Despre noi vezi date de contact
Istoric
Parohia Arad-Gai este situată în partea de nord-vest a municipiului Arad, în cartierul Gai. Prima atestare documentară datează din anul 1801, din matricola răposaților păstrată în arhiva Sfatului Popular al orașului Arad din anul 1950. În anul 1914 ort. români au pus pentru prima dată problema construirii unei biserici proprii. S-au colectat și sume în acest sens, dar declanșarea primului război mondial a zădărnicit toate planurile lor. Abia în anul 1922, în vremea păstoririi preotului Nicolae Ionescu s-a luat inițiativa de a se construi biserică și s-a organizat o colectă în acest scop. Deoarece parohia nu avea un teritoriu propriu necesar acestei construcții, familia credincioșilor Nicolae și Milca Ferician au donat în anul 1922 un teren intravilan cu suprafața de 448 st. p. pentru edificarea bisericii.
În anul 1931, la 13 septembrie s-a făcut sfințirea pietrei fundamentale pentru viitoarea bisercă, de către consilierul Mihai Păcățean mandat de episcopul Grigorie Comșa al Aradului, fiind însoțit de protopopul Aradului Traian Vățan.
Lucrările de tencuire interioară și exterioară, precum și înzestrarea cu mobilierul necesar s-au făcut în anul 1935 cu ajutorul suvenției primite din partea Primăriei Arad în suma de 300.000 lei și a Prefecurii Județului Arad în suma de 15.000 lei. În anul 1936 s-au terminat lucrările datorită Primăriei Arad, care a acordat o nouă suvenție de 120.000 lei. Sfințirea bisericii s-a săvârșit de către Episcopul Andrei Magieru, la 13 septembrie 1936, înconjurat de un sobor de 11 preoți și 2 diaconi, în prezența autorităților publice. Biserica are hramul sărbătoarea ,,Nașterea Maicii Domnului”, 8 septembrie. Biserica este construită din cărămidă cu fundație din piatră, fiind acoperită cu acoperiș din tablă. Este zidită în stilul neo-bizantin. Pictura iconostasului a fost executată de pictorul Ubrich, iar pictura murală de către protopopul Mitroi Andrei ajutat de către preotul Cornel Vădăsan, parohul de atunci a bisericii, în anul 1961. Pictura s-a făcut în tehnica tempera, în stil bizantin.
În anul 1976, în vremea păstoririi preotului Sasu Viorel s-au făcut reparații exterioare și s-a zugrăvit biserica. În toamna anului 1978 s-au făcut primele donații pentru construirea unei noi case parohiale, deoarece vechea casă parohială zidită la începutul secolului se afla într-o stare deplorabilă și nu mai putea fi locuită. În anul 1983 s-au făcut reparații curente și s-a rezugrăvit exteriorul bisericii. Din toamna anului 1984 s-au continuat lucrările de finisare la etajul doi al casei parohiale, cu purtarea de grijă a actualului preot paroh Cuțaru Nicandru. În vara anului 1990 s-a decapat biserica în exterior, până la cărămidă și s-a rezugrăvit exteriorul în tehnica terasit. Tot în acel an s-a făcut și reparația acoperișului de tablă și vopsirea lui în suma de 110.000 lei. În anul 1997 s-au schimbat jgheaburile la biserică și la casa parohială. În anul 1998 s-a introdus gazul la casa parohială; lucrare ce a costat 14.000 lei. Iar în 1999 a fost introdus gazul și la biserică, lucrare ce a costat 47.000 lei. Din anul 2000, clopotele au fost conectate la sistem electronic. În vara anului 2002 a fost înlocuit integral vechiul acoperiș la biserică, cu acoperiș nou din tablă de aluminiu. Între anii 2004-2006 s-a pictat biserica în tehnica fresco de către echipa pictorului Corneliu Pașcanu, din București; sponsor principal a fost familia lui Mihailovici Nicola. Tot în această perioadă a fost înlocuit întregul mobilier din biserică cu unul nou, sculptat în lemn din paltin. De asemenea, iconostasul vechi a fost înlocuit cu unul nou, sculptat în lemn din paltin, donație exclusivă a familiei Mihailovici Nicola.
În perioada anilor 2009-2012 s-au realizat la casa parohială următoarele lucrări: izolarea casei cu sistem termoizolator, s-a aplicat la exterior vopsea structurată, s-a înlocuit acoperișul integral cu unul de tablă, s-au făcut gardurile împrejmuitoare de jur-împrejurul casei și s-au montat pavele. În anul 2014 a fost înlocuit trotuarul de ciment, deteriorat și s–au montat pavele. Din anul 2010, prin încredințarea P.S. Dr. Timotei al Aradului, preotului paroh i s-a alăturat la slujire și diaconul Dr. Caius Cuțaru. Între anii 2010-2013, părintele diacon a slujit benevol, iar mai apoi, începând cu ianuarie 2013 este remunerat de parohie cu o jumătate de normă din fonduri proprii.
Firme recomandate
Localizare pe hartă
Date de contact
- Biserica Naşterea Maicii Domnului
- Str. Dunării, nr. 99, Arad, jud. Arad
- 0257.271.XXX vezi telefon