Biserica Sfântul Antonie cel Mare

Despre noi vezi date de contact

Access STB: autobuzele 205 si 261, statia Bd. Apicultorilor.

Program liturgic și administrativ
Vinerea seara (17.30): Vecernie – Sfântul Maslu – Cateheză -  Spovedanie.

Sâmbătă dimineața (08.30): Sfânta Liturghie – Parastas (Pomenirea Morților). Sâmbătă seara (17.30): Vecernie – Litie.

Duminică dimineața (08.30): Utrenie – Sfânta Liturghie. Sărbătorile marcate cu culoarea roșie în calendarul bisericesc sunt prăznuite în seara precedentă începând cu ora 17.30 (prin Vecernie și Litie) și în dimineața zilei sărbătorii începând cu ora 8.30 (prin Utrenie și Sfânta Liturghie). Biserica este deschisă zilnic între orele 7 și 12.00.

Istoric

Supranumele bisericii, anume "Maicaneasa", se trage de la numele satului Măicănești, care exista pe acest loc, în urmă cu mai bine de șase secole.

Parohia Maicaneasa a fost înființată în ziua de 11 iunie 1951, când a fost sfiintita capela parohială, cu hramul "Pogorârea Sfântului Duh". Această capela era amenajată într-o clădire aflată pe bulevardul Apicultori. Mai târziu, în anul 1994, s-a obținut de la primăria locală un teren de cinci mii de metri pătrați, pe strada Ionescu Sisești, imediat lângă capela parohială.

 În dată de 31 iulie 1994 a fost sfințit locul pentru construirea noii biserici, cu hramul Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, de către Preasfințitul Episcop Vicar Teodosie Snagoveanul.

În anul 1997, după ce s-a întocmit proiectul de arhitectură, de către architect Mărioara Miclea, și proiectul de rezistență, de către inginer Pavelescu I, s-a obținut autorizația de construcție. Mai apoi, în anul 2001, odată cu venirea părintelui Lup Mihai, s-a început construirea bisericii.

Lucrările de construcție au început în dată de 20 martie 2001, prin contribuția enoriașilor și strădania preotului paroh, împreună cu Consiliul Parohial. Pentru început, s-a finalizat demisolul bisericii. În iarnă anului 2002, lucrările au continuat, fiind sponsorizate de către ctitorul Paul Petre Țârdea, ajungându-se până la turle. În anul 2004, lucrările au fost oprite, din lipsa de fonduri.
Începând cu anul 2005, cu ajutorul primăriei locale, lucrările au fost continuate, acestea fiind finalizate în anul 2009. Biserica este construită în formă de cruce, cu trei turle, având demisol pe toată suprafața bisericii, ea fiind construită din beton armat și placată cu cărămidă, atât în interior, cât și în exterior.

În anul 2008, biserica a fost dotată cu un paratraznet, așezat pe turla. Mai apoi, în următorul an, a fost cumpărată și instalată o centrală termică. Catapeteasma bisericii, sculptată în lemn de stejar, a fost adusă din județul Neamț. Policandrul cel mare are două sute de brațe.

Servicii

  1. slujbă pomenire