De ce pleacă românii din țară? De ce aleg mulți tineri să studieze în străinătate? De ce fenomenul imigrațional al românilor este în creștere? Iată câteva întrebări la care răspunsul nu este greu de ghicit. Cu toții ne dorim ceva mai bun, mai sigur, mai sănătos, mai de durată. Alegem să plecăm în diverse alte țări pentru a câștiga mai bine, pentru a primi o educație de o calitate mai bună sau, pur și simplu, pentru un trai mai sănătos și mai liniștit.

repatrierea decedatilor cale terestra

Anual, aproape 200.000 de români pleacă din țară, în 2018 România fiind cel mai mare exportator de forță de muncă din Uniunea Europeană. Sunt numeroase situații în care cel puțin un membru din familie alege să plece în străinătate pentru un câștig financiar mai mare pentru a își putea întreține familia rămasă în țară. Din păcate, există cazuri în care au loc accidente de muncă sau starea de sănătate a celui plecat se înrăutățește și are loc decesul acestuia. Vestea morții cade ca un trăsnet asupra întregii familii care nu își mai dorește decât să îl poată aduce înapoi pe cel drag și să îl conducă pe ultimul drum.

Repatrierea decedaților reprezintă operațiunea de transfer a unei persoane care a decedat în străinătate și al cărei trup va fi îngropat în țară. Cum se realizează transportul funerar internațional pe cale terestră, ce precizează legislația funerară, cât durează și alte câteva informații utile urmează să citești în continuarea acestui articol.

Ajutorul Funerar Hunedoara

Ajutorul Funerar vă oferă servicii funerare complete - pompe funebre, repatriere decedaţi și transport funerar din majoritatea statelor Europene

Cum se efectuează transportul funerar internațional pe cale rutieră?

Serviciul de repatriere rutieră este cel mai frecvent utilizat pentru decesele survenite în Europa datorită distanțelor relativ mici. Totodată, infrastructura rutieră a Europei este dezvoltată și permite repatrierea decedatului în timp rezonabil pentru înmormântarea în România.

Transportul persoanelor decedate între anumite țări se poate face doar respectând condițiile de transport și deținând toate actele necesare repatrierii. Astfel, transportul funerar pe cale terestră se realizează cu o mașină mortuară complet echipată și autorizată conform reglementărilor UE. Acesta poate fi realizat doar de către o companie de servicii funerare care deține autorizație de transport funerar internațional. Nu este permis prin lege transportul internațional al decedatului de către membrii familiei acestuia! 

Transportul se efectuează de către conducători auto profesioniști, bine instruiți cu privire la repatrierea decedaților, care cunosc cel puțin o limbă de circulație internațională. Aceștia păstrează constant legătura cu familia cu privire la locația exactă a șoferului care efectuează transportul funerar.

Transportul trupului persoanei decedate va avea loc într-un sicriu de zinc sigilat, care este plasat într-un sicriu de lemn de esență dură. Transportul funerar se realizează cu autospeciale de tip utilitar, dotate cu agregat frigorific, și omologate R.A.R. pentru transport funerar. Mașinile trebuie verificate de către firma care le deține în mod constant, pentru a putea preveni la timp riscurile unei defecțiuni tehnice.

 

Etapele repatrierii decedaților pe cale rutieră

Etapele repatrierii pe cale rutieră / terestră sunt următoarele:

  • contactarea firmei de repatrieri decedați care are acreditare în țara în care a avut loc decesul 
  • întocmirea documentelor pentru transport funerar: certificat deces, pașaport mortuar
  • preluarea trupului neînsuflețit de la morgă / azil / spital / locuință, îmbălsămarea acestuia și așezarea în sicriul de zinc și cel de lemn, necesare transportului funerar internațional
  • așezarea sicriului în mașina funerară autorizată pentru transportul funerar și dotată cu sistem frigorific
  • efectuarea transportului funerar propriu-zis până la destinația stabilită în pașaportul mortuar
  • predarea decedatului și a documentelor originale către familia acestuia
  • înmânarea facturii și a dovezilor de plată a tuturor serviciilor către familia decedată

 

Ce legislație stă la baza transportului funerar internațional?

Legea nr. 102 / 2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare actualizată în 2021 specifică modalitatea în care trebuie desfășurată activitatea de transport funerar internațional. Astfel, secțiunea a 9-a privind transportul persoanelor decedate precizează:

Art. 28. -

(1) Transportul persoanelor decedate în vederea înhumării în aceeași sau în altă localitate se face în sicrie cu capac, cu autovehicule special amenajate în acest scop, care respectă prevederile normelor sanitare și antiepidemice.

(2) Transportul persoanelor decedate din cauza unor boli contagioase se poate face numai pe baza certificatului eliberat de un medic specialist în medicină legală sau anatomie patologică și a adeverinței de înhumare eliberate de autoritatea administrației publice locale.

Art. 29. -

(1) Pentru transportul persoanelor decedate în străinătate sunt necesare acordul autorităților din țara respectivă, precum și aprobarea instituției de sănătate publică competente din unitatea administrativ-teritorială în care a avut loc decesul.

(2) Pentru aducerea în România a persoanelor decedate sunt necesare aprobarea oficiului consular al României din țara respectivă, aprobarea autorităților de sănătate publică din țara respectivă, precum și declarația de primire din partea administrației cimitirului în care are loc înhumarea.

