Copacul Vieții, cunoscut și sub denumirea Pomul Vieții, Arborele Vieții sau Arborele Cosmic este un simbol religios universal și creștin, unul dintre cele mai bogate și răspândite simboluri. Văzut ca un simbol sacru, arborele are semnificații semnificative atât în filozofiile religioase, cât și în cele spirituale. Având rădăcinile înfipte în pământ şi crengile înălţate spre cer, arborele este socotit ca un simbol al raporturilor ce se stabilesc între pământ şi cer. În toate civilizațiile lumii, arborelui îi sunt atribuite simboluri fundamentale: copacul vieții, pomul cunoașterii, copacul axă a lumii, arborele revelator al misterelor vieții, arborele de naștere, arborele vieții, copacul de nuntă, arborii-totem, arborele fertilizator, pomul de Crăciun, arborele genealogic, etc.
Copacul Vieții, Arborele sau Pomul Vieții este un copac mistic, magic, un simbol sacru foarte bine cunoscut în multe culturi, ce datează din cele mai vechi timpuri. Diferite popoare și religii i-au atribuit diverse nume, fiecare popor având propriul copac al vieții în mitologia sa. Semnificația Copacului Vieții rămâne însă una și aceeași – sursă de viață, în fiecare cultură.
Originea și semnificația Arborelui Vieții
Încă din perioada preistorică, copacii au fost respectați și venerați, strămoșii noștri fiind probabil entuziasmați de ciclul de viață al acestora. Modul în care copacii înfloresc primăvara, fac fructe vara și apoi încep să se ofilească pentru a înmuguri din nou anul următor prezintă un ciclu al vieții ce poate fi asemănat cu evoluția omului de când se naște, crește, îmbătrânește și apoi moare.
Cel mai vechi exemplu cunoscut a fost găsit în săpăturile Domuztepe din Turcia, care datează din jurul anului 7000 î.Hr. Se crede că simbolul s-a răspândit de acolo în diferite moduri.
O descriere similară a copacului a fost descoperită în Acadieni, care datează din 3000 î.Hr. Simbolurile înfățișau un pin și, deoarece pinii nu mor, simbolurile sunt considerate a fi primele reprezentări ale Arborelui Vieții.
Pentru celții antici, Arborele Vieții reprezenta armonia și echilibrul și era un simbol important în cultura celtică. Ei credeau că are puteri magice, așa că, atunci când își curățau pământurile, lăsau un singur copac în mijloc. Își organizau adunările lor importante sub acest copac care nu era tăiat niciodată.
Culturi multiple au mitologii diferite care implică Arborele Vieții. Referințe la simbol au fost găsite în Egiptul antic, Iranul antic, Mesopotamia antică și Urartu și multe alte locuri. Simbolul a fost recunoscut pe scară largă și utilizat în culturile antice, astfel încât sunt dificil de identificat originile sale exacte și modul în care s-a răspândit în întreaga lume.
Simbolistica generală
Simbol al vieții în continuă evoluție, în ascensiune spre cer și cu puternice implicații spirituale care exprimă armonia dintre Divin și lumesc, dintre Cer și Pământ, dintre Creator și Creație, Arborele Vieții este simbolul care exprimă cel mai bine sintagma “precum în cer așa și pe pământ”. Avându-și rădăcinile înfipte în pământ și crengile înălțate spre cer, arborele este socotit ca un simbol al raporturilor ce se stabilesc între pământ și cer și are caracterul unui centru de armonizare și echilibru.
Copacul Vieții este ca un plan al ființei umane, o reflectare a ceea ce se întâmplă în interior. Așa cum alegem să alimentăm natura noastră interioară, în acest fel vom sădi “semințele” unui viitor mai bun pentru noi înșine și lumea noastră acționând cu un bun echilibru, cu dragoste, hotărâre și compasiune.
