Biserica Madona Dudu

Despre noi vezi date de contact

Istoric

Este cunoscută mai ales sub denumirea de Catedrala Maicii Domnului, fiind una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Craiova. Biserica a fost construită în stil brâncovenesc, cu abside pentru strane și tindă cu stâlpi de piatră înflorați cu Frunze, între anii 1750-1756 la iniţiativa lui Constantin Fotescu și Hagi Ion Gheorghe.
Biserica a fost numită astfel după icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care - spune legenda - ar fi fost găsită într-un dud aflat pe locul unde a fost construit ulterior altarul.
Biserica Madona Dudu are drept hram Adormirea Maicii Domnului, ea fiind mai apoi refăcută, în anul 1844, după dărâmarea ei de cutremurul din anul 1831. Pictura ce îmbracă pereții interiori ai bisericii poarta semnătură renumitului zugrav Gheorghe Tătărescu.
Între anii 1800-1801, întregul oraș vă fi incendiat de către turcii lui pașa Cara Mustafa, conduși de pașa Pasvanoglu de Vidin. Bisericile au fost printre cele mai vizate clădiri, spre a fi distruse. Biserica Madona Dudu a fost și ea incendiată, astfel au pierit în flacări jilțurile arhierești, amvonul și mai multe sfinte icoane. Pictura a fost sever avariată, iar dependințele bisericii au fost arse până la pământ. Din mila lui Dumnezeu, din incendiu a scapăt icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Cutremurul din anul 1838 a avariat foarte mult biserica. Neputandu-se întări, ea a fost dărâmată până la temelie, vreme de șase ani ea fiind rezidită și împodobită în stil baroc. Arhitectul care s-a ocupat cu lucrările a fost chemat de la Viena, de către boierul Iordache Otetelisanu.