Parohia Sfântul Dimitrie

Despre noi vezi date de contact

Istoric

Parohia aceasta a luat fiinţă în octombrie 2001, prin unirea Parohiilor 4 şi 6 ale Caransebeşului. În iulie 1989 s-a încheiat un acord scris între Parohia Ortodoxă Română a Caransebeşului şi Parohia Evanghelică din Caransebeş, prin care Parohia Ortodoxă a închiriat lăcaşul de cult evanghelic spre a săvârşi serviciile religioase pentru credincioşii din acest cartier. Cei patru preoţi: protopop Dimitrie Grama, Ioan Cocârlă, Dimitrie Negrei și Pavel Curuți, au săvârşit prin rotație sfintele slujbe, în duminici şi sărbători, în acest lăcaş sfinţit, care a primit hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Odată cu împărţirea Parohiei Caransebeşului în 8parohii, biserica evanghelică a fost dată în folosinţă Parohiilor 4 și 6 din Caransebeş. Acum biserica primeşte hramul „Sfântul mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”. În anul 1996 biserica a fost reparată în exterior de către credincioşi. Pr. Negrei Dimitrie împreună cu Consiliul Parohial au luat hotărârea să construiască o biserică în zona Cazărmii, unde în cele din urmă s-a obţinut teren, lângă Şcoala Generală nr.8 din Caransebeş. Lucrările de construcţie au început în anul 2005.

Prin unirea celor două parohii în decembrie 2006, s-a pus accentul pe construirea bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, începută la data de 22.09.2005, paroh fiind pr. Negrei Dimitrie.Biserica a fost ridicată până la înălţimea de 7 metri, de unde se înalță cupola și cele 3 turnuri. Are o lungime de 24 m și o lăţime de 9 m. Lucrările au continuat prin tencuirea interioară, acoperirea provizorie, pavarea cu gresie, începându-se săvârşirea sfintelor slujbe în biserica nouă cu data de 15.08.2013, miercurea şi vinerea, iar în 07.09.2013 s-a săvârşit prima Sfântă Liturghie Arhierească, aducându-se icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Călugăra.

Biserica este construită din cărămidă și beton  în formă de cruce, având 24m lungime și 8 lățime, iar în dreptul absidelor 10 m lățime. În prezent se află în curs de pictare.

Lista preoților: Negrei Dimitrie (1996-2015), Nicolae Laţchescu (1997-2001), Ioan Mezinca, Viorel Râncu, Constantin Train,  Marius Alba, Ioan Turnea (2001-2013), Laurenţiu Iacob (2013-prezent), Pr. Liviu Florin Muntean (2019 – prezent).

La iniţiativa pr. Dimitrie Negrei, în anul 1997 a luat ființă corul mixt pe 4 voci, dirijat şi instruit de doamna profesoară Maria Poneţchi, absolventă a Academiei de Muzică din Cluj. Corul poartă numele de Corul Ioan Teodorovici. În fiecare an, părintele Dimitrie Negrei a organizat pelerinaje la mănăstirile din ţară, la care au participat membrii corului şi alţi credincioşi. La parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie” şi-a desfăşurat activitatea şi Liga Tineretului Ortodox Român, o perioadă de timp. Sub îndrumarea pr. Dimitrie Negrei, membrii L.T.O.R. au făcut pelerinaje la mănăstirile din ţară şi din Republica Moldova, au susţinut concerte, înfiinţându-se un cor al ligii, care dădea răspunsuri la sfintele slujbe în pelerinaje; aceiași tineri au susţinut piese religioase, au organizat festivalul „Filocalia” în fiecare an, având invitaţi profesori şi duhovnici renumiţi din ţară etc.

Preoţii depun activităţi pastoral-misionare, cultural-filantropice şi catehetice. Parohia ajută financiar și moral pe cei ce au nevoie de sprijinul „fraților întru Hristos“. Pe urmă, corul Parohiei participă la seri duhovniceşti și în parohiile din jur, dând răspunsuri la serviciile religioase. Preoţii încearcă să atragă tineri la strana bisericii, învăţându-i cântarea psaltică.