Arborele Vieții simbolizează uniunea și îți demonstrează că nu ești niciodată singur sau izolat, ci ești conectat la tot ceea ce se întâmplă în jurul tău. Rădăcinile arborelui sunt adânc înfipte în pământ și se răspândesc în subsol primind hrana subterană, în timp ce ramurile sale ajung la cer, căpătând energia de la soare și lună.
Un alt simbol al Arborelui Vieții este acela al conexiunii cu familia și strămoșii. Are o rețea complicată de ramuri care reprezintă modul în care o familie se naște, crește și evoluează de-a lungul multor generații.
Faptul că toți copacii sunt unici simbolizează și individualitatea fiecărei ființe umane. Ramurile cresc în direcții și puncte diferite, la fel cum omul își croiește drumul în viață diferit de al celor de lângă el.
În natură întâlnim forme geometrice complexe asemănătoare cu ramificațiile rădăcinilor sau coroanei de la Arborele Vieții:
- Fulgerele prezintă ramificații similare cu rădăcinile și crengile copacilor.
- Pe hărți putem observa modul în care apele curgătoare se ramifică în fluvii, râuri, pârâuri.
- Întregul sistem circulator din corpul uman seamănă cu trunchiurile, crengile, ramurile, rădăcinile pomilor, având rolul de a transporta oxigen, informații, substanțe hrănitoare în țesuturi, exact ca și la arbori.
- Neuronii au astfel de forme similare cu cele de la pomul vieții și din acest motiv psihologii folosesc testul copacului. Astfel, copacii desenați de subiecți spun foarte multe despre personalitatea și starea lor psihică. (sursa: aici)
Arborele Vieții în Mesopotamia Antică
Simbol religios important, arborele asirian al vieții a fost reprezentat cu o serie de noduri și linii care se încrucișează. Apare adesea sub forma unor genii înaripați umani sau cu cap de vultur, sau de Regele în sine.
În vechiul Urartu (Regatul Vanului, actuala Armenia), Arborele Vieții era un simbol religios și era desenat sau sculptat pe pereții cetăților și gravat pe armura războinicilor. Ramurile copacului erau împărțite în mod egal pe laturile din dreapta și stânga ale tulpinii, fiecare ramură având o frunză la vârful ei. Slujitorii stăteau de fiecare parte a copacului cu una dintre mâini în sus, ca și cum ar avea grijă de copac.
Copacul Vieții în Budism
Arborele Bo, numit și copacul Bodhi, conform tradiției budiste, este pipalul (Ficus religiosa) sub care Buddha s-a așezat când a atins iluminarea (Bodhi) la Bodh Gaya (lângă Gaya, statul Bihar, vest-central, India). Se spune că un canal de viață la Anuradhapura, Ceylon (acum Sri Lanka) a crescut dintr-o tăiere din arborele Bo trimis în oraș de regele Ashoka în secolul al III-lea î.e.n.
Conform tradiției tibetane, când Buddha a mers la sfântul lac Manasorovar împreună cu 500 de călugări, a luat cu el energia lui Prayaga Raj. La sosirea sa, a instalat energia Prayaga Raj lângă Lacul Manasorovar, într-un loc acum cunoscut sub numele de Prayang. Apoi a plantat sămânța acestui copac etern de banyan lângă Mt. Kailash pe un munte cunoscut sub numele de „Palatul Medicamentului Buddha”. (sursa: aici)
Arborele Vieții în Mitologia Chineză
În mitologia chineză, o sculptură într-un copac al vieții prezintă un fenix și un dragon; balaurul reprezintă adesea nemurirea. O poveste taoistă spune despre un copac care produce o piersică de nemurire la fiecare trei mii de ani, iar oricine mănâncă fructul primește nemurirea.
