Sărbătoarea Sfinților Adrian și Natalia este un prilej pentru creștinii ortodocși de a celebra frumusețea vieții de familie, dragostea, respectul și unitatea, bucuria și prețuirea momentelor împreună cu cel/cea pe care îl / o iubim.

sfintii adrian natalia

În fiecare an, la data de 26 august, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei doi sfinți, soț și soție, care și-au dat viața pentru credința creștină la începutul secolului al IV-lea.

Află povestea de dragoste a celor doi sfinți, frumoasă și deopotrivă tristă citind acest articol.

 

Povestea celor doi sfinți Adrian și Natalia

Mucenicul Adrian şi soţia lui Natalia au trăit în Nicomidia (în Turcia de azi), în vremea persecuțiilor împotriva creştinilor. Căsătoriți de puțină vreme și convertiți la creștinism, au îndurat chinuri în timpul persecuției, fiindu-și sprijin reciproc în păstrarea credinței. 

Adrian era păgân și pretor al Nicomidiei, iar Natalia era creștină. În timpul unei persecuții, văzând curajul și blândețea a 23 de bărbați creștini, Adrian, un tânăr de 28 de ani, a ales să devină creștin. Când împăratul a auzit cele petrecute, l-a intrebat pe Adrian: "Ți-ai ieșit din minți?”. Pretorul Adrian i-a raspuns: "Nu, abia acum mi le-am aflat”.

A fost aruncat în temniță împreună cu ceilalți bărbați creștini. Nu trecuseră decât treisprezece luni de la căsătoria lor. Când l-au torturat pe Adrian, Natalia a stat lângă el, întărindu-l în credință.

Înainte de a fi omorât, temnicerii i-au permis să meargă acasă și să-și ia rămas bun de la soție și familie. Natalia, când a văzut că Adrian vine acasă, a încuiat ușa. Se temea că acesta a lepădat credința în Hristos și pentru acest lucru a fost eliberat. Dar când a aflat scopul venirii sale, de îndată supărarea i s-a schimbat în bucurie. După ce și-a luat rămas bun, s-a întors împreună cu ea la temniță. Pe drum ea l-a îndemnat să nu se îngrijească de cele pământești, ci să cugete la bunătățile cerești.

L-a întărit în suferință spunându-i: "Scurte sunt caznele, dar cele ce urmează sunt fără de sfârșit; scurtă este suferința, dar slava muceniciei veșnică. Suferă durerea numai puțină vreme și curând te vei bucura cu îngerii”.

După torturi prelungite, împăratul a poruncit ca brațele și picioarele mucenicilor să fie zdrobite cu ciocanul pe nicovală. În aceste chinuri și-au dat duhul Adrian și cei 23 de creștini. (sursa: aici)

Poruncind nelegiuitul împărat ca trupurile Mucenicilor să fie aruncate în foc, fericita Natalia a ascuns, în taină, mâna soţului ei. Şi, stingându-se focul din pricina unui potop de ploaie, cu tunete şi fulgere înfricoşătoare, unii slujitori împărăteşti au fugit.

Iar un om credincios, anume Eusebiu, luând moaştele Sfinţilor Mucenici şi punându-le într-o corabie mică, le-a dus la Arghiropole, în apropiere de Bizanţ, şi le-a aşezat într-o biserică. Apoi un oarecare tribun păgân a cerut-o în căsătorie pe Natalia, dar ea, rugându-se, a fugit din Nicomidia la Arghiropole, unde erau moaştele Sfântului ei soţ.

Ajungând acolo cu mâna Sfântului, s-a rugat mult, apoi şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, sfârşindu-şi alergarea ei mucenicească fără de sânge, ca una care a pătimit slujind pe Mucenici şi fugind din casa ei pentru desăvârşita curăţie. Şi, a fost îngropată lângă moaştele Sfinţilor Mucenici. (sursa: aici)

 

Acatistul Sfinților Adrian și Natalia

Troparul, glasul al 3-lea

Credința cea mântuitoare comoară nerăpită ai socotit-o, de trei ori fericite, păgânătatea cea părintească părăsind-o și, urmând Stăpânului, te-ai îmbogățit cu darurile cele dumnezeiești. Adriane mărite, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condac 1:

Aleșilor slujitori ai lui Dumnezeu și prealăudați mucenici ai lui Hristos, pentru iubirea Lui ați disprețuit deșertăciunea lumească, punându-vâ viața ca o jertfă curată, dorind să primiți mai degrabă chinuri, decât să vă lepădați de Dumnezeul cel adevărat, cu dragoste vă lăudăm Sfinților Adrian și Natalia. Deci, ca cei ce stați lângă Tronul cel de har al Domnului desfătându-vă, rugați-vă pentru cei ce cu credință și evlavie vă implorăm, și cu mulțumire vă cântăm așa: Bucurați-vă, Sfinților Adrian și Natalia, prealăudați și neînvinși mucenici ai lui Hristos.

Icos 1:

Cu o iubire îngerească te-ai rugat neîncetat Mântuitorului, Natalia preafericită, ca să-i lumineze mintea întunecată a soțului tău și să o întoarcă spre cunoașterea Făcătorului și Stăpânului tău, până când au fost auzite rugăciunile tale; harul s-a atins de inima lui Adrian, care a crezut și plin de curaj a suferit chinuri și chiar moartea. Admirând râvna și dragostea voastră pentru Hristos, cu evlavie vă cântăm așa:

Bucurați-vă lumini ale dragostei dumnezeiești;

Bucurați-vă stâlpi neclătiți de relele păgânești;

Bucurați-vă, că ați purtat crucea drept și cu răbdare;

Bucurați-vă că cu aceasta ați învins pe demon și vicleniile sale;

Bucurați-vă că de Domnul voi ați fost încununați;

Bucurați-vă că la Tronul ceresc, pentru noi vă rugați;

Bucurați-vă Sfinților Adrian și Natalia, prealăudați și neînvinși mucenici al lui Hristos!

 

Condac 2:

Văzând Domnul curăția inimii tale, preacinstite Adriane, măcar că era umbrită de politeism, dară gata să primească adevărul, te-a chemat la lumina Sa, deschizându-ți ușile împărăției Sale, pentru rugăciunile soției tale; împreună cu care ai cântat lui Dumnezeu cântare de laudă: Aliluia!

Icos 2:

Înțelegerea adevăratei cunoștinți de Dumnezeu ți-a umplut sufletul Adriane, când, ca notar, scriai numele sfinților mucenici, osândiți la chinuri și moarte pentru numele Domnului; când ai întrebat pe servii lui Hristos ce răsplată au să primească ei de la Domnul în împărăția Sa pentru martirajul lor, ei au răspuns că limba nu poate spune și mintea nu poate cuprinde ce a pregătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El. Îndată ai părăsit religia cea păgânească și din toată inima ai strigat: „Și eu sunt creștin!”. Lăudând întoarcerea ta către Soarele Dreptății, te rugăm primește, împreună cu soția ta, sfânta Natalia, de la noi păcătoșii laudele acestea:

Bucurați-vă ai adevăratului Dumnezeu sfinți slujitori;

Bucurați-vă ai voiei Lui sfinte buni împlinitori;

Bucurați-vă că în locul frumuseții pe Hristos L-ați iubit;

Bucurați-vă că iubirea conjugală, Lui o ați dăruit;

Bucurați-vă că ne ziceți, să nu ne lipim de cele de jos ci de cele de Sus;

Bucurați-vă că-n neputințe, să urcăm ne ajutați nespus;

Bucurați-vă Sfinților Adrian și Natalia, prealăudați si neînvinși mucenici al lui Hristos!

 

Condac 3:

Întărit cu putere de Sus ai mers fericite la nevoințe si chinuri dorind să mori pentru Domnul și Mântuitorul tău. Soția ta, Natalia, cu rugăciuni și îndemnuri îți ajuta să ridici crucea rânduită de Domnul și să primești cununa nestricăciunii, pregătită ție în ceruri și cu îndrăzneală să cânți lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 3:

Având să te prezinți la nelegiuita judecată a lui Maximian, ai fost închis în temniță, unde cu ceilalți mucenici, ai petrecut toată noaptea în rugăciuni, cântări și sfătuiri duhovnicești. Soția ta, disprețuind iubirea firească și neputința femeiască, în tot chipul te convingea să nu părăsești credința în Hristos, ci să rămâi până la sfârșit un mărturisitor neclintit al numelui Domnului, netemându-te de moarte. De aceea, ca adevăraților ostași ai lui Hristos, cu bucurie sufletească vă cântăm:

Bucurați-vă curajoși râvnitori ai credinței celei adevărate;

Bucurați-vă neînfricați mustrători ai credințelor deșarte;

Bucurați-vă că cu răbdarea ca cu o armă v-ați îmbrăcat;

Bucurați-vă că Crucea ca pe un scut puternic în mâini ați luat;

Bucurați-vă că chinuitorii, de curajul vostru s-au minunat;

Bucurați-vă că prin voi numele Domnului e binecuvântat;

Bucurați-vă Sfinților Adrian și Natalia, prealăudați și neînvinși mucenici ai lui Hristos!

 

Condac 4:

Viforul îndoielii și al fricii de la inima ta ai gonit, slăvite Adriane și spre nevoința mucenicească te-a întărit fericită soția ta Natalia, toată noaptea vorbind despre răsplata viitoare ce a pregătit-o Dumnezeu celor ce își pun viața pentru El, spunându-ți astfel: „Fericit ești domnul meu, că ai aflat comoara cea neprețuită, mărgăritarul cel preascump – pe Hristos Domnul!” Nu te mai întoarce iar la bezna idolească, ci rămâi credincios Celui ce te-a iubit pe tine, cântându-I din toata inima: Aliluia!

Icos 4:

Auzind Natalia, fiind acasă, că te-ai întors din temniță și gândindu-se că te-ai înfricoșat de chinuri și te-ai lepădat de Hristos, plângea amarnic și, întâmpinându-te în ușa casei, te dojenea că te-ai lepădat de credință. Dar tu, bucurându-te în duh și mai tare întărindu-te în suferință, cu lacrimi i-ai povestit ei, că nu numai nu te-ai lepădat de Hristos, ci voiești mai mult să suferi pentru Numele Său sfânt. Mirându-ne de o așa înaltă dragoste creștinească, cu umilință vă cântăm:

Bucurați-vă că chipul adevăratei însoțiri creștinesti ne-ați arătat;

Bucurați-vă că iubire cerească în inimile voastre ați purtat;

Bucurați-vă că cu lepădare de sine pe noi ne însuflețiți;

Bucurați-vă că în toate, voia lui Dumnezeu, să o vedem ne cerșiți;

Bucurați-vă că ne-ați învățat să părăsim cele de jos-trecătoare;

Bucurați-vă că ne sfătuiți să cugetăm la cele de Sus-viitoare;

Bucurați-vă Sfinților Adrian și Natalia, prealăudați și neînvinși mucenici ai lui Hristos!

 

Condac 5:

Minunată milă și dragoste ai arătat Natalia, când împreună cu soțul tău, ați căzut la picioarele celor întemnițați pentru numele lui Hristos, și sfintele lor rane ungându-le și sărutându-le, aducându-le alinare și ușurare, cu inimă smerită, înălțând lui Dumnezeu cântare îngerească: Aliluia!

Icos 5:

Văzând chinuitorul pe sfinții întemnițați împreună cu tine, că sunt atât de torturați, încât n-ar mai putea să sufere alte chinuri și mai groaznice, a poruncit să te ducă pe tine, Adriane, la judecată și să te sfătuiască să te lepezi de Hristos, ori de nu, să fii supus și la mai grele chinuri, însă, întărit fiind cu putere de Sus și mângâiat de fericita ta soție, ai rămas statornic împotriva ispitirilor vrăjmașului. De aceea pentru suferința cea pentru Hristos, vă fericim împreună cu sfânta Natalia și cu bucurie vă cântăm:

Bucurați-vă purtători de biruință, ai Celui Preaînalt slujitori;

Bucurați-vă puternici ai credinței în Hristos mărturisitori;

Bucurați-vă mustrători îndrăzneți ai rătăcirii idolești;

Bucurați-vă neînfricați propovăduitori ai slavei dumnezeiești;

Bucurați-vă că de mânia lui Maximian nu v-ați înfricoșat;

Bucurați-vă că răutatea și cruzimea lui o ați desconsiderat;

Bucurați-vă Sfinților Adrian și Natalia, prealăudați și neînvinși mucenici al lui Hristos!

