Parohia Buna Vestire

Despre noi vezi date de contact

Biserica este deschisa in fiecare zi de la 08:00 - 20:00 (vara) 08:00 - 19:00 (iarna).

Program liturgic:

Marti:         16:00 – Pelerinaj virtual
Miercuri:    16:00 – Slujba Acatistului Sf. Cruci
                            – Seri Filocalice
Vineri:        10:00 – Slujba Sf. Maslu
                  16:00 – Vecernie, Acatist și Slujba Litiei
Sambata:   08:00 – Sfânta Liturghie si Parastas
                  16:00 – Vecernie
Duminica și în toate zilele de sărbătoare:
                  08:00 – Utrenia, Sfânta Liturghie

Istoric

Începând de la complexul comercial Orhideea, Calea Giulești străbate întreg cartierul cu același nume. Pe partea stângă a ei, dincolo de podul Grant, se zărește un turn-clopotnță, în stil neobrâncovenesc, cu două niveluri. Turnul a fost construit în anul 1995 și constituie un element deosebit pe aceast arteră. Trecând pe sub arcada turnului, se pătrunde într-o incintă cu vegetație bogată care cuprinde în partea nord-vestică biserica cu hramul ”Buna-Vestire” și casa parohială, iar pe latura de sud-est, o capelă mortuară.

În anul 1915, pe aceste locuri se afla cătunul “Principele Carol I”, care aparținea de comuna Militari, Județul Ilfov. Nicolae Dumitrescu (zis Lăptarul) și alți locuitori, cu actul 7781/1915 au donat pământul necesar construirii unei biserici cu hramul Buna Vestire. Între 1921-1923 prin strădania preotului Ioan Ghiorghiade (macedonean refugiat, îngropat lângă Sf. Altar) se construiește biserica. Este pictată în timpul preotului N. Angelescu, între anii 1929-1930, de către pictorul N. Colonțiu.

Între anii 1969 – 1981, s-au făcut lucrări de consolidare a cafasului și turlei și se reface interiorul și exteriorul bisericii în timpul preoților Ioan Pănoiu și Lefter Anatolie, iar în 1988-1989 se revizuiește și se vopsește acoperișul, iar exteriorul se face în praf de piatră de noul Pr. Paroh Gheorghe Lucian.

În anii 1960, un bloc cu apartamente cu 8 etaje a fost construit chiar lângă fațada vestică a bisericii, agresând-o vizual, chiar dacă înălțimea bisericii este aproape egală cu cea a blocurilor din jur (știrbindu-se din curtea bisericii).

Lăcașul are planul triconic, cu dimensiunile de 26 x 9 – 12,5 m; are o singură turlă cilindrică, pe bază pătrată, ridicată peste naos; turla cu opt ferestre alungite este boltită cu o calotă sferică; învelitoarea din tablă, dispusă ”în felii”, urmează curba accentuată a șarpantei. Corpul navei este prelungit cu un pridvor amplu ale cărui arcade – trei frontale și două laterale – au fost închise, ulterior construirii, cu tâmplărie termopan. Două coloane neodorice, angajate, mărginesc portalul de intrare în pridvor.

În interior, pictura în frescă datează din anii 1989-1991, autor fiind Pictorul Prof. Pandele Borină; tabloul votiv înfățișează pe vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist. Totodată, biserica a fost împodobită cu tâmplă și mobilier nou, sculptat în lemn de stejar, o adevărată lucrare de artă executată de Preotul Nicolescu Gheorghe din comuna Pogoanele-Buzău.

Turnul-clopotniță de la intrarea în incintă a fost proiectat de arhitectul Voicu Florea. O scară în spirală alăturată pe fațada interioară a turnului duce la etajul folosit ca bibliotecă publică a parohiei. Pe fațada dinspre strad㠃au fost aplicate icoane mozaicate ale Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Arhanghelii Mihail și Gavriil și icoana Bunei Vestiri, iar în partea din interior icoana Sf. Mare Muceniță Ecaterina (al doilea hram al bisericii). Plafonul și pereții interiori ai pasajului porții sunt pictați în frescムde pictorul Albu Gheorghe, care împreună cu pictorul Nichita Ioan au executat și icoanele din mozaic.

Retârnosirea bisericii a fost oficiată în ziua de 25 noiembrie 2012, cu ocazia serbării celui de al doilea hram, Sf. M. M. Ecaterina, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În anul 1987 parohia „Buna-Vestire” Giulești a preluat fostul cimitir Crângași, mutat în anul 1986 în Calea Giulești nr. 550 sectorul 6. În incinta cimitirului a fost construită, între anii 1990-1995, o biserică cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” și, concomitent, între anii 1988-1995 a fost construit un imobil care adăpostește o locuință, administrația și o trapeză. Atât biserica cât și trapeza au fost pictate în frescă de către pictorul Albu Gheorghe.

 

Servicii

  1. capelă mortuară