Gândul că vei muri într-o zi este înspăimântător, însă cât se poate de real. Să discuți despre moarte nu este deloc plăcut, însă este necesar. Fie că este vorba despre tine, fie că este vorba despre un apropiat, apropierea sfârșitului vieții aduce multă neliniște în suflet și, totuși, există o modalitate prin care poți face ca acest moment să treacă mai ușor atât pentru tine cât și pentru cei dragi.

planul funerar

Să știi ce să faci atunci când moare cineva, să poți acționa la timp și să reușești să oferi un ultim omagiu corespunzător, toate acestea reprezintă de fapt necesitatea stabilirii unui plan funerar. Este modalitatea prin care ne oferim liniște sufletească și ne plănuim acțiunile viitoare.

 

Ce este planul funerar și ce implică?

Înmormântarea unei persoane dragi implică multe aspecte organizatorice, care țin atât de restricțiile legale privind funeraliile, cât și de tradițiile și obiceiurile creștine. Gândește-te doar cât de liniștitor ar fi dacă totul ar fi pus la punct dinainte și tot ceea ce ar trebui să faci este să te alături familiei și prietenilor celui trecut în neființă pentru a-l conduce pe ultimul drum. Acest lucru se poate rezolva cu ajutorul unui plan funerar. 

Planul funerar reprezintă un contract de servicii funerare preplătite. Acesta conține toate serviciile și produsele necesare în cazul unui serviciu funerar complet respectând tradiția, valorile creștine și reglementările legale în domeniu. La fel ca o asigurare de viață sau un testament, planul funerar este o modalitate practică de a plănui viitorul, astfel încât, la momentul respectiv, să elimini stresul și presiunea și să îți ajuți familia să depășească cât se poate de ușor acest moment.

 

Planul funerar - o necesitate? Care sunt beneficiile planului funerar?

Trebuie să fim cât se poate de realiști că într-un moment de o asemenea încărcătură emoțională, când toată familia este răvășită sufletește, deciziile pe care ar trebui să le iei pentru a organiza înmormântarea se pot dovedi ineficiente din punct de vedere economic și organizatoric. Te poți pripi, poți alege produse sau articole funerare în grabă, motiv pentru care un plan funerar se dovedește a fi mai mult decât necesar.  Planul funerar preia efectiv controlul și îți aduce mulțumirea lucrului bine făcut. 

Printre beneficiile planului funerar sunt enumerate următoarele:

  • Reducerea costurilor serviciilor și produselor

Întocmirea unui plan funerar îți oferă garanția că, odată ce ai plătit serviciile și produsele necesare la un preț agreat împreună cu agenția de servicii funerare, acestea rămân plătite fără a fi majorate ulterior. Astfel, poți amortiza o parte din cheltuielile pentru înmormântare sau, dacă vrei, poți achita integral. 

  • Stabilirea detaliilor legate de înhumare / incinerare

Planul funerar indică și modalitatea în care beneficiarul își dorește să fie înmormântat sau incinerat. Totodată, se va ține cont și de tradițiile și obiceiurile creștine pentru care optează beneficiarul.

  • Detalierea aspectelor legate de produsele / articolele funerare dorite

Într-un plan funerar sunt menționate cu exactitate ce tip de coroane funerare îți dorești sau nu, cum vrei să se desfășoare înmormântarea, ce donații vrei sau nu să se facă, ce îmbrăcăminte alegi pentru ultimul drum, etc

  • Liniște sufletească pentru întreaga familie

Faptul că poți stabili din timp cu ce firmă de pompe funebre vei stabili cele necesare înmormântării și că nimeni din familie nu va putea interveni în privința organizării va aduce multă liniște sufletească, iar conducerea pe ultimul drum se va desfășura cât de lin se va putea.

 

Care este structura unui plan funerar?

Deciziile obiective privind organizarea înmormântării sunt foarte dificil de luat într-un moment atât de dureros. De aceea, întocmirea unui plan funerar împreună cu o echipă de specialiști va contribui la rezolvarea a multora dintre aspecte.

În principiu, un plan funerar cuprinde următoarele detalii:

  • Formalitățile legale și încheierea lor corespunzătoare
  • Respectarea tradițiilor și obiceiurilor creștine
  • Serviciile funerare propriu zise: alegerea sicriului, îmbrăcămintea pentru trupul neînsuflețit, locul de veci, etc
  • Acționarea promptă imediat după anunțarea decesului: întocmirea actelor de deces, a certificatelor necesare etc

 

4. Întrebări frecvente despre planul funerar

Pentru a argumenta și mai mult necesitatea întocmirii unui plan funerar, am selectat câteva întrebări pe care le poți avea atunci când iei în considerare acest aspect.

  • Cine poate să își facă un plan funerar?

Planul funerar nu presupune o limită de vârstă sau o anumită stare de sanatate. Orice persoană cu vârsta peste 18 ani poate accesa un plan funerar.

  • Care sunt pașii următori după ce semnezi planul funerar?

După ce semnezi contractul, agenția cu care ai ales să faci acest pas îți va oferi toate documentele cu informațiile de care ai nevoie, inclusiv informația legată de ceea ce trebuie să faci la momentul în care are loc decesul și cum trebuie să procedezi.

  • Dacă mă răzgândesc, cum procedez?

Agenția cu care ai semnat planul funerar are specificat la termeni și condiții ce se întâmplă într-o asemenea situație și, cu siguranță, îți poți primi banii înapoi dacă anunți într-un anumit interval de timp sau ți se oprește o anumită taxă de anulare.

  • Ce se întâmplă dacă îmi schimb domiciliul între timp?

În mod normal, planul funerar este valabil oriunde în România. Informezi agenția respectivă de noul domiciliu, iar aceasta îți va comunica cum se va proceda mai departe.

  • Cum se achită planul funerar?

Poți plăti planul funerar fie integral, fie în rate lunare, în funcție de cum stabilești cu agenția aleasă.

În fiecare an în întreaga lume, milioane de oameni își organizează propriile servicii funerare în avans. Aceștia analizează toate opțiunile, discută costurile și aleg un plan funerar pentru a se asigura ca vor beneficia de serviciile și produsele pe care și le doresc.

E adevărat că subiectul de față poate părea puțin macabru și ideea de a îți planifica sfârșitul vieții nu este tocmai plăcută. Dar este o realitate și e bine să ai în vedere, că odată ce te-ai împăcat cu această idee, vei avea certitudinea că totul va decurge așa cum trebuie, fără surprize neplăcute. Planul funerar îți oferă flexibilitate în a lua deciziile potrivite și totul va fi mult mai ușor și eficient gestionat.

Comentarii
Articole recomandate