Am tot evitat subiectul acesta deoarece, ca mamă cu doi copii, mi-ar plăcea să știu că nu vor fi nevoiți niciodată să treacă printr-o astfel de experiență. Măcar în perioada copilăriei să fie feriți de astfel de evenimente și să nu sufere nicio pierdere de acest gen. Doar gândul că un copil participă la o înmormântare sau că află despre decesul unui membru din familie sau al unui apropiat, mă înfioară. 

parinti discutii copii moarte deces

Și totuși, moartea este imprevizibilă și ne ia prin surprindere de fiecare dată, indiferent cât de pregătiți credem că suntem uneori sau cât de puternici ne-am considera. Cu cât relația cu cel decedat era mai strânsă, cu atât experiența este mai traumatizantă atât pentru noi, ca adulți, și mai ales pentru copii.

Ne este nouă greu, în calitate de adulți, să acceptăm moartea, dar și mai greu este să le explicăm copiilor că o ființă dragă a dispărut pentru totdeauna din viața lor. Modul în care aceștia reacționează la aflarea unei astfel de vești depinde foarte mult de vârsta și nivelul lor de dezvoltare.

Nu sunt psiholog de meserie, așa că nu voi intra foarte tare în profunzimea acestui subiect, din motive lesne de înțeles. Tratez subiectul bazându-mă pe informațiile descoperite în câteva articole interesante și, totodată, încercând să mă pun în situația în care trebuie să fiu alături de copiii mei într-o astfel de perioadă dificil de gestionat. 

Ce faci când o ființă dragă ție și copiilor tăi trece la cele veșnice? Cum le comunici copiilor această pierdere? Cum îi ajuți să facă față unei astfel de dureri? Iată câteva întrebări la care am încercat să răspund în continuare. 

 

Vârsta copilului contează foarte mult pentru procesul de înțelegere a pierderii.

Dr Lisa Kendall Damour este psiholog clinician american și autor specializat în dezvoltarea fetelor și tinerelor. Conform acesteia, copiii foarte mici (sub 5 ani) sunt extrem de confuzi în ceea ce privește moartea. Nu înțeleg ce este și că este permanentă. Adesea ei nu înțeleg, în totalitate, de ce s-au produs acele schimbări și care este cauza lor. Copiii între 6 și 11 ani au un nivel de înțelegere mai ridicat, încep să pună întrebări și să ceară explicații. Sunt foarte pregătiți să înțeleagă ce anume a produs marile perturbări care îi afectează sau moartea persoanei pe care o iubesc. Uneori putem să le dăm răspunsurile pe care le vor, însă alteori nu putem face asta, și acest lucru poate fi foarte greu pentru ei. (sursa: aici).

 

Fii empatic și sincer cu copilul, indiferent de vârsta acestuia.

O asemenea veste trebuie comunicată copiilor în mod afectuos, cu deosebit de multă răbdare și cu explicațiile cuvenite. E important să fim pregătiți să răspundem la întrebări, simplu și direct. Evitând subiectul, putem face mai rău. Copiii simt când ceva nu este în regulă și pot alege chiar să se închidă în sine sau să își modifice comportamentul. Pe de altă parte, oferă-i copilului doar informațiile de care are nevoie și pe care le poate înțelege.

 

Încurajează copilul să își exprime gândurile și sentimentele.

Este util şi sănătos pentru copil să-l încurajăm să-şi exprime gândurile şi sentimentele (într-un desen, o scrisoare), mai degrabă decât să evităm să-l expunem unei astfel de situaţii. Decizia unor adulți de a retrage copilul din activitățile curente, pe motiv că așa îl protejează, îi poate face mai mult rău decât bine. 

 

Păstrează rutina cu care este copilul obișnuit.

Așa cum precizam mai sus, să retragi copilul din activitățile de zi cu zi, să îl ferești de socializarea cu ceilalți copii din diverse motive sau să îi schimbi programul brusc încărcându-l cu alte sarcini pot afecta negativ starea copilului. Categoric acesta are nevoie de sprijinul tău și de timp pentru a trece prin această perioadă, dar asta nu înseamnă să îi întrerupi rutinele cu care era obișnuit.

 

Validează emoțiile trăite de copil.

Durerea și suferința sunt trăiri pe care le avem cu toții. De plâns, plâng și adulții, nu doar copiii. Astfel, modul în care tu îți exprimi suferința și dorul pentru persoana pierdută îl va face pe copil să înțeleagă că este normal ceea ce simte el și că nu este vinovat de aceste sentimente. Ele fac parte din viața noastră și trebuie să le facem față cu curaj.

