Transilvania deține cu siguranță unele dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România, încărcate de istorie și cultură. Aici vei găsi majoritatea bisericilor fortificate din România, unele dintre ele aparținând patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea au o istorie fascinantă și o valoare arhitecturală imensă. 

biserici fortificate din romania

Bisericile fortificate au fost construite începând cu secolul XII de către sașii transilvăneni ca urmare a invaziilor otomanilor și tătarilor și cu scopul de a proteja locuitorii. Fiecare sat săsesc din Transilvania a creat fortificații puternice în jurul bisericii principale a așezării. Aceasta era înconjurată de turnuri de apărare, bastioane și poduri turnante. De asemenea, în cadrul bisericilor existau și depozite pentru păstrarea în siguranță a bunurilor și proviziilor de alimente ale sătenilor. 

În Transilvania, există astăzi aproximativ 150 de biserici fortificate bine conservate, dintre care șapte au primit statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO în 1993. Află care sunt cele mai importante biserici fortificate din România.

Biserica Fortificată din Biertan

La doar 30 km de Sighișoara, în satul Biertan, Biserica Fortificată Biertan este una dintre cele mai bine conservate și impresionante ca dimensiuni. A fost construită la începutul secolului XVI și a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, pe lista monumentelor istorice.

Biserica evanghelică Biertan a fost construită în stil gotic târziu pe fundaţiile unei construcţii romanice anterioare. Remarcabil în biserică este impozantul altar cu cele 28 de scene pictate, cel mai mare din țară, realizat de meșterii din Viena și Nurnberg. De asemenea, privirea îți este acaparată de amvonul din secolul XVI, stranele realizate artistic în relief plat, covoarele anatoliene şi impresionanta uşă a sacristiei. 

Biserica este înconjurată de 3 incinte, 6 turnuri de apărare şi 3 bastioane. Bastionul de est, cunoscut sub denumirea de închisoarea matrimonială, era destinat cuplurilor căsătorite care intenționau să se despartă. Aici, într-o mică încăpere numită carceră, soții erau închiși o perioadă împreună. Aveau la dispoziție o singură farfurie, o singură lingură, o singură cană și un singur pat. Se spune că pe perioada celor 300 de ani cât a funcţionat “închisoarea maritală” doar o singură pereche a divorțat. În prezent aici s-a amenajat un muzeu.

Biserica Fortificată din Viscri

Biserica evanghelică din satul Viscri, județul Brașov, datează din secolui XIII și a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în anul 1999. Renumele bisericii este datorat și Prințului Charles care deține o proprietate în acest sat. 

Biserica a fost construită în stil gotic, întărită cu ziduri de apărare, bastioane și turnuri, menite a o proteja de atacurile otomanilor. Biserica are o capelă minunată și un mic muzeu la fața locului care prezintă modul de viață săsesc. Aici sunt expuse obiecte de mobilier, unelte lucrate manual, piese de broderie rafinate, precum și îmbrăcăminte tradițională.

În biserică întâlnim o orgă veche de peste 300 de ani. De asemenea, poți admira o mulțime de artefacte, precum cupa de aur din secolul al XIX-lea. Printre alte atracții se numără muzeul Muzeul Obștii și Camera Slăninei. Cine dorește o panoramă splendidă a satului Viscri poate urca în turnul principal al bisericii. 

Biserica Fortificată din Prejmer

Biserica Fortificată din Prejmer, supranumită și Bijuteria Transilvaniei, este una din cele mai bine păstrate monumente medievale din Europa unde sunt adăpostite o mulțime de obiecte de artă. Este cea mai veche biserică gotică din România construită într-un stil defensiv perfect, aceasta fiind explicația pentru care a rezistat la peste 50 de asedii de-a lungul timpului. Construcția impresionantă este împrejmuită de ziduri înalte de 12 metri înălțime și 4 metri grosime.

Dacă ajungi la Cetatea Prejmer care adăpostește Biserica Fortificată te poți plimba pe coridorul interior din zidurile cetății. Poți vedea fosta magazie fiscală în care astăzi funcționează un muzeu mic precum și casa sfatului, astăzi loc pentru slujbe în timp de iarnă. Pe partea interioară a zidului de apărare a cetății sunt construite pe 3 – 4 nivele ~ 275 camere de locuit. Accesul se face pe scări și galerii de lemn. Aici erau păstrate proviziile de grâne, slănină și bunurile de valoare. Existau și două “camere de școală”, ceea ce înseamnă că și în timp de război procesul de învățătură nu era întrerupt. 

