Moartea cuiva drag din viaţa noastră este un moment foarte dureros și în același timp reprezintă o situaţie neobişnuită. Ne găsim cu greu cuvintele de consolare pentru persoanele apropiate celui decedat. Și totuși, atunci când ne luăm inima în dinți și ne exprimăm regretul, e bine să ne gândim cu atenție la ce anume spunem și cum spunem. În continuare vom discuta despre expresiile şi lucrurile pe care e bine să le evităm atunci când transmitem mesaje de condoleanţe.
Chiar dacă sunt bine intenţionaţi, oamenii pot spune lucruri nepotrivite persoanelor îndoliate. Scopul unui mesaj de condoleanţe este să aducă puţină alinare și să îi arate persoanei respective că te gândeşti la ea. Aşadar, este bine să evităm unele expresii care ar putea crea confuzii, controverse sau care ar afecta și mai tare persoana care este deja îndurerată.
1. Cum a murit? Ce s-a întâmplat?
Deși e în natura firească a ființei umane să fie curioasă, iată că acum chiar nu e momentul să ceri detalii legate de modul în care a murit persoana respectivă sau ce și cum s-a întâmplat. Cel puțin nu întreba persoanele direct afectate de această pierdere; treptat, vei afla detaliile, dar e bine să eviți să pui această întrebare; cu siguranță cei îndurerați au mai fost întrebați de multe ori și e bine să îi lași pe ei să vorbească atunci când simt nevoia.
2. Bine că…..
Toate propozițiile care încep cu această expresie, de genul: Bine că nu a suferit! Bine că nu avea copii! Bine că s-a întâmplat acum! Bine că și-a văzut copiii la casa lor! etc sunt total nepotrivite. Nimic nu e bine în acest moment. Evident că printr-o asemenea exprimare vrei cumva să o liniștești și să o faci să se simtă mai bine pe persoana îndurerată. Însă în momentul ăsta, nimic nu ajută decât să îi fii alături.
3. Este într-un loc mai bun.
Personal, această afirmație mi se pare cea mai nepotrivită. Fii sigur că ai vrea ca persoana trecută în neființă să fie alături de familie și “nu într-un loc mai bun”. Probabil că acest comentariu va atrage critici asupra lui, dar mă refer strict la momentul în care întâlnești familia celui decedat care suferă lângă corpul neînsuflețit și tu faci o asemenea afirmație. În situația asta, mai bine asculți și ești alături de cei aflați în durere.
4. Înțeleg prin ce treci.
Chiar dacă și tu ai suferit o pierdere asemănătoare sau poate, din punctul tău de vedere, mai tragică, nu compara suferințele și nu te exprima astfel. E adevărat, e o modalitate de a îți arăta afecțiunea și de a îl face pe cel îndurerat să conștientizeze că nu e singur, dar acum este despre el și durerea lui, și nu despre tine. Vorbim despre o experiență personală neplăcută pentru fiecare din noi și pe care nu o putem compara cu nicio alta. Ceea ce ai putea spune este: Îmi pot imagina prin ce treci! - dacă ai trecut printr-o experiență similară - sau Nu îmi pot imagina prin ce treci! - și în cazul acesta, lași persoana respectivă să vorbească și ești acolo să o asculți.
5. Cu toții ne așteptam la asta.
De obicei, această exprimare apare la pierderea celor mai în vârstă sau a persoanelor care au suferit de o boală o lungă perioadă de timp și moartea era un final așteptat de către toți. Însă, chiar și așa, afirmația este dureroasă și e bine să fie evitată. Ce ar fi frumos să spui într-o asemenea situație ar fi ceva de genul: Cu siguranță îi vom simți lipsa!