O descoperire arheologică din anii 90, o groapă de sacrificiu la Sanxingdui, în Sichuan, China, datând de la aproximativ 1200 î.e.n., conținea trei copaci de bronz, unul dintre ei înălțime de 4 metri. La bază era un balaur, iar fructele atârnau de ramurile inferioare. În partea de sus se află o creatură asemănătoare unei păsări (Phoenix) cu gheare. De asemenea, a mai fost găsit în Sichuan, din dinastia Han târzie (c. 25 – 220 e.n.), un alt copac al vieții. Baza ceramică este străjuită de o fiară cu coarne, cu aripi. Frunzele copacului reprezintă monede și oameni. La vârf este o pasăre cu monede și Soarele. (sursa: aici)
Copacul Vieții în Mitologia Nordică
Copacul Vieții era denumit Arborele Viking al Vieții. Oamenii nordici din vechime în numeau Arborele Yggdrasil. Era un arbore masiv care a ieșit din Fântâna Urd. Această fântână era un bazin nesfârșit ce deținea înțelepciunea universală și alte forțe cosmice puternice. Rădăcinile și ramurile arborelui au ținut împreună cele nouă lumi ale cosmosului. Întreaga lumea depindea de bunăstarea copacului. Acesta este un simbol important pentru cultura celtică și el reprezintă echilibrul dar și armonia. Oamenii credeau că atunci când lăsau un singur copac în mijloc și își curățau pământurile, el începea să dețină puteri magice.
Arborele Vieții în Iudaism
Arborele sephirot - arborele vieții în ideologia iudaică - este arborele creației. Acesta se compune din trei triunghiuri, unul cu vârful în sus, deasupra și două cu vârful în jos, sub el.
Triunghiul superior se referă la aspectul spiritual al persoanei, acea parte care este conectată cu toate celelalte ființe și lucruri existente. El este câteodată numit Triunghiul divin și reprezintă domeniul transpersonalului.
Triunghiul din mijloc se referă la sufletul individual, acea parte din Spiritul total care s-a desprins din el ca o scânteie separată de suflet.
Triunghiul de jos se referă la personalitate, compusă din gânduri, sentimente, senzații și domeniul subconștientului.
Cele patru sfere care se găsesc la baza Arborelui, respectiv Malkuth, Hod, Netzach și Yesod reprezintă personalitatea noastră. Întâmplările trecute sunt atribuite lui Yesod, gândurile Hod, sentimentele Netzach și senzațiile Malkuth sunt prezentul.
Copacul Vieții în șamanism
Mircea Eliade în lucrările sale despre istoriile religiilor, ne amintește că șamanismul cuprinde filosofii foarte vechi despre viață și spirit. Pomul Vieții în șamanism are următoarea semnificație:
- Rădăcinile sunt lumea de jos, cunoscută ca tărâmul spiritelor naturii, plantelor aliate, animalelor totem, cu alte cuvinte reprezintă mintea subconștientă.
- Trunchiul este lumea de mijloc, care se referă la viața cotidiană sau mintea conștientă.
- Coroana este lumea de sus, care reprezintă spiritele celeste, ghizii spirituali, divinitatea, lumea ce este echivalentul pentru mintea supraconștientă.
Arborele cosmic în Creștinism - Crucea Răstignirii
Arborele vieții apare pentru prima dată în Geneza ca sursă a vieții veșnice în Grădina Edenului, de unde accesul este revocat atunci când omul este izgonit din grădină. Apare apoi în ultima carte a Bibliei, Cartea Apocalipsei și, mai ales, în ultimul capitol al acestei cărți, ca parte a noii grădini a paradisului. Accesul nu mai este atunci interzis, pentru cei care “își spală hainele” (sau după cum o are varianta textuală din versiunea King James, “cei care fac poruncile lui”) “au dreptul la arborele vieții”.
O declarație similară apare în Apocalipsa 22, unde arborele vieții este promis ca recompensă pentru cei care biruiesc. Apocalipsa 22 începe cu o referire la “râul curat al apei vieții” care iese “din tronul lui Dumnezeu”. Râul pare să hrănească doi copaci ai vieții, unul “de o parte și de alta a râului”, care “poartă douăsprezece feluri de fructe”, iar “frunzele copacului erau pentru vindecarea națiunilor”. Sau acest lucru poate indica faptul că pomul vieții este o viță de vie care crește pe ambele părți ale râului, așa cum ar spune Ioan 15:1.