 

Lasă copilul să vorbească despre moarte.

E dificil, dar e perfect normal. Copiii încearcă să înțeleagă ce înseamnă moartea celui sau celei care reprezenta o importantă parte din viața lor așa că fie pun întrebări și cer explicații, fie fac tot felul de analogii sau dau exemple de situații prin care au trecut alți copii care s-au confruntat cu o asemenea pierdere. Ai răbdare și ascultă-l, îi va face foarte bine. 

 

Ai grijă și de tine, nu doar de copil.

Este foarte bine să te intereseze starea copilului tău, dar nu îți neglija propriile nevoi. Și tu ai nevoie să îți recapeți puterile, ai nevoie să plângi, poate să stai singur/ă o scurtă perioadă etc. Gândește-te că starea ta îl influențează în mod direct pe copil, așa că în această perioadă e important să faceți front comun și să vă ajutați unul pe celălalt.

 

Folosește-te de jocuri și povești.

În căutările mele despre ce idei de jocuri sau povești să prezint ca sugestii pentru părinții care vor să fie alături de copiii lor într-un asemenea moment, am găsit un articol pe site-ul https://www.scarymommy.com și îți voi enumera câteva idei de interesante de activități care să ajute copiii să facă față decesului unui apropiat:

 

Termină propoziția

Copilul este invitat să termine o propoziție pe care o începi tu, fie oral, fie în scris, de exemplu:

  • Lucrul care mă întristează cel mai tare este …..
  • Dacă aș putea vorbi cu ….(cel/cea care a decedat) , i-aș spune …..
  • Cea mai neplăcută amintire este …
  • Dacă aș putea schimba lucrurile, aș ….
  • Când sunt singur/ă …..

 

Înainte și după

Copilul este rugat să împartă o foaie în două și pe o parte să deseneze cum arăta familia înainte și pe cealaltă parte cum arată acum (fără persoana decedată).

 

Creează o cutie cu amintiri

Pune-l pe cel mic să creeze o cutie cu amintiri în care să pună tot felul de obiecte care îi aduc aminte de cel pierdut. (suveniruri, poze, cărți, desene etc)

 

Scrie o scrisoare

Dacă cel mic ar fi vrut să îi mai spună câte ceva celui sau celei care nu mai este alături de el, atunci îi poți spune că poate să îi scrie o scrisoare. În acest fel, își poate așterne gândurile pe hârtie sau îl poți ajuta tu să facă asta, dacă este prea mic să scrie.

 

Plantează o floare

Plantaţi împreună o floare sau un copăcel în amintirea celui pierdut şi îngrijiţi împreună plăntuţa.

 

Desenul ajută

Încurajează copilul să picteze, să deseneze, să scrie ceea ce simte, și apreciază-i lucrările. 

 

Citește o carte anume

Dacă cel mic avea o rutină cu persoana pierdută și obișnuiau să citească o anume carte, atunci poate ar fi bine să continui această rutină, bineînțeles dacă nu îl afectează. 

Iată și câteva idei de cărți pentru copii care tratează acest subiect și care te pot ajuta și pe tine să le explici mai ușor despre pierdere și moarte și despre cum să depășească această perioadă:

    • Bunica atinge stelelevezi aici
    • Bunicule, ce se întâmplă când murim?vezi aici

Cere ajutor specializat.

Consider că dacă simți că situația a scăpat de sub control și nu știi cum să gestionezi această perioadă, nu este nicio rușine să ceri ajutor unui specialist. Există riscul ca o asemenea traumă pentru copil să declanșeze o depresie, copilul să devină din ce în ce mai trist, mai deprimat, iar tu nu vei ști ce să faci. Copii pot suferi de depresii severe care necesită anumite forme de tratament și intervenții din partea medicilor sau a altor persoane din domeniul medical. Cere ajutor și fii alături de copil!

Moartea este greu de îndurat, la orice vârstă. Amintește-ți că, în calitate de părinte, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să rămâi sincer cu copilul tău, să îi acorzi timpul și liniștea necesare să pună întrebări și să primească răspunsuri. Arată-i că îl iubești și că îi ești alături ori de câte ori are nevoie de sprijin. 

Sigur, toate acestea pot părea greu de făcut când propria durere te copleşeşte, dar nu uita, în ochii copiilor, părinţii sunt atotputernici şi aşa trebuie să rămână. Dumnezeu să te ajute pe tine și familia ta să treceţi cu bine peste momentele grele. 

Lasă-ne comentariul tău dacă vrei să ne împărtășești și alte idei despre cum îți poți ajuta copiii să facă față pierderii unei ființe dragi.

Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?

vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții

vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces