Orice om care părăsește această lume este special pentru cineva. Acesta este motivul pentru care cei dragi își doresc ca ultima imagine pe care o au cu cel care până nu demult făcea parte din viața lor să fie una cât mai aproape de natural. Pentru acest aspect avem nevoie de cosmetica funerară. Majoritatea firmelor de pompe funebre oferă acest serviciu extrem de important prin intermediul căruia contribuie la acordarea unui ultim omagiu printr-o apariție cât mai bună a defunctului în fața familiei și apropiaților.
Deși este firesc și ceva absolut inevitabil, moartea nu este acceptată de mulți dintre noi. Vestea morții unui apropiat aproape întotdeauna surprinde, iar durerea rămâne pentru mult timp prezentă în suflet. Nu mulți vorbesc despre asta, dar aspectul celui neînsuflețit aflat în sicriu și pe care îl însoțești pe ultimul drum contează foarte mult, în special pentru cei foarte apropiați. Aceștia pot găsi astfel confort atunci când văd că persoana aparent se odihnește în pace, ca și cum ar dormi, și cu un aspect similar celui pe care l-a avut în viață. Acesta este rolul esențial al cosmeticii mortuare, respectiv al specialistului în acest domeniu, care s-a implicat în realizarea unei imagini cât mai plăcute a celui decedat.
Ce este cosmetica funerară?
Cosmetica funerară (mortuară) reprezintă ansamblul operațiunilor de pregătire a corpului persoanei decedate pentru a avea un aspect cât mai natural, care se realizează după procesul de îmbălsămare. Scopul final al cosmetizării mortuare este acela de a prezenta persoana decedată rudelor cu cel mai bun aspect estetic posibil, de a elimina semnele morții și, pentru aceasta, este necesară stăpânirea perfectă a diferitelor tehnici de machiaj și respectarea diferitelor rituri religioase în fiecare caz.
După procesul de îmbălsămare folosit pentru conservarea corpului decedatului, toaletare, curățare și îngrijire, cosmetizarea se realizează ținând cont de circumstanțele morții și apelând la cele mai potrivite tehnici de machiaj. Munca depusă de cosmeticianul mortuar responsabil pentru înfrumusețarea decedatului este una extrem de importantă pentru a putea oferi cea mai bună apariție a acestuia în fața familiei și a celor dragi prezenți la înmormântare.
Operațiunea de make-up funerar este foarte diferită de un make-up obișnuit, fiind necesară chiar și reconstrucția anumitor trăsături. Cosmeticianul trebuie să consulte rudele pentru diverse detalii astfel încât aspectul final să fie cel dorit.
Cosmetica funerară versus tanatoestetica
Probabil ai auzit de tanatoestetică și te gândești că reprezintă același lucru cu cosmetica mortuară. Însă nu, tanatoestetica presupune mult mai mult decât lucrări de coafură și machiaj, cuprinde și activități de restaurare facială mici și reconstrucția zonelor vizibile, cum ar fi capul, gâtul și mâinile. Persoana care efectuează acest proces trebuie să posede o anumită sensibilitate, și în același timp să poata face acest lucru fără a fi condusă de emoții.
Etapele cosmeticii funerare
Cosmetica funerară constă în:
- asigurarea ochilor și gurii
- imediat dupa finalizarea îmbălsămării se trece la fixarea în poziție închisă a ochilor și gurii. Pentru ochi se utilizează cel mai adesea un lipici special pentru țesuturi în scopul prevenirii deschiderii accidentale a acestora. Procedeul de menținere în poziție închisă a gurii este ceva mai complex deoarece trebuie fixată mandibula, cel mai adesea sunt utilizate fire de sutură. Buzele sunt așezate într-o poziție naturală, firească doar după fixarea corespunzătoare a mandibulei de maxilar.
- pregătirea tenului decedatului
- curățare, hidratare, demachiere - se folosește o cremă hidratantă, pentru a închide porii corpului și a oferi un aspect natural pielii
- pensat / tuns sprâncene / ras / bărbierit
- părul capilar este spălat și apoi tuns, urmând a fi așezat în funcție de sexul persoanei decedate, de dorințele familiei si de aspectul defunctului din timpul vieții
- pentru bărbați se va efectua și bărbierirea părului facial sau tunsul și aranjarea mustății ori a bărbii, dacă decedatul a purtat în timpul vieții
- realizare machiaj: aplicare fond de ten, aplicare pudră, anticearcăn, machiajul ochilor, aplicare ruj, fard de obraz
- cantitatea de machiaj utilizată depinde de starea în care se găsește corpul decedatului, zonele de aplicare fiind fața, gâtul și mâinile
- spre deosebire de machiajul obișnuit, care este de obicei folosit numai pe zona feței, este foarte comun ca în cazul unei persoane defuncte, machiajul să fie folosit și pe alte părți ale corpului descoperite, unde există vânătăi sau sunt prezente răni care trebuie acoperite, arsuri, ulcerații sau lovituri, pentru a le camufla și pentru a îmbunătăți aspectul lor estetic.
- se va lucra întotdeauna cu cea mai mare grijă, pentru a nu păta îmbrăcămintea, pielea sau părul decedatului
- manichiură și aplicare ojă (dacă se dorește, la femei)
- în cazul femeilor, unghiilor le este acordată atenția necesară prin vopsirea lor cu lac de unghii transparent sau în funcție de cerințe, cu lac de unghii în culori neutre (bej, cafea, gri, nude, roz pal) sau în culori aprinse (roșu, vișiniu, violet etc)
- corectare echimoze pe zonele expuse (față, mâini)
- se pot aplica uneori tehnici de restaurare de bază unde trebuie folosită ceara, de exemplu, pentru a ascunde răni mai considerabile în zonele vizibile
- vopsit și stilizare păr (la cerere)
În concluzie, cosmetica mortuară și tanatoestetica sunt proceduri ce pot fi realizate doar de către persoane specializate în acest domeniu, care lucrează într-o companie de pompe funebre. În urma tuturor acestor operatiuni se dorește obținerea unui aspect cât mai natural și cât mai puțin marcat de durere.
De ce este recomandată cosmetica mortuară? Cu siguranță persoana decedată și-ar dori să rămână în amintirea tuturor cu o imagine cât mai demnă și cât mai puțin deprimantă, iar acest lucru este responsabilitatea apropiaților. Apelează la o firmă de pompe funebre de încredere, care oferă acest serviciu cu seriozitatea și profesionalismul necesare unei asemenea operațiuni.
Comentarii
Articole recomandate
10 întrebări frecvente despre parastase și pomeni
află răspunsul la cele mai frecvente întrebări legate de parastas și pomană
Ce documente sunt necesare autorizării prestatorilor de pompe funebre?
Află ce înseamnă pompe funebre, care sunt autorizațiile, documentele și actele necesare pentru a înființa o firmă de pompe funebre. Vezi detalii!
20 întrebări frecvente despre incinerarea umană
Incinerarea umană reprezintă o practică foarte veche în istoria omenirii. Vezi răspunsurile la cele mai frecvente 20 de întrebări legate de incinerare!