6. Faci față mai bine decât mă așteptam.
Mă gândesc că o asemenea exprimare ai adresa-o în ideea de a încuraja persoana îndurerată și de a îi transmite că îi admiri tăria într-un asemenea moment. E foarte posibil să nu se înțeleagă acest lucru și să lași impresia că cel aflat în suferință nu regretă atât de mult pe cât te așteptai tu. Dacă vrei să îi spui ceva în acest sens, o reformulare mai adecvată, cred, ar fi: Probabil că nu te simți în regulă acum, dar e de înțeles.
7. Era în vârstă, sunt alții care mor tineri.
Foarte nepotrivit și chiar deplasat! Chiar dacă cel decedat a avut norocul de a trăi o viață lungă, asta nu înseamnă că e în regulă să faci un asemenea comentariu. Daca simți nevoia, poți face o afirmație de genul: A trăit o viață lungă și frumoasă! Îi vom duce dorul!
8. Așa i-a fost scris, acum trebuia să se întâmple. Așa a vrut Dumnezeu.
În general, e bine să nu spunem lucruri pe care nu le cunoaștem sau care ar putea să stârnească niște comentarii sau discuții controversate, uneori dure. Cel îndurerat trece printr-un moment de suferință greu de îndurat și trăiește niște sentimente amestecate de tristețe, amărăciune, chiar furie uneori. În anumite situații, e posibil să își pună întrebarea de ce s-a întâmplat asta? de ce acum? Nu știu cât de mult îl liniștește gândul că așa a vrut Dumnezeu.
9. Ești tânăr / ă. Vei trece peste asta.
Nu, nu e adevărat. E posibil ca niciodată să nu poți trece peste pierderea unei persoane foarte dragi. Nu contează vârsta sau experiența de viață, dacă pierzi o persoană care îți era mereu alături, de care depindeai sau cu care ai împărtășit cele mai frumoase momente din viață și de care te leagă amintiri minunate, foarte greu vei reuși să depășești acest moment sau chiar deloc. Din păcate, există și posibilitatea să nu îți mai revii niciodată. Ceea ce ai putea spune: Aș vrea să îți pot spune ceva care să te liniștească. Îmi pare foarte rău și sunt alături de tine.
10. Trebuie să fii puternic / ă pentru familia ta.
Chiar dacă așa ar trebui să fie, nu spune asta. Lasă-l pe cel în suferință să își plângă persoana pierdută, oferă-i timp să își vindece această rană și nu pune presiune cu o asemenea afirmație. Pentru că exact asta se întâmplă. Încerci să îl faci să se concentreze asupra familiei și îi diminuezi timpul propriu de vindecare. Fiecare din noi are nevoie să plângă în asemenea momente și e bine să o facă. E ca și cum ai spune treci peste momentul acesta și ai grijă de familia ta. Pas cu pas, ușor în timp, durerea se va diminua și va veni și momentul să îți reiei activitățile de zi cu zi. Dar acest lucru îl face fiecare în ritmul său. Presiunea și grijile pot accentua și mai tare durerea resimțită în aceste momente.
Să faci față pierderii unei persoane apropiate este un moment pe care mulți dintre noi l-am experimentat în viață sau urmează să îl experimentăm. Trecerea printr-un astfel de moment poate lăsa o amprentă puternică asupra creierului nostru și poate provoca nenumărate simptome. Te poate face să te simți foarte trist, deprimat, furios, în imposibilitatea de concentrare, anxios, iritat etc.
Dacă știi pe cineva drag ție care trece printr-un astfel de moment și vrei să îi arăți că îi ești alături, alege-ți cu grijă cuvintele și abordează cu multă empatie și sensibilitate acest subiect. Poate că nici nu e nevoie să spui prea multe, ci doar să îi fii alături. Poate că nu e nevoie să spui nimic, ci doar să asculți. Oricum ar fi, tratează acest moment cu maximă atenție și oferă-ți sprijinul doar dacă știi că îl poți acorda.
Te-ar putea interesa și urmatorul articol: 100 mesaje de condoleanțe - ce cuprinde idei, citate și imagini condoleanțe.