Papa Benedict al XVI-lea a spus că “Crucea este adevăratul copac al vieții”. Sfântul Bonaventura a învățat că fructul medicinal al pomului vieții este Hristos însuși. Sfântul Albert cel Mare a învățat că Euharistia, Trupul și Sângele lui Hristos, este rodul Pomului Vieții. Augustin de la Hipona a spus că pomul vieții este Hristos. În creștinismul răsăritean, arborele vieții este dragostea lui Dumnezeu.
În tradiția creștină arborele cosmic este Crucea Răstignirii lui Iisus Hristos. Crucea, lucrată din lemnul arborelui binelui și răului, se substituie arborelui cosmic. Pomul vieții este asociat cu manifestarea divină. Aceasta întrucât se observă o reluare de simboluri între arborele primului legământ (pomul vieții) despre care vorbește Facerea, și arborele crucii, sau arborele noului legământ, care mântuiește omul.
Iisus însuși este Pomul Vieții, leacul bolii păcatului și morții. La începutul Facerii este descrisă creația lumii vegetale: "Și a făcut Domnul Dumnezeu să răsară din pământ tot soiul de pomi plăcuți la vedere și cu roade bune de mâncat; iar în mijlocul Raiului era pomul vieții și pomul cunoașterii binelui și răului". Cunoașterea îi aparține divinității, făcând obiectivul unei interdicții divine. Din lipsă de discernământ omul încalcă interdicția divină, culegând fructul oprit. El își descoperă noua condiție: este vulnerabil, gol, sortit suferinței și morții. Este alungat din Rai, luat de lângă pomul vieții, care este copacul nemuririi. Legământul cu veșnicia este încălcat, iar legătura este restabilită odată cu venirea Fiului în lume, pentru a elibera omul de păcat. Acesta sădește Biserica universală, după ce a pătimit pe cruce, a murit și a înviat.
Astfel, crucea, înălțată pe muntele Golgota (în centrul lumii), reia în totalitate străvechea imagine a arborelui cosmic sau al lumii. De altfel în iconografia creștină apare frecvent imaginea crucii cu frunze sau a arborelui-Cruce, unde regăsim în despărțirea primelor două ramuri simbolistica furcii și a reprezentării ei grafice (litera "Y") sau a unicului și a dualului. (sursa: aici)
Arborele Vieții și cele 4 elemente - apă, aer, foc și pământ
Simbolistica Pomului Vieții și cele 4 elemente sunt interconectate. Focul, pământul, aerul și apa, toate își combină forța pentru a oferi puterea lor dătătoare de viață Copacului Vieții.
De la Foc vine puterea soarelui care umple Copacul Vieții de lumina Vie.
Din Pământ vin nutrienții pentru rădăcini care își combină puterea cu soarele pentru a oferi hrana de care Copacul Vieții are nevoie pentru a întreține puterea sa de a da viață.
Din Apă vine puterea de a absorbi esența vitală a vieții care face ca fructele să crească și să-i aprovizioneze pe cei ce caută viața veșnică, prin puterea mistică a fructelor sale unice.
De la Aer, Copacul Vieții primește comunicarea cu mediul.
Care este copacul sufletului tău?
Zodiacul Celtic este bazat pe ciclul Lunii, iar anul este împărțit în 13 luni, fiecare lună fiind asociată cu un copac. Cei 13 copaci au proprietăți magice.
1-11 ianuarie: Brad (Mister)
Sunt persoane cu bun gust, care gestionează foarte bine situațiile de stres. Sunt firi încăpățânate, dar grijulii cu cei pe care îi iubesc. Le place tot ce este frumos, dar sunt modeste. Nu sunt deloc egoiste, au mulți prieteni, sunt persoane de încredere, dar le vine greu să aibă încredere în alții.