 

Condac 6:

Propovăduitor și retor te-ai arătat Adriane, în fața judecății împărătești, mărturisind că Hristos este Dumnezeu adevărat, care a făcut cerul și pământul, iar rătăcirea diavolească o ai defăimat, și pentru acestă mărturisire și defăimare ai suferit groaznice bătăi și chinuri, cântând Celui Atoatebiruitor: Aliluia!

Icos 6:

Lumina slavei cerești a strălucit pe fața ta înțelepte pătimitorule, când, fiind bătut în mod barbar peste pântece, de îți curgeau măruntaiele, dar nu încetai să slăvești pe Hristos în fața poporului și să mărturisești Numele Lui. Iar fericita Natalia, văzând răbdarea și bărbăția ta, se ruga ca să nu slăbească sufletul tău, ci să rămâi până la sfârșit slujitor credincios al lui Hristos. Amândurora, noi vă cântăm așa:

Bucurați-vă că sfinte lăcașuri ale Duhului Sfânt ați fost;

Bucurați-vă vase slăvite ale Harului lui Hristos;

Bucurați-vă că-n suflet și trup, v-a pătruns dumnezeiasca lumină;

Bucurați-vă că Împăratul-Hristos v-a dat înțelepciunea divină;

Bucurați-vă că cu puterea dumnezeirii Lui ați fost întăriți;

Bucurați-vă că fără de frică, ați primit să fiți munciți;

Bucurați-vă Sfinților Adrian și Natalia, prealăudați și neînvinși mucenici ai lui Hristos.

 

Condac 7:

Vrând prigonitorul împărat să te cheme din nou la judecată, fericite Adriane, te-a închis în temniță cu ceilalți mucenici, unde a venit Natalia și, fericindu-te, te întărea zicând: „Fericit ești domnul meu, că te-ai învrednicit de starea sfinților mucenici ai lui Hristos, și cu dânsa bucurându-te ai cântat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 7:

Noua tortură a născocit chinuitorul, poruncind ostașilor să interzică intrarea femeilor, la cei întemnițați, care veneau să-i mângâie și să le ușureze chinurile. Atunci și ție, fericită Natalia, ți s-a interzis să-l vizitezi și să-l servești pe soțul tău; dar disprețuind porunca împărătească, îmbrăcată în haine bărbătești, veneai la închisoare, ca și mai înainte și pe soțul tău îl întăreai ca, bărbătește să meargă la chinuri și moarte, pentru Hristos-Domnul. Pentru aceasta cu vrednicie vă lăudăm, cântându-vă acestea:

Bucurați-vă a slujitorilor lui Hristos, podoabă luminoasă.

Bucurați-vă, a mărturisitorilor Lui, frumusete aleasă.

Bucurați-vă că ne-ați arătat calea îngustă, pe care voi v-ați pornit.

Bucurați-vă că pe dânsa ați ajuns la limanul liniștit.

Bucurați-vă că acuma în slavă și veșnică fericire vă aflați.

Bucurați-vă că cu rugile voastre, de nenorociri ne apărați.

Bucurați-vă Sfinților Adrian și Natalia, prealăudați și neînvinși mucenici ai lui Hristos.

 

Condac 8:

Priveliște stranie și strașnică a fost în temniță, unde erai închis cu ceilalți, Adriane, când după porunca tiranului chinuitor, au vrut să-ți zdrobească fluierele picioarelor. Atunci soția ta ți-a ridicat picioarele și le-a pus pe nicovală, ca să fie zdrobite de mâinile chinuitorilor, ca mai curând să te unești cu Domnul și Mântuitorul tău, căruia Îi vei cânta: Aliluia!

Icos 8:

Arzând în iubirea lui Hristos, mucenice Adriane, ai răbdat până la fericită adormirea ta, când curatul tău suflet s-a unit cu Domnul, pentru Care atât de mult ai suferit, încât și mâna ți-a fost tăiată. Cinstind cu credință sfârșitul tău mucenicesc, ție și Sfintei Natalia, vă cântăm acestea:

Bucurați-vă că chinuri sufletești, pentru Hristos ați răbdat;

Bucurați-vă că pe aripile iubirii spre Dumnezeu ați zburat;

Bucurați-vă, că ca vulturii spre Soarele Dreptății v-ați ridicat;

Bucurați-vă că din valea plângerii, spre lumina v-ați înălțat;

Bucurați-vă că-n ceata mucenicilor, prin chinuri ați intrat;

Bucurați-vă, că cu toti sfinții, imne lui Dumnezeu ați cântat;

Bucurați-vă Sfinților Adrian și Natalia, prealăudați și neînvinși mucenici ai lui Hristos!

 

Condac 9:

Toată mândria chinuitorului tiran a fost rușinată, când o ploaie puternică a stins flacăra focului, și n-a lăsat să ardă osemintele mucenicilor lui Hristos, ba încă și cetatea a inundat-o cu apă, și lumea necredincioasă a fost înfricoșată cu tunete și fulgere, iar fericita Natalia, plină de bucurie, cânta lui Hristos, Cel ce toate le iconomisește: Aliluia!

Icos 9:

Retorica pământească nu-i în stare să laude îndeajuns nevoințele voastre Sfinților Mucenici Adrian și Natalia, căci unul părăsind slava pământească, și-a pus sufletul său pentru credința în Hristos, iar cealaltă, învingând neputința firească, bărbătește s-a luptat, întărindu-și soțul în chinurile lui și bucurându-se de fericitul lui sfârșit. Faptele bune ale voastre, neștiind cu vrednicie a le prețui, cu dragoste vă cântăm acestea:

Bucurați-vă că Crucea Domnului, plini de curaj pe umeri ați dus;

Bucurați-vă că greutatea Crucii, nici pe unul nu v-a răpus;

Bucurați-vă că patimile Domnului, voi înșivă le-ați imitat;

Bucurați-vă, că patimi și pofte, cu voie le-ați crucificat;

Bucurați-vă că pildă de dragoste și blândețe v-ați arătat;

Bucurați-vă că sarcina unul altuia să purtăm ne-ați învățat;

Bucurați-vă Sfinților Adrian și Natalia, prealăudați și neînvinși mucenici ai lui Hristos!

 

Condac 10:

Vrând să izbăvească trupurile sfinților mucenici de batjocură și dispreț, a venit un oarecare binecredincios bărbat cu soția sa la Natalia și ceilalți frați creștini și i-a rugat să le dea sfintele moaște ca să le ducă în Bizanț, până când va trece prigoana lui Maximian-păgânul. Creștinii din cetatea Nicomodiei, le-a ascultat rugămintea și le-a încredințat această comoară de mare preț, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 10:

Ca și cu un zid, suntem înconjurați cu rugăciunile voastre Sfinților Adrian și Natalia, căci în orice năpaste și nenorocire, totdeauna ne ajutați, cu atât mai mult când cu dragoste vă serbăm amintirea, slăvind, pentru voi, pe Hristos Dumnezeul nostru. Fiind noi păziți de sfintele voastre rugăciuni, vă lăudăm cu acestea:

Bucurați-vă că în dragoste, sunteți grabnicii noștri ajutători;

Bucurați-vă bunii noștri mijlocitori și învățători;

Bucurați-vă că pentru noi la Dumnezeu mereu vă rugați;

Bucurați-vă, ca să trăim plăcut lui Dumnezeu ne învățați;

Bucurați-vă prieteni îngăduitori, ce-n necaz pildă ne dați;

Bucurați-vă că pe culmile inocenței și curăției ne ridicați;

Bucurați-vă Sfinților Adrian și Natalia, prealăudați și neînvinși mucenici ai lui Hristos!

