Viața nu ne ferește de evenimente neplăcute, triste, chiar tragice uneori, în care persoane dragi nouă ne părăsesc și lasă un gol imens în sufletul nostru. Fiecare dintre noi face față acestor momente în mod diferit și cu siguranță este o perioadă dificilă și vulnerabilă din punct de vedere emoțional.
Ce faci când cineva apropiat ție suferă o astfel de pierdere? Cel mai important este să îi fii alături, chiar și dacă nu reușești să-ți găsești cuvintele potrivite pentru a îi alina suferința. Nu există un manual cu ce să spui și ce să faci, dar sunt totuși câteva aspecte de care e bine să ții cont atunci când vrei să-ți arăți sprijinul într-o astfel de situație.
Doliul - un adevărat proces psihologic
Înainte de a ști cum anume să consolezi o persoană îndoliată, trebuie să conștientizezi că doliul este un adevărat proces psihologic care nu are un termen exact de finalizare. Fiecare din noi trăiește în mod diferit acest proces în funcție de tipul fiecăruia de personalitate, de tăria de caracter, vârstă, experiență de viață etc.
Psihologii estimează că doliul poate dura între 6 luni și un an. Deja dacă este depășită această perioadă, te poți gândi la depresie.
Psihoterapeutul Florentina Mandoc afirmă faptul că “pierderea unei persoane dragi este ca un cutremur care zguduie fundația vieții unei persoane și declanșează un răspuns de separare intens, neașteptat, invaziv și copleșitor.”
Specialiștii au identificat cinci etape ale doliului, ale pierderii și durerii:
-
negarea (șocul) - în această etapă apare refuzul acceptării pierderii
-
furia - conștientizarea pierderii
-
negocierea - acceptarea pierderii
-
depresia - trăirea efectivă a pierderii
-
reorientarea spre viață - reîntoarcerea la perioada normală a vieții
Este evident că doliul este un proces complex care durează și poate fi un drum extrem de greu de parcurs. Intensitatea durerii, durata emoțiilor și modul în care ne manifestăm depind la fiecare din noi de mai mulți factori: personalitate, tipul de atașament cu persoana decedată, natura relației cu aceasta, vârsta, starea de sănătate, momentul în care a avut loc decesul, numărul de pierderi avute în timp, etc.
Ce să spui și ce să nu spui
Este o dovadă de înțelepciune atunci când știi ce să spui și ce să nu spui unei persoane îndoliate. Primul pas l-ai făcut, ești lângă ea. Nu te teme să o îmbrățișezi, e posibil ca acest gest să fie suficient pentru moment; sau simpla ta prezență acolo să îi ofere o mică alinare de care chiar are nevoie.
În mod neintenționat, putem face câteva greșeli în felul în care ne adresăm părerea de rău pentru pierderea suferită. Expresii de genul: știu ce simți, mi s-a întâmplat și mie / nu plânge / s-a dus într-un loc mai bun / îi va fi mai bine așa / să-mi zici dacă te pot ajuta cu ceva etc nu sunt tocmai potrivite și tind să nu aducă alinarea de care are nevoie persoana în cauză.
E nevoie de multă empatie din partea ta în astfel de momente, astfel că formulări precum: îmi pare rău că suferi / sunt alături de tine acum și zilele următoare cu orice ai nevoie / te pot ajuta cu cumpărăturile, cu copiii / sunt mult mai potrivite și benefice.
Ce să faci și ce să nu faci
Ascultă - este prima sugestie și, în opinia mea, cea mai importantă, pe care ți-o pot oferi; permite-i persoanei îndurerate să-ți vorbească despre suferința ei, evident dacă dorește acest lucru; îngăduie-i să își exprime sentimentele, să plângă, să țipe, să se descarce așa cum simte ea nevoia să o facă. Nu ești acolo pentru tine, ci pentru ea. Nu vorbești despre tine, ci vorbește ea. E nevoie de răbdare și înțelegere din partea ta, astfel încât ea să simtă cu adevărat alinarea pe care încerci să i-o oferi.
Încurajează - știu, nu e ușor, însă ajută mult să oferi câteva cuvinte de încurajare: asigur-o că e normal să simtă tristețe, mânie, frustrare, neputință - orice alt sentiment de acest gen, nu este deloc neobișnuit. Nu e cazul să spui “știu ce simți”, deoarece, chiar dacă și tu ai suferit o pierdere, suferința ta nu se poate compara cu a ei.
Ajută - acordă un sprijin real și nu aștepta să ți se ceară ajutorul; poți ajuta în mai multe feluri: fie că intervii în preluarea din sarcinile legate de înmormântare, fie că te oferi să gătești, să ai grijă de copii, să faci curat, să faci anumite drumuri în locul persoanei îndoliate, sunt doar câteva exemple de ajutor pe care îl poți da.
Nu sta deoparte - dacă te gândești că e mai bine să nu faci nimic de teamă că nu știi ce să spui sau cum să procedezi într-un astfel de moment, greșești; îți poți arăta afecțiunea și prin simpla ta prezență.
Întreab-o cum se simte - nu întreba o persoană îndoliată despre cum se simt ceilalți membri ai familiei, mai ales dacă te afli la prima întâlnire cu ea; dacă te interesează acest aspect, vorbește personal cu fiecare în parte; sentimentele persoanei cu care vorbești primează pentru tine, nu sentimentele celorlalți.
Lasă situația să se rezolve de la sine - asta nu înseamnă să nu te implici, ci să nu renunți la persoana îndoliată, să îi fii alături, dar să o lași să sufere cât dorește; nu are nevoie să i se spună cât să plângă sau cât să poarte doliul.
Acordă suport moral și emoțional constant
Chiar dacă a trecut ceva timp de la pierderea suferită, fii în continuare alături de cel îndurerat. Și nu mă refer neapărat fizic, ci emoțional. E foarte important ca sprijinul tău să continue pe termen lung și periodic să vorbești cu acesta sau să-i dai cumva de știre că te gândești la el și că îi ești oricând alături (o scrisoare, un mesaj, un telefon etc).
Nu te lua după aparențe!
Chiar dacă persoana îndoliată arată bine fizic și îți poate părea că totul e bine după un timp, sunt foarte mulți care știu să-și ascundă sentimentele și să aibă de fapt sufletul în continuare răvășit. Menține-ți empatia și sensibilitatea față de acesta și fii conștient că există și posibilitatea ca această rană să nu se vindece de fapt niciodată.
Doliul nu este doar o durere!
Nu e ușor deloc să găsești sentimentul perfect pentru a consola pe cineva; fiecare jelește diferit, ceea ce înseamnă că nu există un răspuns exact. Cu atât mai mult, dacă nu împărtășești o situație similară, nu prea știi cum să ajuți. Însă, nu uita că teama de a nu spune ceva greșit și, ca atare, de a nu face nimic, poate conduce la o durere și mai mare pentru persoana îndoliată.
Empatia și înțelegerea sunt cele mai la îndemână sentimente de care ai nevoie pentru consolare. Disponibilitatea ta atât în primele zile, cât și în perioada următoare, poate fi de un real folos și-o poate ajuta cu adevărat pe persoana îndoliată să depășească acest moment mai ușor.