12-24 ianuarie: Ulm (Noblețe)
Sunt persoane armonioase, au bun gust și sunt modeste. Nu prea iartă greșelile celorlalți, nu le place să fie supuse, însă sunt cinstite și loiale. Sunt firi nobile, generoase, cu un simț al umorului și un simț practic dezvoltate.
24 ianuarie – 3 februarie: Chiparos (Credință)
Sunt persoane puternice, musculoase, care se adaptează foarte ușor la mediul în care trăiesc. Sunt persoane optimiste, iau viața așa cum este, sunt firi independente, dar urăsc singurătatea. Sunt oameni pasionali în dragoste, loiali. Din când în când își pierd cumpătul.
4-8 februarie: Plop (Nesiguranță)
Sunt persoane frumoase, talentate, dar n-au încredere de sine. Au nevoie de un mediu cald, plăcut pentru a prinde curaj. Au un spirit artistic dezvoltat, sunt foarte organizate, au înclinații spre filosofie. În dragoste sunt foarte serioase și loiale.
9-18 februarie: Cedru (Încredere)
Sunt persoane cu o putere ieșită din comun, se adaptează ușor, le plac cadourile-surpriză. Nu sunt timide, le place să impresioneze, au multe talente și sunt foarte optimiste. Iau decizii rapid. În dragoste, așteaptă marea iubire.
19-28 februarie: Pin (Mediere)
Sunt persoane agreabile, care iubesc pacea și armonia. Îi ajută pe ceilalți să-și rezolve conflictele, sunt firi împăciuitoare, cu o imaginație bogată. Iubesc cu pasiune, însă pleacă imediat ce sunt mințiți, fără să se mai uite înapoi. Sunt firi emoționale și au nevoie de suport pentru a avea încredere de sine.
1-10 martie: Salcie (Melancolie)
Sunt firi care iubesc viața liniștită de familie, fără stres. Sunt firi visătoare, optimiste, empatice, iubesc tot ce este frumos, locurile exotice, călătoriile. Deși sunt capricioase și pretențioase, pot fi foarte oneste și calde. Sunt firi tenace și înțelepte. Dau sfaturi foarte bune. Pot fi părinți excelenți, protectori și grijulii.
11-20 martie: Lămâi (Îndoială)
Sunt persoane inteligente, muncitoare, acceptă viața așa cum este. Orice provocare apare încearcă să o depășească cu demnitate. Nu îi place să se streseze sau să se lupte. Sunt gata oricând să se sacrifice pentru prietenii și familia lor. Sunt lideri înnăscuți. Deși pot deveni foarte geloase, sunt persoane loiale.
21 martie: Stejar (Curaj)
Sunt persoane robuste, curajoase, puternice, independente, dar sensibile. Nu le plac schimbările. Dar sunt persoane cu picioarele pe pământ, care acționează fără să stea prea mult pe gânduri.
22-31 martie: Alun (Extraordinari)
Persoanele născute în această perioadă sunt deosebite, ieșite din comun. Sunt foarte încăpățânate, dar tototdată înțelegătoare. Știu cum să se impună, cum să facă o impresie plăcută. Sunt firi populare, oneste, cinstite, perfecționiste. Au un simț al dreptății dezvoltat.
1-10 aprilie: Sorbus (Sensibilitate)
Sunt persoane încântătoare, talentate, vesele, nu au urmă de egoism. Le place să atragă atenția asupra lor, iubesc viața și mișcarea. Pot fi atât firi dependente, cât și independente, în funcție de situație. Sunt pasionale, care nu iartă când li se greșește ceva.
11-20 aprilie: Artar (Independență)
Sunt persoane cu o imaginație bogată, originale, dar timide și rezvervate. Au foarte multă ambiție, încredere de sine și poftă pentru experiențe noi. Câteodată devin complexate și își pierd încrederea. Au o memorie bună, învață ușor. Viața amoroasă este destul de complicată. Le place să impresioneze.
21-30 aprilie: Nuc (Pasiune)
Sunt firi pline de contraste, deseori egoiste și agresive, alteori nobile și spontane. Sunt firi ambițioase, flexibile, dar pot fi un partener de cuplu dificil. Foarte pasional, dar gelos. Nu le place să facă compromisuri.
