Despre noi vezi date de contact
Biserica Sf. Spiridon Vechi este o biserică micuță, ascunsă printre blocuri, însă măreţia ei constă în minunile incredibile pe care le face oaspetele său de seamă: Sfântul Spiridon al Trimitundei, prezent prin icoana sa făcătoare de minuni și prin părticele din moaștele sfântului. Ca să pătrunzi în biserica Sfântul Spiridon Vechi trebuie să cobori cinci trepte, peste 1 metru sub nivelul străzi. De altfel, acesta a fost nivelul Bucureştiului la începutul secolului al XVIII- lea, ridicându-se ulterior în urma repetatelor modificări ale caldarâmului.
În 27 august 1987, biserica a căzut sub lama buldozerelor comuniste. Credincioșii au luat bunurile de preț ale bisericii și le-au ascuns în Mănăstirea Cernica, printre care coloanele, piatra ferestrelor, pisania, catapeteasma din secolul al XVIII-lea, icoanele, precum și ușa masivă de lemn care datează din același secol XVIII.
În 1992, când a început reconstrucția noii biserici, toate acestea au fost aduse și repuse la locurile lor.
Cinci ani a durat reconstrucţia sfântului lăcaș închinat Sfântului Spiridon al Trimitundei, realizat cu stăruința Patriarhului Teoctist, cu sprijinul Ministerului Finanțelor, al Băncii Naționale a României, al Secretriatului de stat pentru Culte și al Primăriei Generale a Capitalei, după planurile arhitectului Florea Voicu. Pictura în frescă a fost realizată de un colectiv de pictori coordonaţi de Vasile Buzuloi, după proiectul părintelui Sofian Boghiu, stareţ în acea perioadă al Mănăstirii Antim.
Părintele paroh cu sprijinul multor binefăcatori creştini, unii dintre ei aparţinând de Arhiepiscopia Ortodoxă Româna din America și Canada, a ridicat în curtea bisericii un așezământ medical modern şi utilat cu aparatură medicală de ultimă generaţie.
Firme recomandate
Localizare pe hartă
Date de contact
- Biserica Sfântul Spiridon
- Piața Națiunile Unite nr. 5-7, sector 4, București
- 0744.301.XXX vezi telefon
- fundatia.sfspiridonvechi@gmail.com