De departe cea mai traumatizantă experiență umană este cea a decesului unei persoane dragi. Recuperarea emoțională după o astfel de pierdere poate dura ceva timp, însă, într-un final, reușim să integrăm pierderea și să acceptăm noua realitate. De fapt, învățăm ușor-ușor să trăim cu amintirea veșnică a celui drag.

idei activitati depasire deces

Este crucial pentru fiecare din noi să deprindem cum să ne descurcăm în asemenea situații, înțelegând că acest lucru este necesar pentru a ne putea continua viața. Observăm cum, în ultimii ani, la nivel global a crescut numărul postărilor din mediul virtual ca urmare a pierderii unei persoane apropiate. În fiecare zi sunt oameni care își exprimă durerea online sau se conectează cu alții care trăiesc traume similare în speranța că vor găsi compasiune și alinare.

Acest articol a fost gândit pentru a oferi câteva sugestii de activități care pot fi făcute împreună cu cel sau cei pe care vrei să îi ajuți să treacă puțin mai ușor prin perioada foarte dificilă ce urmează după pierderea unei persoane dragi. Scopul articolului nu este de a oferi sfaturi pentru depășirea doliului (acesta fiind un subiect mult mai sensibil și mai amplu), ci de a prezenta câteva idei despre cum poți fi alături de cineva și în același timp cum îl poți scoate, măcar pentru câteva ore, din starea emoțională intensă în care se află.

1. O seară cu familia / prietenii

Pregătește o seară cu familia / prietenii în care să povestiți cele mai amuzante sau plăcute amintiri pe care le aveți cu cel / cea care v-a părăsit, folosind poze, clipuri, filmulețe sau orice alte materiale pe care le aveți la îndemână. Scopul este să oferi șansa tuturor să vorbească despre cel care v-a fost odată alături. E important să nu te izolezi când treci printr-un deces, ci să te bucuri (dacă ai posibilitatea) de căldura celor apropiați ție, care sunt o resursă indispensabilă la care poți apela oricând.

 

2. Sport sau activități în aer liber

Cu siguranță cel mai benefic efect asupra stării noastre fizice, precum și emoționale, o aduce sportul. Acesta te ajută să îți îmbunătățești starea de spirit, reduce stresul și dezvoltă abilitățile de comunicare. Acum nu te gândi neapărat că îți sugerez să iei un abonament la sală pentru cel pe care vrei să îl ajuți (deși nu e o idee rea, dacă i se potrivește). Însă, crearea unor obiceiuri în genul plimbărilor prin parc, pe jos sau cu bicicleta, mersul la pescuit, participarea la un meci de baschet / fotbal / tenis de masă sau orice altceva i s-ar potrivi celui sau celei în cauză, va contribui cu siguranță la mutarea atenției și concentrarea asupra acestor activități, și mai puțin asupra durerii emoționale. Evident, ideile de activități sportive sau în aer liber se vor adapta în funcție de vârsta, obiceiurile și hobby-urile persoanei căreia îi sunt destinate.

 

3. O mică evadare în natură

Fie că alegi o escapadă de o zi în natură, fie că te gândești să plănuiești o excursie cu cel / cea alături de care vrei să fii în momentele dificile din viață, ideea aceasta este extrem de benefică. Cu toții știm că natura are un efect calmant asupra organismului nostru. O simplă ieșire în natură ajută la relaxarea nervilor, eliminarea stresului și inducerea unei stări pozitive. Să oferi câteva clipe de liniște în mijlocul naturii, la aer curat și departe de grijile cotidiene și, totodată, să îți petreci acest timp alături de cel aflat la nevoie va contribui cu siguranță la îmbunătățirea stării psihice și va fi o bună dovadă că ești un sprijin real în aceste momente.

 

4. Terapia prin shopping

Deși poate fi considerată păguboasă și ineficientă, totuși cercetătorii americani de la Universitatea din Michigan au descoperit că shoppingul poate fi o metodă foarte bună de reducere a tristeții.  Ei susțin că terapia prin shopping ar trebui reconsiderată deoarece îi poate ajuta pe oameni să treacă mult mai ușor peste stările de melancolie. Așadar, să petreci o zi la cumpărături cu persoana dragă față de care vrei să îți arăți sprijinul într-un moment atât de dificil, poate fi o idee bună. Evident, trebuie să ții cont și de ce fel de cumpărături i-ar plăcea persoanei respective să facă și în ce magazine este potrivit să o duci.

 

5. Reorganizarea casei

Munca, chiar și menajul, reprezintă o formă de terapie. Munca este cel mai bun medicament și este esențială pentru fericire. Dacă faci curat poți contracara senzațiile negative și să restabilești un echilibru interior. 