1-14 mai: Plop (Nesiguranță)
Sunt persoane frumoase, talentate, dar n-au încredere de sine. Au nevoie de un mediu cald, plăcut pentru a prinde curaj. Au un spirit artistic dezvoltat, sunt foarte organizate, au înclinații spre filosofie. În dragoste sunt foarte serioase și loiale.
15-24 mai: Castan (Sinceritate)
Au o statură impresionantă și un simț al dreptății foarte bine dezvoltat. Sunt amuzante, diplomate, foarte sensibile la nevoile celorlalți. Sunt persoane muncitoare și câteodată se comportă cu o notă de superioritate. Sunt familiste convinse și foarte loiale în dragoste.
25 mai – 3 iunie: Frasin (Ambiție)
Persoane vivace, atrăgătoare, impulsive, pretențioase, ambițioase, inteligente, talentate. Le place să se joace cu soarta. Pot fi foarte egoiste, dar și iubărețe. De multe ori banii conduc inima. Au nevoie de dragoste și de suport emoțional. În dragoste sunt prudente, dar și impulsive și foarte pretențioase. Se recuperează după fiecare eșec și își folosesc mai mult mintea decât inima. Au nevoie de suport emoțional pentru a fi sigure pe ele în dragoste.
4-13 iunie: Carpen (Bun gust)
Sunt persoane frumoase, care au grijă de aspectul lor. Au bun gust, nu sunt egoiste și își fac viața cât mai confortabilă posibil. Duc o viață disciplinată, sunt parteneri și părinți minunați, drăgăstoși, afectuoși. Sunt persoane deschise și foarte conștiincioase.
14-23 iunie: Smochin (Sensibilitate)
Sunt persoane inteligente, încăpățânate, cinstite și loiale, independente. Nu le place să se contrazică. Iubesc viața, se bucură de prezența copiilor. Au un simț al umorului dezvoltat și multe talente artistice.
24 iunie: Mesteacan (Inspirație)
Persoane atractive, vivace, elegante, prietenoase, modeste. Nu sunt pretențioase de fel și nu le plac excesele de niciun fel. Sunt pasionale și au o imaginație bogată.
25 iunie – 4 iulie: Măr (Dragoste)
O persoană tăcută, timidă, dar încântătoare și cu o atitudine plăcută. Are un zâmbet cuceritor, este o persoană sensibilă și loială în dragoste. Vrea să iubească și să fie iubită. Este generoasă, talentată, iubește copiii. Are nevoie de un partener afectuos.
Mărul este copacul perfecțiunii, legătura dintre om și natură. Mărul este unul dintrei cei 7 copaci sacri ai celților. Calendarul celtic nu are decât doi copaci care fac fructe (mărul și smochinul). Persoanele născute în această zodie sunt filosofi, nu se îngrijorează, sunt excelenți mediatori. Sunt inteligente, au darul comunicării și nenumărate alte talente.
5-14 iulie: Brad (Mister)
Sunt persoane cu bun gust, care gestionează foarte bine situațiile de stres. Sunt firi încăpățânate, dar grijulii cu cei pe care îi iubesc. Le place tot ce este frumos, dar sunt modeste. Nu sunt deloc egoiste, au mulți prieteni, sunt persoane de încredere, dar le vine greu să aibă încredere în alții.
15-25 iulie: Ulm (Noblețe)
Sunt persoane armonioase, au bun gust și sunt modeste. Nu prea iartă greșelile celorlalți, nu le place să fie supuse, însă sunt cinstite și loiale. Sunt firi nobile, generoase, cu un simț al umorului și un simț practic dezvoltate.
26 iulie – 4 august: Chiparos (Credință)
Sunt persoane puternice, musculoase, care se adaptează foarte ușor la mediul în care trăiesc. Sunt persoane optimiste, iau viața așa cum este, sunt firi independente, dar urăsc singurătatea. Sunt oameni pasionali în dragoste, loiali. Din când în când își pierd cumpătul.
