Biserica Sfântul Apostol Andrei

Despre noi vezi date de contact

Biserica a fost concepută ca una ortodoxă și din punct de vedere arhitectural, cu elemente și detalii inspirate din celebrele prototipuri bizantine: Sfânta Sofia și Chora din Constantinopol. Dacă în paraclisul de la demisol se descoperă smerenia Bisericii Creștine, în biserica propriu-zisă, este evidentă slava Ortodoxiei. Exteriorul este zidit în cărămidă clincherită, special adusă din Austria, este acoperită cu tablă de cupru, are geamuri termopan din stejar stratificat, iar pe fațada „ turnului clopotniță” a fost executată o icoană în mozaic (12 mp) reprezentându-l pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României si al acestei biserici. Soclul este din piatră de Băița cu ocnițe de aerisire, protejate cu grilaj din fier forjat, folosit si la grilajele de la geamuri și la gardul de împrejmuire a spațiului verde amenajat. Scările sunt placate cu cărămidă specială. În turnul clopotniță au fost așezate trei clopote de 750, 350 și respectiv 170 de kg care sunt acționate electric. Spațiul interior respectă rânduielile canoanelor ortodoxe, pictura este în tehnica „al fresco” cu ornamentație bizantină, iar cupola pictată , a fost poleită cu foiță de aur pur.

Iconostasul este sculpat în marmură, cu intarsie din marmură colorată, ușile împărătești din bronz, iar icoanele pictate pe lemn de tei. Pardoseala este din granit, în două nuanțe. Policandru cu celelalte candelabre și aplice sunt din bronz, aduse din Grecia, ca de altfel toate obiectele liturgice. Din încredințarea P.S. Ioan, biserica a fost binecuvântată de către P.S. Justin Sigheteanul si P.S. Petroniu Sălăjanul în data de 30 noiembrie 2006, și are hramul „Sfinții români”.

Programul sfintelor slujbe
Duminică și sărbători

9.00 – 10.00 – Slujba utreniei

10.00 – 12.00 – Sfânta Liturghie

18.00 – 19.00 – Slujba vecerniei, acatist si învățătură de credință

Zile lucrătoare

7.30 – 8.00 – Rugăciunile dimineții

8.00 – 9.30 – Sfânta Liturghie

18.00 – 19.00 – Slujba vecerniei și acatist

Vinerea

22.00 – 23.00 – Slujba miezonopticii

Taina Sfântului Maslu se va săvârși în prima duminică a fiecărei luni, la ora 18.00

Odată cu trecerea la ora de iarna, slujba Vecerniei va începe la ora 17:00, slujba Miezonopticii la ora 21:00, iar Taina Sfantului Maslu va începe la ora 17:00.

Servicii

  1. slujbă pomenire

Date de contact

Site / Social Media