Despre noi vezi date de contact
Construită între anii 1925-1926, în stil neobizantin, din fondurile Statului, ale parohiilor ce aparţineau de fostul protopopiat Vinga şi ale enoriaşilor locali, actuala biserică parohială este situată la aproximativ 200 de metri de locul fostei biserici parohiale, înspre centrul comunei. Biserica este zidită din piatră, beton armat şi cărămidă fiind acoperită în întregime cu tablă zincată având următoarele dimensiuni lungime: 23,65m+2,10m pridvorul, lățime 14,05 și înălțimea de 30,80 m. Ea are două turnuri cu clopotniță, o cupolă, două balcoane laterale și unul în spate pentru cor.
Sfinţirea bisericii a avut loc la data de 14 noiembrie 1926.
Pictura (când a fost realizată, de cine, când a fost restaurată); s-a zugrăvit prin profesorul-pictor Iulian Toader din Arad, iar lucrările de sculptură artistică s-au executat de către Păun Felix Dumitrescu din Craiova, cele de aurire de către Eugen Spang din Timişoara.
Pictura în frescă a întregii biserici este originală şi bine conservată, iar sculptura întregului mobilier are o deosebită valoare artistică. Iconostasul, două sfeşnice şi un frumos policandru cu 24 lumini sunt aurite, iar celelalte obiecte sunt sculptate în lemn de stejar, aflându-se toate într-o stare foarte bună.
Între 2013-2015 pictura a fost restaurată pictorii Munteanu Alexandru din Chișineu Criș și Cozma Ioan din Timișoara.
– Obiecte vechi de cult;
Un obiect vechi de cult cu valoare istorică şi artistică este un antimis – din pânză neagră confecţionat la anul 1733. Alte obiecte vechi de cult , precum şi cărţile vechi de cult au fost predate Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Arad .
Firme recomandate
Localizare pe hartă
Date de contact
- Biserica Adormirea Maicii Domnului
- Vinga, nr. 757, judeţul Arad
- 0724.374.XXX vezi telefon