5-13 august: Plop (Nesiguranță)
Sunt persoane frumoase, talentate, dar n-au încredere de sine. Au nevoie de un mediu cald, plăcut pentru a prinde curaj. Au un spirit artistic dezvoltat, sunt foarte organizate, au înclinații spre filosofie. În dragoste sunt foarte serioase și loiale.
14-23 august: Cedru (Încredere)
Sunt persoane cu o putere ieșită din comun, se adaptează ușor, le plac cadourile-surpriză. Nu sunt timide, le place să impresioneze, au multe talente și sunt foarte optimiste. Iau decizii rapid. În dragoste, așteaptă marea iubire.
24 august – 2 septembrie: Pin
Sunt persoane agreabile, care iubesc pacea și armonia. Îi ajută pe ceilalți să-și rezolve conflictele, sunt firi împăciuitoare, cu o imaginație bogată. Iubesc cu pasiune, însă pleacă imediat ce sunt mințiți, fără să se mai uite înapoi. Sunt firi emoționale și au nevoie de suport pentru a avea încredere de sine.
3-12 septembrie: Salcie (Melancolie)
Sunt firi care iubesc viața liniștită de familie, fără stres. Sunt firi visătoare, optimiste, empatice, iubesc tot ce este frumos, locurile exotice, călătoriile. Deși sunt capricioase și pretențioase, pot fi foarte oneste și calde. Sunt firi tenace și înțelepte. Dau sfaturi foarte bune. Pot fi părinți excelenți, protectori și grijulii.
13-22 septembrie: Lămâi (Îndoială)
Sunt persoane inteligente, muncitoare, acceptă viața așa cum este. Orice provocare apare încearcă să o depășească cu demnitate. Nu îi place să se streseze sau să se lupte. Sunt gata oricând să se sacrifice pentru prietenii și familia lor. Sunt lideri înnăscuți. Deși pot deveni foarte geloase, sunt persoane loiale.
23 septembrie – Măslin (Înțelepciune)
Sunt persoane care iubesc soarele, sunt bune și generoase, echilibrate și de încredere. Nu le plac violența și agresivitatea, sunt firi tolerante, vesele, cu un dezvoltat simț al dreptății. Sunt sensibile, empatice, nu simt gelozie, iubesc să citească și să petreacă timpul în compania unor oameni sofisticați.
24 septembrie – 3 octombrie: Alun (Extraordinari)
Persoanele născute în această perioadă sunt deosebite, ieșite din comun. Sunt foarte încăpățânate, dar tototdată înțelegătoare. Știu cum să se impună, cum să facă o impresie plăcută. Sunt firi populare, oneste, cinstite, perfecționiste. Au un simț al dreptății dezvoltat.
4-13 octombrie: Sorbus (Sensibilitate)
Sunt persoane încântătoare, talentate, vesele, nu au urmă de egoism. Le place să atragă atenția asupra lor, iubesc viața și mișcarea. Pot fi atât firi dependente, cât și independente, în funcție de situație. Sunt pasionale, care nu iartă când li se greșește ceva.
14-23 octombrie: Artar (Independență)
Sunt persoane cu o imaginație bogată, originale, dar timide și rezvervate. Au foarte multă ambiție, încredere de sine și poftă pentru experiențe noi. Câteodată devin complexate și își pierd încrederea. Au o memorie bună, învață uțor. Viața amoroasă este destul de complicată. Le place să impresioneze.
24 octombrie – 11 noiembrie: Nuc (Pasiune)
Sunt firi pline de contraste, deseori egoiste și agresive, alteori nobile și spontane. Sunt firi ambițioase, flexibile, dar pot fi un partener de cuplu dificil. Foarte pasional, dar gelos. Nu le place să facă compromisuri.
