Decesul este întotdeauna un eveniment tragic, la care de cele mai multe ori nu ne așteptăm sau pentru care nu ne pregătim dinainte. Durerea lăsată în urmă de pierderea persoanei dragi este foarte mare, iar despărțirea de aceasta este îngrozitor de grea. Pregătirea celor necesare pentru înmormântare presupune parcurgerea unor etape anevoioase, care implică multă birocrație, stres și timp pe care nu îl ai la dispoziție. De aceea, sprijinul venit din partea unei firme de pompe funebre se dovedește a fi de mare însemnătate.
Majoritatea familiilor care trec prin clipele dureroase marcate de pierderea unui apropiat preferă să aleagă o agenție de servicii funerare care să preia toate sarcinile unei înmormântări chiar din momentul în care are loc decesul. De ce? Deoarece timpul pe care îl au la dispoziție pentru organizarea unui astfel de eveniment este extrem de scurt, iar gândirea rațională este aproape inexistentă în astfel de momente în care tristețea și durerea invadează sufletele celor îndoliați.
Pe site-ul condoleante.ro găsiți un articol despre câteva sugestii pe care ți le oferim pentru a alege firma de servicii funerare potrivite. Găsești articolul aici.
Așadar, presupunem că ai ales firma potrivită, cu experiența necesară și că ai încredere în aceasta. Atunci următorul pas este să știi ce întrebări să îi adresezi reprezentantului firmei astfel încât să te asiguri că totul va decurge corespunzător și că nu există neclarități.
1. Ce înseamnă servicii funerare complete?
Majoritatea firmelor de pompe funebre menționează că oferă servicii funerare complete. Roagă reprezentantul firmei cu care ai luat legătura să îți detalieze puțin ce presupune acest aspect și în ce constau serviciile de care vei avea parte. În astfel de momente greu încercate, ultimul lucru de care ai nevoie este descoperirea pe ultima sută de metri a unui lucru de care ar fi trebuit să te ocupi personal, deoarece serviciul respectiv nu este acoperit de firma pompe funebre cu care colaborezi.
2. Ce pachete funerare oferă agenția de pompe funebre?
Dacă persoana decedată este pensionară, dacă decesul a avut loc la spital sau dacă decedatul și-a dorit incinerarea, pentru toate aceste aspecte o firmă de pompe funebre ar putea să îți ofere un anumit pachet funerar. De aceea, este bine să întrebi și să afli în ce constă acesta.
3. Cât mă costă înmormântarea?
Cred că asta e printre primele întrebări apărute atunci când are loc un astfel de eveniment și pentru care, evident, te interesează un răspuns cât mai exact pentru a ști la ce să te aștepți. Prețurile pe care o firmă de pompe funebre le practică diferă în funcție de compania cu care alegi să lucrezi, dar și de dorințele sau de posibilitățile clienților. Cere companiei respective să îți prezinte toate pachetele funerare și, de asemenea, asigură-te că ai oferit și tu toate informațiile și nevoile pe care le ai pentru organizarea înmormântării.
4. Cum aleg sicriul?
Firmele de servicii funerare oferă o gamă vastă de modele de sicrie, pentru toate bugetele și preferințele. Ce anume trebuie să știi înainte de a achiziționa un sicriu și ce trebuie să conțină un sicriu complet echipat am detaliat aici.
Decizia ta devine extrem de îngreunată, tocmai pentru că nu ai nici cea mai vagă idee în legătură cu cel pe care să îl achiziționezi. Oferind toate detaliile firmei de pompe funebre cu care ai ales să lucrezi, vei reuși să obții răspunsul la această întrebare. Ai nevoie doar de un reprezentant al firmei care să te consilieze în acest moment dificil, să știe să obțină răspunsurile necesare de la tine astfel încât, la final, să puteți alege împreună modelul de sicriu potrivit.
5. La ce costuri m-aș mai putea aștepta în afară de cele ale pachetului funerar ales?
Prețul final pe care îl plătești va depinde și de modelul de sicriu ales, de tipul ceremoniei, de modul în care are loc transportul, de aranjamentele florale cumpărate, precum și de alte servicii conexe (gropari, manipularea sicriului, îmbrăcămintea pentru decedat, frigiderul mortuar etc).
