Biserica Sfântul Gheorghe Vechi

Despre noi vezi date de contact

Slujbe religioase:

Taina Botezului
Taina Cununiei
Taina Spovedaniei
Taina Impărtășaniei
Slujba de Parastas
Ierurgii

Istoric

A fost mănăstire și scaun al Mitropoliei Ungro-Vlahiei. Se află la cca 300 m de locuințe și magazine, ridicate pe locul vechii mănăstiri din Podul Târgului de Afară.

În pisania bisericii se arată că a fost construită de către Nedelcu din Balaci (Ilfov) în 1492. Documentele ulterioare atestă ctitoria unui alt Nedelco Balaceanul, mare vornic, și soției sale Anca din Glina.

Biserica a fost scaun mitropolitan între 1545-1575. Deși ulterior scaunul va fi mutat la Mr. Stelea Spătarul, biserica Sf. Gheorghe Vechi era socotită Mitropolia Veche (până la atribuirea definitivă a acestei funcții actualei Patriarhii, în 1668). În jurul anilor 1575-78, marele Vistier Mitrea din Hotarani (rudă cu Nedelco Bălăceanu), împreună cu soția sa, jupâneasa Neagă din Cislău, rectitoresc biserica devenită scaun mitropolitan timp de 30 de ani, apoi mănăstire. După invazia lui Sinan Pasă din noiembrie 1595, ansamblul mănăstiresc este distrus.

Dintr-un act din 10 noiembrie 1621, aflăm că în incintă se află și o clopotniță, avariată la Focul cel Mare, reconstruită ulterior și dărâmată în 1915, fără un motiv serios. În 1668, Mănăstirea Sf. Gheorghe Vechi este făcută metoh mănăstirii Sf. Ecaterina din București (închinată la rândul ei Mănăstirii Sf. Ecaterina de la Muntele Sinai). Biserica și mănăstirea ard în 1718, dar sunt refăcute 6 ani mai târziu de către Iamandi Dragul Chiurci-basa (starostele breslei blanarilor), împreună cu soția să Smaranda. Distrusă din nou de Focul cel Mare este refăcută la 1847 de enoriași. Dată din nou cultului la 1849, primește hramurile Sf. M. Muc. Mînă și Sf. Cuv. Antonie cel Mare și, de asemenea, icoană făcătoare de minuni a acestui sfânt, datând probabil din secolul al XV-lea.

În 1875 biserica este dărâmată, fiind foarte șubredă.

Reconstruirea bisericii –pe care o vedem azi- se face după planurile şi sub îngrijirea ing. Dumitru Poenaru;  constructor a fost Fritz Schiller, iar sculptor în lemn - Petre Babic. Lucrările se încheie în 1881, cu pictura, datorată pictorului profesor Gheorghe Pompilian. Iconostasul este din lemn de paltin sculptat în stil baroc ucrainean. Dealtfel, în acelaşi stil se încadrează şi biserica.

Lăcaşul a mai fost renovat în 1940 după cutremur, în 1964,  în 1985 când s-a spălat toată pictura. În 1998 a fost renovată în exterior.

Biserica Sf. Gheorghe Vechi adăposteşte din secolul XX, o parte din moaştele Sf. Mare Mucenic Gheorghe.

Servicii

  1. slujbă pomenire

Date de contact

Site / Social Media