Biserica Sfântul Ierarh Ambrozie

Despre noi vezi date de contact

Programul slujbelor
LUNI-VINERI - orele 8.00-13.00; 15.00-18.00: Meditaţie şi rugăciuni individuale în biserică;

MIERCURI - orele 17.00-18.00: Slujba Paraclisului Maicii Domnului; orele 18.00- 20.00: Oficierea slujbelor de sfeştanie sau sfinţire a caselor enoriașilor parohiei;

VINERI - ora 17.00: Slujba Acatistului Domnului Nostru Iisus Hristos, urmat de Taina Spovedaniei. In perioada Postului Mare si a Crăciunului, se oficiază Taina Sfântului Maslu.

SÂMBĂTĂ - orele 7.00-8.00: Cercetarea şi împărtăşirea la domiciliu a bolnavilor; orele 8.00-9.30: Sfânta Liturghie şi slujba de pomenire a celor adormiţi; orele 9.30-12.00: Slujbe de pomenire a celor adormiți la morminte și binecuvântarea darurilor ce sunt împărțite pentru cei adormiti de către familie; orele 12.00-13.00: Oficierea botezurilor; orele 15.00-19.00: Oficierea cununiilor;

DUMINICĂ - orele 8.00-8.30: Împărtăşirea copiilor şi a celor neputincioşi; orele 8.30-9.30: Slujba utreniei; orele 9.30--12.00: Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie;

După oficierea Sfintei Liturghii: Programarea botezurilor şi a cununiilor.

Istoric

Parohia are forma unui triunghi cu vârful în Piaţa Sudului, cele două catete sunt formate de şoseaua Berceni şi şoseaua Olteniţei, iar baza triunghiului o formează strada cap. Gheorghe Ion, care face delimitarea acestei parohii de parohia vecină Apărătorii Patriei I.

Parohia a fost înfiinţată în anul 1940, prin dezlipirea câtorva străzi de la parohia vecină, pe vremea când pe scaunul de patriarh era Nicodim Munteanu.
Lucrările de construire a bisericii au început în anul 1947 şi au durat până în anul 1948, în vremea arhipăstoririi Patriarhului Justinian. Biserica este zidită pe temelie de beton, cu ziduri de cărămidă cu centuri de beton armat, cu bolţi interioare bine rostuite, învelită cu tablă galvanizată, străjuită de o turlă plasată pe naosul bisericii. 

Biserica are hramurile "Adormirea Maicii Domnului" (15 august) şi "Sfântul Ambrozie al Mediolanului" (7 decembrie).

În perioada noiembrie 2008 - noiembrie 2009, au fost executate importante lucrări de restaurare a bisericii parohiale. Astfel, în data de 17 noiembrie 2008, au început lucrările de restaurare - conservare a picturii bisericii, executate de către echipa pictorului restaurator Elena Vasilescu. Restaurarea iconostasului şi poleirea acestuia a fost executată de către tânărul pictor Aurel Dumitrescu. Turla bisericii a fost izolată termic şi tencuită pe exterior, a fost înlocuită tabla de pe acoperişul Sfântului Altar şi a fost grunduit şi vopsit acoperişul turlei şi al întregii biserici; au fost făcute reparaţii la pereţii sfântului locaş şi realizată izolaţia termică în zonele afectate de umiditate; au fost scoase ancadramentele de lemn ale arcadelor de la intrarea în biserică, a fost extins lumânărarul şi făcute reparaţii la cel existent. Pe locul fostului pridvor, care se afla într-un grad avansat de deteriorare, a fost rezidit, din temelie, un alt pridvor din cărămidă, realizându-se totodată şi pictura interioară a acestuia, iar la ferestre au fost montate vitralii. Au fost executate lucrări de extindere şi pictare a proscomidiarului şi montarea unei uşi la Sfântul Altar; în proscomidiar a fost executat un baldachin şi mobilier specific.

În data de 6 decembrie 2009, în cel de-al III-lea an al arhipăstoririi Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul împlinirii a cinci ani de la aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Ambrozie, s-a resfinţit biserica Parohiei Apărătorii Patriei II – Sf. Ambrozie, de către P.S. Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Servicii

  1. slujbă pomenire