(3) În cazurile de deces datorat bolilor transmisibile, carantinabile, se iau măsurile de prevenire a răspândirii infecției impuse de inspecțiile sanitare de stat județene, respectiv a municipiului București. Transportul persoanelor decedate în acest mod se face numai cu avizul sanitar de transport eliberat de autoritățile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București.

(4) Transportul persoanei decedate în afara localității în care s-a produs decesul se face după îmbălsămare, într-un sicriu impermeabil și închis etanș, al cărui fund este acoperit cu materii absorbante.

(5) Transportul internațional al corpurilor persoanelor decedate din țară în străinătate se face pe baza unui pașaport de transport mortuar, eliberat de către autoritățile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, în funcție de locul unde s-a produs decesul sau exhumarea.

(6) Transportul internațional al corpurilor persoanelor decedate se face în sicriu impermeabilizat, închis etanș, al cărui fund este acoperit cu un strat de 5 cm grosime din materiale absorbante (rumeguș, turbă), îmbibate într-o soluție dezinfectantă. Sicriul se depune într-o ladă din lemn, bine etanșeizată.

Servicii funerare Româno-Germane Schweitzer Germania

Firma noastră este prima societate de pompe funebre română din Germania specializată în repatrierea cetăţenilor români de pe tot cuprinsul Europei

Care sunt documentele necesare repatrierii decedaților pe cale rutieră?

Pentru repatrierea unui decedat sunt necesare următoarele acte:

  • pașaport mortuar
  • certificat de deces
  • certificat constatator al decesului
  • certificat de îmbălsămare
  • autorizația de transport funerar internațional
  • mașina funerară omologată
  • îmbălsămare sau seringa de conservare (în conformitate cu legislația țării în care a avut loc decesul)

 

Cât costă și cât durează repatrierea unui decedat pe cale terestră?

Este dificil de precizat costul unei repatrieri funerare pe cale terestră deoarece acesta depinde de mai mulți factori:

  • distanța dintre localitatea unde a avut loc decesul și localitatea unde urmează a avea loc înmormântarea (costul transportului s-ar putea situa între 1500 și 4000 Euro, în funcție de numărul de kilometri parcurși în total)
  • costurile eliberării documentelor legale (nu ar trebui să depășească 200 Euro, în funcție de țara unde a avut loc decesul)
  • greutatea decedatului, și implicit dimensiunile sicriului necesar pentru acesta
  • serviciile de îmbrăcare și îmbălsămare, precum și alte servicii care mai sunt solicitate

Sumele asigurate în cazul repatrierii unei persoane ce a încheiat o poliță de asigurare sunt conform pachetului de asigurare ales. În cazul în care persoana trecută în neființă dispune de o poliță de asigurare de viață, familia decedatului va beneficia de ajutor financiar din partea companiei de asigurări, astfel încât costurile suportate de familie vor fi egale cu zero. Repatrierea se va efectua gratuit de către firma funerară, fără a se percepe nici o taxă de niciun fel familiei.  Firma de servicii funerare va fi decontată direct de către compania asiguratoare, fără a solicita familiei diverse taxe de achitat. Astfel întreaga sumă va fi recuperată de la firma de asigurări, nicidecum de la familia decedatului.

În mod normal, dacă totul decurge corespunzător, iar firma de repatrieri obține toate documentele de repatriere la timp, o repatriere pe cale rutieră nu ar trebui să depășească 48 ore. 

 

Ce ar trebui să fie inclus în costul de repatriere?

Când apelați la o firmă de repatrieri funerare, pachetul de servicii și produse funerare oferit de aceasta ar trebui să includă:

  • Transport funerar internațional cu vehicule funerare speciale, dotate corespunzător,  autorizat din localitatea decesului în localitatea de destinație
  • Sicrie speciale pentru transportul funerar internațional – repatriere decedat (sicriu de zinc și sicriu de lemn)
  • Ridicarea persoanei decedate de la morga spitalului sau de la firma de pompe funebre din țara unde a avut loc decesul
  • Pregătirea decedatului înainte de așezarea acestuia în sicriu (îmbălsămare, îmbrăcare)
  • Întocmirea documentelor necesare pentru repatrierea persoanei decedate

Repatrierea funerară pe cale rutieră din Europa este metoda cea mai des utilizată pentru aducerea în țară a trupului neînsuflețit. Presupune o durată de timp mai mică decât în cazul unei repatrieri pe cale aeriană și costuri mult mai reduse. Totodată, sunt evitate întârzierile de zboruri ce au loc destul de frecvent în cazul avioanelor de tip cargo.

Angels House Funeral Timișoara

Vă oferim servicii de repatrieri decedați, transport funerar internațional cu vehicule autorizate, în siguranță și la costuri avantajoase

Ceea ce este foarte important de reținut în cazul repatrierii funerare pe cale rutieră este faptul că aceasta poate fi realizată doar de către o firmă de servicii funerare care are autorizarea pentru transport funerar internațional, dispune de vehicule funerare speciale, omologate și de personal calificat. Dacă ai nevoie de un asemenea serviciu, fă un mic studiu înainte să te decizi asupra firmei de repatrieri și alege-o pe cea care are experiență în domeniu și care îți pune la dispoziție toate serviciile de care ai nevoie. Tot ceea ce îți dorești este ca ultimul drum al persoanei decedate să fie unul lipsit de probleme și să se desfășoare la timp și sigur.

Comentarii
Articole recomandate