Parohia Negustori

Despre noi vezi date de contact

Mijloace de transport: 

Autobuz: 137, 336, 381, 605, 783
Metrou: M1, M2, M3
Tramvai: 21
Troleibuz: 61, 69, 85

Istoric

Parohia Negustori, aparținând de Protoieria Sector 3 Capitală, este situată în centrul Bucureștiului, între Calea Călărașilor la sud, Calea Moșilor la nord și Bulevardul Hristo Botev la vest. Era cunoscută Biserica acestei parohii sub numele de „Biserica din Târgul de afară”, adică de la marginea orașului. Cu timpul, mărindu-se numărul caselor și al altor construcții, Biserica Negustori și Parohia Negustori se încadrează ca fiind centrale.

Biserica Negustori este veche, amintită în documentele (manuscris A) 545 fila 181 anului 1665 aprilie 24[1], unde se arăta că avea clopotniță, iar în 1671 august 1 este numită „Biserica Negustorilor”, pentru că era folosită și cercetată de negustorii care veneau din Bizanț, Grecia etc. cu marfă și afaceri către Viena, Berlin, Varșovia și alte părți din apusul Europei.

În forma exterioară de azi datează din 1725-1726, când este reconstituită din cărămidă, în locul celei din lemn ce a ars în 1718, sub domnitorul Nicolae Mavrocordat.

După cutremurul din 1836 ce a dărâmat toate turlele de biserici din târgul Bucureștilor, ctitorul Bisericii Negustori este Marele Aga Manuil Serghiad, care a reparat-o în parte, a restaurat-o cu cheltuiala sa (turla, uși, ferestre noi, zugrăvit). Aga Manuil Serghiad este înmormântat în pridvorul Bisericii, în partea de sud.

Între anii 1867-1870, i se face a doua reparație, i se înlocuiește șindrila cu tinichea și i se face a doua mare turlă, cea a Pantocratorului (conform Arhivei Naționale).

La 1888, este din nou reparată și înfrumusețată. I s-au lărgit ferestrele în forma de azi, i s-a închis pridvorul cu geamuri fixate în rame de fier, lucru binevenit pentru conservarea picturii de mare valoare, făcută în frescă de marele pictor Pârvu Mutu și de ucenicii săi. Repararea și înfrumusețarea au fost făcute cu cheltuiala lui Emanoil Protopopescu Pache, primar al Capitalei, fiu al protopopului Iancu, fost slujitor al Bisericii Negustori.

Biserica este restaurată în 1924-1930, iar în 1942 i se fac alte reparații, în urma cutremurului din noiembrie 1940.

Biserica a fost consolidată și reparată la exterior, până la înălțimea de 8 m, în anul 2002 (iunie-decembrie), cu cheltuiala enoriașului Constantin Henry Rătescu și a soției sale Simona-Mihaela (peste patru sute cinci zeci de mii lei).

Localizare pe hartă