De ce cred că ar ajuta pe cineva acest gen de activitate? Consider că dacă cineva trece printr-un deces și chiar a locuit cu persoana care a trecut la cele veșnice, ar fi foarte benefic și totodată util să facă niște schimbări în locuința respectivă. Pot fi schimbări minore de genul unei curățenii generale, sau chiar mai ample, ca de exemplu zugrăvit, schimbarea mobilei, reamenajări etc. Dacă poți, oferă din timpul tău și participă la aceste activități care vor aduce o stare de confort și un efect benefic asupra moralului celui drag.

6. Hobby-uri artistice

În literatura de specialitate, practicarea hobby-urilor este considerată o modalitate de a reduce stresul și de a induce emoții pozitive, dar și o formă de refacere după situații stresante prin care trecem zilnic. Hobby-urile te ajută să te deconectezi, să iei o pauză. Astfel, dacă știi că acela pe care vrei să îl sprijini în această perioadă delicată are un anumit hobby (pictură / desenat / olărit / dansuri / cântatul la un instrument etc) fii alături de el și încurajează-l să participe la o astfel de activitate. Practicarea unui hobby, pe lângă plăcerea și detașarea de la grijile care îl / o macină, îi va oferi un sentiment al autonomiei și al controlului (începând de la alegerea activității, până la cantitatea de timp liber pe care alege să o petreacă astfel).

 

7. Jocuri de societate

Cu toții ne simțim bine și în largul nostru atunci când ne strângem cu familia, prietenii și organizăm o seară de jocuri de societate. Așa cum sugerează și denumirea lor, jocurile de societate au ca scop socializarea cu cei din jurul nostru, distracția și voia bună. Așadar, poate fi o idee foarte bună să organizezi o astfel de seară la care să participe și cel / cea care trece prin clipele grele cauzate de un deces. Interacțiunea cu ceilalți îi va aduce acestuia / acesteia o stare de bine, de relaxare și de destindere, reușind astfel să îl facă să se deconecteze măcar pentru câteva ore de la grijile ce îl apasă.

 

8. Cinema

Vizionarea unui film bun la cinema împreună cu toate “accesoriile” ce țin de o astfel de ieșire (popcorn, nachos, suc, etc) poate fi o metodă foarte bună de deconectare pentru oricine. Și dacă nu e posibilă ieșirea, poți organiza acasă o astfel de seară cu tot ceea ce presupune ea, astfel încât să creezi o atmosferă plăcută, liniștită și reconfortantă. Poți avea chiar ideea organizării unei nopți albe a genului de film agreat de cel / cea pentru care vrei să pregătești acest moment.

cinema activitati deces

9. Capsula timpului

Mi s-a părut o idee foarte bună să îți faci o capsulă a timpului cu lucruri, poze, diferite obiecte care amintesc de cel sau cea care a părăsit această lume și să le pui într-o cutie pentru a te putea uita peste ele mai târziu. Așadar, poți ajuta pe cineva care este în doliu organizând împreună cu el / ea această cutie. Timpul petrecut împreună, discuțiile purtate asupra obiectelor sau pozelor alese cu siguranță vor fi de folos și sigur apreciate.

 

10. Terapia culinară (cooking therapy)

Pe mulți dintre noi gătitul ne face să ne simțim bine. Se vorbește despre terapia de gătit sau terapia culinară care exploatează efectele terapeutice ale gătitului pentru a ajuta oamenii să se simtă mai bine, plecând de la presupunerea că gătitul ajută la dobândirea unor abilități importante și poate fi util pentru gestionarea mai bună a stresului și vindecarea din momentele de dificultate. Așadar, dacă crezi că i se potrivește, alătură-te celui sau celei care are nevoie de tine în aceste momente și propune-i o zi de gătit în care să pregătiți orice vreți. Poți chiar veni cu ideea să pregătiți preparatele care îi plăceau cel mai mult persoanei dragi care v-a părăsit, rezultatul fiind astfel o masă în omagiul acesteia. 

Idei pot fi multe, depinde de tine cât de atent ești la nevoile celui aflat în durere și cât de dispus ești să îl ajuți. Pentru că o dată ce îți oferi ajutorul, asigură-te că o faci așa cum trebuie, până la capăt, pentru ca rezultatul să fie cel dorit. Sub nicio formă nu face o promisiune pe care să nu o poți onora sau să alegi o activitate care nu i s-ar potrivi deloc persoanei dragi. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să provoci o nouă dezamăgire și să accentuezi starea de tristețe în care aceasta se află deja.

Comentarii
Articole recomandate