12-21 noiembrie: Castan (Sinceritate)
Au o statură impresionantă și un simț al dreptății foarte bine dezvoltat. Sunt amuzante, diplomate, foarte sensibile la nevoile celorlalți. Sunt persoane muncitoare și câteodată se comportă cu o notă de superioritate. Sunt familiste convinse și foarte loiale în dragoste.
22 noiembrie – 1 decembrie: Frasin (Ambiție)
Persoane vivace, atrăătoare, impulsive, pretențioase, ambițioase, inteligente, talentate. Le place să se joace cu soarta. Pot fi foarte egoiste, dar și iubărețe. De multe ori banii conduc inima. Au nevoie de dragoste și de suport emoțional. În dragoste sunt prudenți, dar și impulsivi și foarte pretențioși. Se recuperează după fiecare eșec și își folosesc mai mult mintea decât inima. Au nevoie de suport emoțional pentru a fi siguri pe ei în dragoste.
2-11 decembrie: Carpen (Bun gust)
Sunt persoane frumoase, care au grijă de aspectul lor. Au bun gust, nu sunt egoiste și își fac viața cât mai confortabilă posibil. Duc o viață disciplinată, sunt parteneri și părinți minunați, drăgăstoși, afectuoși. Sunt persoane deschise și foarte conștiincioase.
12-21 decembrie: Smochin (Sensibilitate)
Sunt persoane inteligente, încăpățânate, cinstite și loiale, independente. Nu le place să se contrazică. Iubesc viața, se bucură de prezența copiilor. Au un simț al umorului dezvoltat și multe talente artistice.
22 decembrie: Fag (Creativitate)
Persoane cu bun gust, materialiste, foarte organizate și dornice de o carieră de succes. Au abilități de lider, sunt excelenți companioni, le place să fie în formă.
23-31 decembrie: Măr (Dragoste)
O persoană tăcută, timidă, dar încântătoare și cu o atitudine plăcută. Are un zâmbet cuceritor, este o persoană sensibilă și loială în dragoste. Vrea să iubească și să fie iubită. Este generoasă, talentată, iubește copiii. Are nevoie de un partener afectuos.
Mărul este copacul perfecțiunii, legătura dintre om și natură. Mărul este unul dintrei cei 7 copaci sacri ai celților. Calendarul celtic nu are decât doi copaci care fac fructe (mărul și smochinul). Persoanele născute în această zodie sunt filosofi, nu se îngrijorează, sunt excelenți mediatori. Sunt inteligenți, au darul comunicării și nenumarate alte talente.
Bijuterii copacul vieții
Se spune că dacă porți bijuterii cu Copacul Vieții, te poate ajuta să-ți regăsești puterea interioară și stabilitatea. Orice bijuterie cu simbolul Copacul Vieții te poate inspira și încuraja, reușind să devii mai încrezător în sine.
Purtarea unui pandantiv Arborele Vieții, a unei brățări sau a unor cercei realizați cu simbolul arborelui sacru, vă conferă pe de o parte putere și încredere, pe de altă parte vă încarcă și cu o mai mare responsabilitate. O bijuterie cu Arborele Vieții va fi ca un fel de hartă sacră a peisajului interior, energetic al fiecăruia, pentru a vă ghida prin transformările necesare evoluției.
Copacul Vieții ne învață cum să fim în relații de iubire cu sine, alții și Divinul, cum să ne echilibrăm emoțiile și să trecem de la reactivitate într-o stare de atenție, cum să ne liniștim mintea hiperactivă și să ne deschidem gradul de conștientizare și sentimentul de bucurie extinsă.
Simbolul Arborelui Vieții reprezintă dezvoltarea noastră personală, unicitatea și frumusețea individuală. La fel cum ramurile unui copac se întăresc și cresc spre cer, și noi devenim mai puternici, străduindu-ne să dobândim mai multe cunoștințe, înțelepciune și noi experiențe pe măsură ce trecem prin viață.
Dacă apreciezi informațiile oferite de acest articol, lasă-ne comentariul tău.
Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?
vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri
Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă
afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir
Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții
vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces