Certificatul de deces reprezintă un act de stare civilă care se eliberează de către serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor sau, după caz, la primăria unității administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs decesul ori s-a găsit cadavrul. Certificatul de deces se eliberează, la cerere, oricărui membru al familiei sau altei persoane îndreptăţite ce vor anexa la cerere acte doveditoare.
În acest articol vei afla ce acte sunt necesare pentru obținerea certificatului de deces, precum și pentru eliberarea unui duplicat de pe certificatul de deces.
Constatarea decesului
Decesul va fi constatat de către medicul de familie sau de către medicul legist (poate fi colaborator al firmelor de servicii funerare). În weekend, precum și în perioada sărbătorilor legale decesul poate fi constatat și de către medicii Serviciului de Ambulanță, prin întocmirea certificatului constatator al decesului.
Eliberarea certificatului medical constatator al decesului (CMCD)
Certificatul Medical Constatator al Decesului (CMCD) se ȋntocmește după 24 ore (minim 12 ore în funcție de diagnostic) de la producerea decesului și se eliberează în baza actului de identitate al defunctului.
Obținerea certificatului de deces
Actul de deces se întocmește la S.P.C.L.E.P (Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor) sau, după caz, la primăria unității administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs decesul ori s-a găsit cadavrul.
Declarația de deces, pentru situația în care cauza decesului este naturală, se face în termen de 3 zile de la data încetării din viață a persoanei, de către persoanele prevăzute de lege; în acest termen se cuprinde atât ziua în care s-a produs decesul, cât și ziua în care se face declarația.
Acte necesare pentru obținerea certificatului de deces
Înregistrarea decesului se face în baza următoarelor documente:
- certificatul medical constatator al decesului întocmit şi semnat de către medicul sau cadrul medical sanitar care a făcut constatarea, în care trebuie consemnată cauza decesului, fără prescurtări - original și copie xerox;
- actul de identitate al celui decedat, original și copie xerox;
- actul de identitate al declarantului original și copie xerox;
- certificatul de naştere al decedatului original și copie xerox;
- certificatul de căsătorie al decedatului original și copie xerox;
La înregistrarea decesului unui minor, se va prezenta şi actul de identitate al mamei original și copie xerox.
Livretul militar sau adeverinţa de recrutare, după caz, pentru persoanele supuse obligaţiilor militare (cu vârsta sub 60 de ani).
Când decesul se datorează unei cauze violente, accident, sinucidere, suplimentar se solicită și dovada eliberată de poliţie sau parchet din care să rezulte că una dintre aceste autorităţi a fost sesizată despre deces.
Timpul necesar pentru depunerea/ înregistrarea și eliberarea certificatului este de maxim 60 min (dacă toate actele sunt în regulă).
Termenul limită de înregistrare a decesului
- 3 zile de la data încetării din viaţă, când cauza decesului este naturală
- 48 de ore socotit de la momentul morţii, când decesul se datorează unei sinucideri, accident sau alte cauze violente, precum şi în cazul găsirii unui cadavru
- 24 de ore de la data decesului, pentru copilul născut viu care a decedat înăuntrul termenului de 30 zile;
Nerespectarea termenului de declarare și înregistrare a decesului în termenele legale va conduce la întocmirea actului de deces numai cu aprobarea parchetului (procuraturii).
Care sunt persoanele îndreptățite pentru obținerea certificatului de deces?
- persoana care s-a angajat prin contract că se va îngriji de înmormântare;
- persoana stabilită prin testamentul defunctului;
- în lipsa testamentului, soțul/soția persoanei decedate, care a trăit în aceeași locuință cu persoana decedată în ultima parte a vieții;
- altă rudă apropiată a decedatului, până la gradul al IV-lea inclusiv.
Este foarte important ca, în momentul în care solicitantul se prezintă la SPCLEP sau primărie pentru obținerea certificatului de deces să aibă toate actele doveditoare prin care justifică relația cu decedatul.
De exemplu, dacă solicitantul este fiul sau fiica defunctului din prima căsătorie, defunctul recăsătorindu-se ulterior, solicitantul va avea nevoie și de:
- certificatul de naștere copie și original (pentru a face dovada că este fiul/fiica defunctului)
- actul de divorț al părinților
- certificatul de naștere sau de deces al celuilalt părinte
Eliberarea duplicatului certificatului de deces
Duplicatul certificatului de deces se eliberează de serviciul stare civilă al primăriei care a înregistrat decesul, la cererea oricărui membru al familiei sau altei persoane îndreptăţite. Solicitarea unui duplicat presupune că decesul a fost deja înregistrat şi s-a eliberat deja un certificat de deces.
Duplicatul după certificatul de deces se eliberează persoanelor îndreptăţite, odată cu întocmirea unui certificat de deces în registrele de stare civilă sau ulterior pe baza cererii depuse de titular sau alte persoane îndreptăţite de către serviciul public local de evidenţă a persoanelor sau primăria la care s-a întocmit actul sau care-l are în arhivă.
Persoanele care au domiciliul în alte localităţi din România decât cele în care sunt păstrate registrele de stare civilă şi nu se pot deplasa personal pentru a obţine certificatele de stare civilă pot depune cererea la primăria în raza căreia îşi au domiciliul ori reşedinţa, indicând primăria unde se găseşte actul respectiv şi datele de stare civilă, pentru identificarea acestuia.
Actele necesare pentru eliberarea unui duplicat sunt:
- act de identitate solicitant, original și copie
- timbru fiscal de 4 lei
- cerere tip (vezi: aici)
- procură specială sau împuternicire avocațială (dacă solicitantul este persoană împuternicită sau avocat)
Ce se întâmplă cu actele persoanei decedate?
Ofiţerul de stare civilă, delegat, reţine:
- certificatul medical constatator al decesului;
- actul de identitate al persoanei decedate;
- dovada de la poliţie sau parchet (când este cazul)
Ofiţerul de stare civilă, delegat, restituie declarantului:
- actul de identitate al declarantului;
- certificatele de stare civilă ale persoanei decedate cu menţiunea DECEDAT
Ofiţerul de stare civilă eliberează pe seama decedatului:
- certificatul de deces;
- adeverinţa de înhumare.
Transcrierea certificatului de deces emis în străinătate
Pentru repatrierea unei persoane decedate în străinătate, vei avea nevoie de certificatul de deces și pașaportul mortuar. Cele două documente sunt eliberate de autoritățile din țara în care a avut loc decesul. Fără ele, repatrierea este imposibilă. Odată ce persoana decedată și cele două documente menționate ajung în România trebuie să faci transcrierea Certificatului de deces obținut de la autoritățile străine în registrele de stare civilă române.
Actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite la autorităţile străine, au putere doveditoare în România numai dacă sunt transcrise în registrele de stare civilă române. Aparţinătorul unui cetăţean român care a decedat în străinătate are obligația ca în termen de 6 luni să ceară transcrierea certificatului/ extrasului de deces la Primăria de domiciliu al solicitantului.
Pentru solicitarea transcrierii certificatului de deces, vei avea nevoie să îndeplinești următorii pași:
- se traduce în integralitate certificatul/ extrasul de deces emis în străinătate la un traducător autorizat; certificatul de deces din străinătate se ataşează la traducerea efectuată
- se legalizează traducerea şi copia certificatului/ extrasului de deces (integral) la un notar public
- se fac copii după: certificatul de naştere şi căsătorie al persoanei decedate; cartea de identitate/ paşaportul defunctului; cartea de identitate a solicitantului
Dacă cele de mai sus au fost îndeplinite, iată care sunt actele necesare dosarului pentru obținerea transcrierii certificatului de deces:
- Certificatul/ extrasul de deces multilingv, emis de autorităţile competente din străinătate, care să cuprindă datele corecte ale defunctului – supralegalizat - original şi copie legalizată (la notar);
- Traducerea legalizată a certificatului/ extrasului de deces, făcută în România, la traducător autorizat şi legalizată la notar – original;
- Cartea de identitate a solicitantului (original şi copie);
- Certificatul de naştere şi căsătorie al defunctului (emise în România) – original şi copie;
- Cartea de identitate/ paşaportul defunctului;
- Declaraţie din partea persoanei care declară decesul ori a reprezentantului legal că nu mai există un alt act transcris sau reconstituit
Sper că ți-a fost de ajutor acest articol. Citește și articolul Înregistrarea decesului. Informații succinte despre obținerea documentelor necesare de deces
Lasă-ne comentariul tău și spune-ne ce părere ai despre informațiile primite.
Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?
vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri
Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă
afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir
Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții
vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces