Biserica Sfinții Împărați

Despre noi vezi date de contact

Program:

Miercuri: – 16.00 Vecernie și Acatist
Vineri:      – 16.00 Taina Sf. Maslu
Sâmbătă:  – 08.00 Sfânta Liturghie și parastase
Duminică:  – 08.30 Utrenie și Sfânta Liturghie

Istoric

Iarna dintre anii 1931-1932 a găsit biserica ridicată și acoperită cu carton, iar în vara anului 1932 s-a construit turla mare. La 21 noiembrie 1932, în urma aprobării primite s-a mutat Sfântul Antimis cu ceremonie condusă de protoiereul Moisiu și s-a săvârșit prima Sfântă Liturghie în Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena. În vara anului 1933 s-a început pictura de către domnul Gheorghe Eftimiu. În anul 1934 s-a construit un pronaos, un pridvor cu stâlpi și turla din față pentru clopote.

Biserica are o suprafață de circa 240 metri pătrați și este în formă de cruce.

În vara anului 1944, în luptele date în aceste părți între români și nemți, biserica a fost grav avariată de obuze și gloanțe, însă cu ajutorul enoriașilor a fost restaurată.
În 1951 s-a construit casa parohială. Apoi între anii 1957-1958 s-au confecționat 28 de străni și s-a turnat mozaicul în biserică; între anii 1967-1968 s-au făcut reparații generale la acoperiș, s-a închis pridvorul cu panouri de tablă și geam.

Alte lucrări efectuate:
– în 1972 restaurarea picturii de către arhimandritul Sofian Boghiu,
– în 1986 canalizare nouă, împrejmuirea curții bisericii, reparații la acoperiș, tencuieli exterioare în praf de piatră,
– în 1994 s-au introdus gaze naturale în biserică și casa parohială, s-a restaurat pictura interioară și exterioară, s-au făcut reparații și vopsitorii la acoperiș, s-a restaurat catapeteasma, a fost ridicată o troiță în str. Caporal Mișcă Petre, pe locul fostei bisericuțe cu hramul Buna Vestire Rahova, demolată prin decretul 50/1984.

Toate aceste lucrări au fost sfințite de Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, înconjurat de un sobor de 21 de preoți iar Bisericii i s-a pus și cel de-al doilea hram: Adormirea Maicii Domnului.
În anii din urmă s-a construit un ansamblu de clădiri lângă casa parohială, demolându-se cele vechi, o cameră mortuară cu pictură, introducându-se în toate căldură termică și un sistem de alarmă, un lumânărar, un pangar și o clopotniță.

Servicii

  1. slujbă pomenire

Date de contact

Site / Social Media