6. Agenția de pompe funebre se ocupă de toate serviciile sau are și colaboratori?
În momentul în care discuți cu reprezentantul agenției de pompe funebre alese, interesează-te dacă toate serviciile funerare despre care ați discutat sunt oferite de către aceasta direct sau există și colaboratori cu care lucrează pe partea de catering, de exemplu, aranjamente florale sau chiar transport. Este important să cunoști aceste detalii și, eventual, să te asiguri că și acești colaboratori prezintă încredere și că ai datele lor de contact.
7. Ai nevoie de un loc de veci. Te poate ajuta agenția de pompe funebre?
Din păcate, decesul de cele mai multe ori te ia pe nepregătite și nu sunt puțini aceia care nu au un loc de veci atunci când se întâmplă un asemenea eveniment. Așa că aceasta este o întrebare la care te poate ajuta agenția de pompe funebre, sau nu. Deoarece, nu toate firmele oferă acest serviciu, însă te pot îndruma.
8. Ce trebuie să facă familia pentru înmormântare?
În special în cazul celor asigurați în sistemul medical de stat, agenția de pompe funebre la care ai apelat îți va transmite imediat ce ai contactat-o tot ceea ce trebuie să pregătească familia. Este vorba despre cartea de identitate a decedatului, actele medicale, certificatul de naștere și dacă este cazul, talonul de pensie, cu ajutorul cărora agenția de pompe funebre poate înfăptui demersurile necesare. În principiu, dacă agenția la care ai apelat oferă toate serviciile, nu ai prea multe de făcut. Dar dacă mai sunt aspecte pe care trebuie să le rezolvi tu, atunci consultă-te cu agenția respectivă (de ex. cumpăraturi haine pentru decedat, colivă, lumânări, organizarea parastasului etc).
9. Cum procedez dacă decesul a avut loc în altă țară?
În această situație, interesul tău este să aduci corpul defunctului înapoi în țară pentru a îi organiza ceremonia de înmormântare. Așadar, vei apela la o firmă de repatrieri care îți va solicita câteva informații și va prelua imediat cererea ta. Prin apelarea la o companie specializată în transport funerar internațional, te vei elibera de grija întocmirii acestor documente, precum și de obținerea autorizației de transport. Nici nu va fi necesară deplasarea ta în țara în care s-a produs decesul.
10. Unde va avea loc parastasul și ce se va da de pomană?
Majoritatea agențiilor de pompe funebre au incluse în serviciile lor și organizarea parastasului și realizarea de pachete alimentare pentru pomană. Așadar, o întrebare pe care i-o poți adresa acesteia este cea legată de meniu și componența pachetelor. Evident, dacă ai anumite solicitări speciale de meniu, e bine să întrebi dacă îți pot fi onorate sau nu.
Așa cum am mai precizat, o firmă de pompe funebre are rolul de a îți prelua de pe umeri povara organizării unei înmormântări, permițându-ți astfel ție să stai alături de cei dragi și să îți iei rămas bun așa cum se cuvine de la cel trecut la cele veșnice. Cu o informare corectă în prealabil în ceea ce privește alegerea firmei și cu obținerea tuturor răspunsurilor la întrebările tale, vei putea să oferi celui decedat o înmormântare lipsită de probleme. Doar niște profesioniști vor putea prelua stresul și alergătura generate de un asemenea eveniment și vor ști cum să-l gestioneze și să-l organizeze.
Comentarii
Articole recomandate
10 întrebări frecvente despre parastase și pomeni
află răspunsul la cele mai frecvente întrebări legate de parastas și pomană
Ce documente sunt necesare autorizării prestatorilor de pompe funebre?
Află ce înseamnă pompe funebre, care sunt autorizațiile, documentele și actele necesare pentru a înființa o firmă de pompe funebre. Vezi detalii!
20 întrebări frecvente despre incinerarea umană
Incinerarea umană reprezintă o practică foarte veche în istoria omenirii. Vezi răspunsurile la cele mai frecvente 20 de întrebări legate de incinerare!