 

Condac 11:

Cântare lui Dumnezeu din toată inima ai adus, fericită Natalia, când te-a scăpat din mâna tribunului, ce voia să te ia în căsătorie. Tu ca o soție credincioasă soțului tău –mucenicul lui Hristos, Adrian, n-ai voit să te recăsătorești, ci, rugându-te te-ai dus cu corabia la Bizanț, unde a fost dus trupul sfântului tău soț. Ajungând în cetatea aceea ai cântat cu dragoste lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 11:

Far luminos a devenit corabia cu care ai călătorit pe mare, având ca un mărgăritar de preț - mâna soțului tău, cu a căruia rugăciuni ai scăpat de urmărirea tribunului și ai ajuns cu bine la Bizanț, cu sufletul plin de bucurie, sărutând trupul fericitului domnului tău, cu adâncă umilință ți-ai dat duhul în mâinile Domnului. Slăvind plecarea ta la Domnul, împreună cu sfântul Adrian, vă cântăm acestea:

Bucurați-vă soți fericiți, în viață și moarte nedespărțiți;

Bucurați-vă prieteni ai Domnului, ce lângă Tronu-I-L slăviți;

Bucurați-vă că de vederea Feții Lui pururea vă îndulciți;

Bucurați-vă că fericirea veșnică, pe totdeauna o primiți;

Bucurați-vă că în locașul celor drepți la odihnă vă aflați;

Bucurați-vă că moaștele cele sfinte, spre vindecare ni le lăsați;

Bucurați-vă Sfinților Adrian și Natalia, prealăudați și neînvinși mucenici ai lui Hristos!

 

Condac 12:

Vase pline cu har s-au arătat cinstitele voastre moaște, dăruite nouă de Hristos-Domnul, pe dânsele cinstindu-le, cu rugăciunile voastre Sfinților Mucenici ai lui Hristos, căpătăm dezlegarea păcatelor, din toată inima cântând lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 12:

Cântând cinstitele voastre patimi și fericita adormire, prin care v-ați urcat la cele de Sus cu toți sfinții din veac bineplăcuți lui Dumnezeu, vă lăudăm preaslăviți mucenici ai lui Hristos, Adrian și Natalia, și vă rugăm sârguincios, să ne pomeniți neîncetat la Tronul Slavei, pe cei ce vă fericim așa:

Bucurați-vă ostași răbdători de chinuri și purtători de biruință;

Bucurați-vă aleși luptători pentru adevărata credință;

Bucurați-vă luminători aprinși ai virtuții creștinești;

Bucurați-vă cărbuni aprinși ai dragostei dumnezeiești;

Bucurați-vă cuplu, ce întăriți legăturile căsătoriei;

Bucurați-vă că ați fost încununați cu bunurile cele cerești;

Bucurați-vă Sfinților Adrian și Natalia, prealăudați și neînvinși mucenici ai lui Hristos!

 

Condac 13:

O, Sfinților Mucenici ai lui Hristos, Adrian și Natalia, fericiți soți și purtători de chinuri străluciți. Auziți-ne pe noi cei ce ne rugăm cu lacrimi, venind la biserică, rugați-L pe Stăpânul cel milostiv, Domnul nostru Iisus Hristos, să ne dăruiască nouă tuturora: pace în familie, sănătate trupească și sufletească, mântuirea sufletului, ca întotdeauna să-I cântăm Lui: Aliluia. (de trei ori)

 

Apoi Icosul I și Condacul 1.

Icos 1:

Cu o iubire îngerească te-ai rugat neîncetat Mântuitorului, Natalia preafericită, ca să-i lumineze mintea întunecată a soțului tău și să o întoarcă spre cunoașterea Făcătorului și Stăpânului tău, până când au fost auzite rugăciunile tale; harul s-a atins de inima lui Adrian, care a crezut și plin de curaj a suferit chinuri și chiar moartea. Admirând râvna și dragostea voastră pentru Hristos, cu evlavie vă cântăm așa:

Bucurați-vă lumini ale dragostei dumnezeiești;

Bucurați-vă stâlpi neclătiți de relele păgânești;

Bucurați-vă, că ați purtat crucea drept și cu răbdare;

Bucurați-vă că cu aceasta ați învins pe demon și vicleniile sale;

Bucurați-vă că de Domnul voi ați fost încununați;

Bucurați-vă că la Tronul ceresc, pentru noi vă rugați;

Bucurați-vă Sfinților Adrian și Natalia, prealăudați și neînvinși mucenici al lui Hristos!

Condac 1:

Aleșilor slujitori ai lui Dumnezeu și prealăudați mucenici ai lui Hristos, pentru iubirea Lui ați disprețuit deșertăciunea lumească, punându-vâ viața ca o jertfă curată, dorind să primiți mai degrabă chinuri, decât să vă lepădați de Dumnezeul cel adevărat, cu dragoste vă lăudăm Sfinților Adrian și Natalia. Deci, ca cei ce stați lângă Tronul cel de har al Domnului desfătându-vă, rugați-vă pentru cei ce cu credință și evlavie vă implorăm, și cu mulțumire vă cântăm așa: Bucurați-vă Sfinților Adrian și Natalia, prealăudați și neînvinși mucenici ai lui Hristos.

 

Rugăciune către Sfinții Mucenici Adrian și Natalia

“O, sfințit cuplu, Sfinților Mucenici ai lui Hristos, Adrian și Natalia, fericiți soți și străluciți purtători de chinuri! Ascultați-ne pe noi ce ne rugăm și mijlociți pentru noi, ca să ni se dea toate cele de folos trupurilor și sufletelor, și rugați pe Hristos Dumnezeu, să ne miluiască și să facă cu noi după îndurările Sale, ca să nu pierim în păcatele noastre. Așa Sfinților Mucenici, primiți glasul rugăciunilor noastre și cu mijlocirile voastre, izbăviți-ne de foamete, de ciumă, de cutremur, de potop, foc și grindină, de sabie și de năvălirea celor de alt neam, de războiul cel dintre noi, de moartea cea năpraznică și de toate nenorocirile, scârbele și durerile; ca întotdeauna prin mijlocirile voastre fiind întăriți, să slăvim pe Domnul Iisus Hristos, Căruia I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, cu Cel Fără de început al Său Părinte și Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Sfinții Mucenici Adrian și Natalia reprezintă modelul sfințeniei în familie și ne arată că aceasta este scopul și chemarea vieții de familie – sfințenia. Un exemplu de iubire şi de căsnicie ancorată în Hristos, oameni ca şi noi care din dragostea lor pentru Dumnezeu au ajuns să fie numiţi „soţi fericiţi, în viaţă şi în moarte nedespărţiţi”, cărora le spunem în acatistul închinat lor: „sarcina unul altuia să purtăm ne-aţi învăţat” sau „Bucuraţi-vă, cuplu ce întăriţi legăturile căsătoriei”, „Bucuraţi-vă, cei care chipul adevăratei însoţiri creştineşti ne-aţi arătat”. (sursa: aici)

Tot în data de 26 august, facem pomenirea:

- Sfinților douăzeci și trei de Mucenici care au fost chinuiți împreună cu Sfântul Adrian;

- Sfinților Mucenici Atic și Sisenie;

- Sfântului Cuvios Ivistion;

- Sfântului Mucenic Adrian, prințul;

- Sfântului Cuvios Ioasaf, fiul lui Avenir, împăratul Indiei;

- Sfântului Cuvios Titoe.

Dacă ai ceva de adăugat sau apreciezi acest articol, te rugăm să ne lași un comentariu mai jos.

Comentarii
Articole recomandate
Rugăciuni pentru iertarea păcatelor celor adormiți

citeste o rugăciune pentru iertarea păcatelor și mântuirea celor adormiți sau pentru bunul sfârșit al vieții

Rugăciuni de mulțumire

fii recunoscător pentru binefacerile primite, citește cele mai puternice rugăciuni de mulțumire către Maica Domnului, Dumnezeu, Îngerul Păzitor, Sfânta Treime și alți Sfinți

Moșii de Vară 2024. Sâmbăta Morților

află pe ce dată se sunt Moșii de Vară în 2024, ce se dă de pomană, tradiții și obiceiuri, spune o rugăciune de Sâmbăta Morților