Biserica Saschiz și Turnul cu ceas din Satul Saschiz

Biserica evanghelică fortificată din Saschiz este una dintre cele șapte biserici fortificate din țară din cadrul patrimoniului UNESCO, alături de cele din Prejmer, Valea Viilor, Viscri, Calnic, Darju, Biertan. Biserica și Turnul de apărare (sau cu ceas) datează din secolul al XV-lea. Turnul înalt de zece metri este reprezentativ pentru construcțiile medievale ale României, numărându-se printre cele mai atrăgătoare. Totodată poți urca la orgă, una dintre cele mai mari din Transilvania ce a fost adusă din Brașov în 1788.

Biserica Fortificată de la Câlnic

Cetatea Câlnic este situată la 3 km de autostrada dintre Sebeș și Sibiu, în mijlocul unui sat fermecător. Construită inițial ca reședință nobiliară, la mijlocul secolului al XIII-lea de către comitele Chyl de Kelling, Cetatea din Câlnic a fost concepută cu un donjon folosit ca locuință, înconjurat de ziduri masive, ce formau o incintă ovală, cu un turn spre sud și un turn al porții, pe latura nordică. Sistemul de apărare era întregit de şanţul cu apă ce înconjura cetatea.

La inceputul anilor ’60, Cetatea a trecut printr-o etapă de restaurare și ulterior, în 1995, a fost preluată spre îngrijire de către Asociatia “Ars Transilvaniae” România, care i-a conferit o funcțiune culturală. Aici se desfășoară, în prezent, concerte și audiții de muzică medievală, renascentistă sau barocă, se organizează simpozioane, expoziții, diverse spectacole. În 1999, edificiul a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Multe dintre cămările cetății s-au păstrat, fiind funcționale și astăzi. Turnul donjon are o înălțime de 27 metri, la parterul său aflându-se pivnița. În acest moment turnul donjon a fost amenajat ca muzeu și adăpostește colecții de artă populară și medievală: icoane pe sticlă, ceramică sau lemn, costume populare, piese de mobilier, diverse obiecte metalice, tipărituri vechi. În pivniță este amenajată o expoziție de obiecte și unelte folosite în domeniul viticulturii.

Biserica Fortificată de la Dârjiu

Biserica Unitariană din  Dârjiu, județul Harghita, este una dintre cele mai reprezentative biserici fortificate secuiești. Biserica adăpostește un valoros ansamblu de pictură murală din secolul al XV-lea, dintre care fără îndoială cea mai importantă este seria de picturi care prezintă legenda Sfântului Ladislau, care a fost realizată în anul 1419. Zidul bisericii este interesant pentru că pe partea interioară s-au construit hambare, unde sătenii puteau să-şi păstreze bunurile şi unde erau depozitate cerealele.

Biserica are încăperi de peste 5 m înălțime și ziduri groase care determină menținerea unei temperaturi constante în interior, indiferent de anotimp. De sute de ani sătenii își depun aici proviziile de carne afumată și slănină, motiv pentru care biserica mai este cunoscută și sub denumirea de Cetatea Slăninilor. ​​Fiecare familie din sat are cel puțin un cui de lemn în turnul unde se depozitează carnea, cârnaţii, slana şi şuncile afumate. Cuiele se moștenesc din generație în generație și nu se înstrăinează, numărul de cuie deținut indicând statutul social al familiei respective.

În fiecare miercuri, la cântatul cocoşilor - conform regulilor instituite în epoca medievală, în vigoare şi astăzi - clopotul începe să bată, anunţând sătenii că se deschid porţile cetăţii şi pot veni să îşi facă provizii pentru o săptămână. (sursa: aici).

Biserica Fortificată din Valea Viilor

Biserica a fost contruită în secolul XIV, în stil gotic, înconjurată cu ziduri şi turnuri de apărare pentru a face faţă invaziilor necontenite. Astăzi se mai păstrează 4 turnuri şi zidurile înalte de 6-7 m, prevăzute cu metereze. În biserică există numeroase obiecte deosebit de valoroase precum stranele de la 1528, altarul din 1779, orga din 1807 şi baldachinul amvonului datat în 1746. Un alt element important al acestei biserici este hersa (grătarul metalic care închidea intrarea cetății), aflată deasupra portalului de nord, care s-a păstrat intactă din 1525. În 1999, această biserică a fost trecută pe lista monumentelor protejate de UNESCO. 

Biserica Fortificată de la Harman

Biserica fortificată Harman (județul Brașov) a fost construită în secolul XIII, iar istoria ei este legată de prezența Ordinului Cavalerilor Teutoni.

A fost desemnată monument istoric. Biserica poate fi vizitată alături de turnul capelă, cămări, turnul clopotniță, muzeul etnografic, fortificația cu zidurile de apărare.

Altarul a fost construit în stil baroc, iar orga funcționează și în prezent. O caracteristică a bisericii Harman sunt băncile din centru destinate femeilor căsătorite, confecționate din grinzi de brad și fără spătar, așa cum impunea portul. Interiorul este decorat cu covoare cu motive orientale.

Biserica Fortificată din Archita

Construită în secolul al XIII-lea, Biserica Fortificată din Archita, județul Mureș, nu este la fel de renumită precum Biserica din Valea Viilor sau Viscri, dar impunătoare prin complexitatea și dimensiunea fortificațiilor sale. Biserica este apărată de două ziduri de fortificaţie şi şapte turnuri de apărare. Părţi ale drumului de strajă din lemn se mai păstrează şi azi. Din clopotnița masivă se pot observa împrejurimile până departe. După incendiul din 1748, care a distrus şi satul, biserica a fost refăcută în forma ei actuală. Din acea perioadă datează şi mobilierul baroc: tribunele laterale, tribuna orgii, orga însăşi construită de celebrul Samuel Maetz, altarul şi amvonul realizate de meşterul Philippi din Sighişoara. (sursa: aici)

Biserica Fortificată din Cisnădie

Biserica evanghelică fortificată, cu hramul Sf. Walpurga, a fost construită la începutul secolului al XIII-lea ca bazilică romană cu trei nave. În a doua jumătate a secolului al XV-lea și începutul secolului XVI biserica a fost construită în stil gotic. A fost fortificată după atacul turcesc din 1493. Turnul central a fost supraînălțat și dotat cu metereze și s-au construit două bastioane. Biserica a fost înconjurată de trei centuri de ziduri cu coridoare de apărare, turnuri, bastioane precum și șanțuri ce puteau fi umplute cu apă.

O parte din turnuri s-au păstrat până în zilele noastre: "Turnul Paznicului", "Turnul Primăriei", "Turnul Slăninei", "Turnul Faurilor de Seceri", "Turnul Școlii" și turnul situat în grădina parohială. În biserică se păstrează un clopot din 1664, o cristelniță gotică din bronz și porțile altarului vechi în stil baroc.

Biserica Fortificată de la Batoș

Biserica evanghelică din Batoș a fost clădită între anii 1380 și 1450 și a fost construită în stil gotic. Zidul de fortificație are 1.70 m, fiind construit în 1636.

După un incendiu devastator în 1728, biserica a fost refăcută abia în 1781-1782. Galeriile s-au înălțat, iar bolta s-a construit în stil rococo. Orga datează din 1902 și altarul neogotic din 1867. Cele 3 statui de pe altar îi reprezintă pe Isus Cristos, și pe apostolii Ioan și Matei. Altarul este împodobit și cu un tablou după Leonardo da Vinci din 1868. Ceasul ce înfrumusețează turnul de 40.7m a fost construit în 1888. (sursa: aici)

Biserica Fortificată din Apold

Biserica evanghelică fortificată din Apold, județul Mureș, a fost construită în secolul al XIII-lea și figurează pe lista monumentelor istorice 2010. Inițial a fost înălțată ca o bazilică fără turn, iar ulterior, în secolul XV, sașii au transformat-o într-o biserică gotică alături de care au construit și o clopotniță. Turnul de poartă se numește Haferturm, adică Turnul Zabos, celălalt turn poartă denumirea de Wisserturm, adică Turnul Alb. În secolul XVII biserica a fost renovată de două ori, iar în anul 1723 cloptnița a fost prevăzută cu un ceas în care apare o statuie de lemn la fiecare oră fixă. Orga aflată deasupra altarului bisericii a fost realizată de meșterul Johann Theiss în anul 1821. 

Biserica Fortificată din Zăbala

Biserica Reformată din Zăbala este una dintre cele mai mari clădiri istorice care s-au păstrat pe teritoriul celor Trei Scaune (Covasna, Brașov, Bacău și Vrancea). Edificiul păstrează elemente sculptate gotice și renascentiste. Biserica servea și ca o fortăreață, ea fiind înconjurată de un zid circular, întărit cu turnuri.

Situată de-a lungul străzii principale, orientată spre est-vest, Biserica Reformată este un monument caracteristic al arhitecturii gotice târzii din Transilvania, din secolul al XV-lea. Se presupune că biserica datează din era arpadiană şi a fost reconstruită după cutremurul devastator din 1473. Prezintă valoare arhitecturală cadrul din piatră, frumos sculptat, în stil renascentist, al uşii de la intrare, tabernacolul arcuit, în stil gotic, piatra-consolă reprezentând un chip sculptat, şi înainte de toate, tavanul compus din 124 de casete pictate şi picturile florale pe lemn de pe balustrada balconului de la orgă din 1772.

Este o adevărată plăcere să vizitezi aceste biserici și să te scufunzi odată cu amintirile lor în istoria acestor locuri. Mulți turiști ce vin din toate colțurile Europei le calcă pragul, în special sașii din Germania care își aduc copiii să le cunoască trecutul. Aceste locuri fac parte din istoria noastră, istoria României, ce a rămas săpată pe pereții acestor biserici.  

Dacă ți-a plăcut acest articol, lasă-ne un comentariu mai jos.

Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?

vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții

vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces