânări, candele
- pentru curățarea mormintelor se folosesc diferite vopseluri speciale
În articolul Sfaturi utile pentru îngrijirea monumentelor funerare vei găsi informații detaliate privind modul de întreținere și curățare a monumentelor funerare din marmură, granit sau mozaic.
Criptele
În cazul criptelor, curățenia este puțin mai complexă și presupune:
- strângerea crengilor și a frunzelor căzute
- evacuarea gunoiului strâns
- curățarea pietrei funerare
- reparația și înlocuirea geamurilor, dacă e necesar
- vopsirea elementelor deteriorate
- înlocuirea vazelor cu flori
- toaletarea arborilor și arbuștilor
- retușarea sau inscripționarea literelor pe piatra funerară
- igienizare, udare plante, vopsirea datelor de pe cruce dacă e cazul etc
Cu cât mai ample sunt activitățile de întreținere a locului de veci, cu atât este mai bine să apelezi la o firmă specializată care se va ocupa de toate cele necesare pentru ca locul să arate bine. Trebuie să se țină cont și de anotimp, deoarece pe timp de iarnă va trebui curățată zăpada iar pe timp de toamnă cu siguranță va fi nevoie de spălarea locului, strângerea frunzelor uscate. Plantele care sunt sădite trebuie îngrijite periodic și udate.
Majoritatea firmelor care activează în acest domeniu oferă clienților fotografii înainte și după efectuarea operațiilor de amenajare, astfel încât să te asiguri (mai ales dacă nu ești în localitatea respectivă) că solicitarea ta a fost rezolvată corespunzător.
Ține cont de faptul ca neglijarea îngrijirii locului de veci poate atrage retragerea dreptului de folosire a mormântului din partea administrației cimitirului. În plus, această curățenie reprezintă forma de respect pe care o porți pentru persoana înhumată acolo.
Simțim nevoia să vizităm mormântul răposaților noștri, să le aprindem o lumânare sau să depunem o coroană de flori. Unii dintre noi merg la mormânt pentru a se reculege, a-și alina dorul și pentru a găsi un moment de liniște. Un mormânt îngrijit îți dă satisfacția că onorezi cu respect amintirea persoanei dragi și că aceasta nu va fi uitată niciodată.
Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?
vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri
Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă
afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir
Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții
vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces